Διεξαγωγή του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία με τίτλο «Blue Growth Piraeus» από το Athens Information Technology.


AIT logoΚαινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες μπορούν να ενισχύσουν τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την θαλάσσια οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο οικοσύστημα επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών θέτοντας την θάλασσα ξανά και υπο νέο πρίσμα στην πρωτοπορία της οικονομικής ανάπτυξης. Πράσινη ναυτιλία, αειφόρος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, νέες τεχνολογίες στη ναυσιπλοΐα αποτελούν ενδεικτικά θεματικές ενότητες στις οποίες αναζητούνται καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.


Η διοργάνωση θα γίνει από το Athens Information Technology (ΑΙΤ), ένα διεθνές, μη-κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο ινστιτούτο τεχνολογίας που συνδυάζει κορυφαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες, διεθνή ερευνητικά κέντρα και κορυφαία πανεπιστήμια ώστε να προσφέρει διεθνούς επιπέδου εκπαίδευση και προηγμένη έρευνα σε καινοτόμες τεχνολογίες. Ιδρύθηκε το 2002 από τον Όμιλο Intracom και εξειδικεύεται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών καθώς και στην Διαχείριση της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε www.ait.gr


Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει την δημιουργία νέων επιχειρήσεων στους παραπάνω τομείς καθώς και να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει νέους επιχειρηματίες για τις ευκαιρίες της θαλάσσιας οικονομίας.


Οι στόχοι του διαγωνισμού είναι:
1. Η ανάδειξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας στο πεδίο της θαλάσσιας οικονομίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.
2. Η προώθηση της έρευνας και παραγωγής καινοτομίας στη θαλάσσια οικονομία καθώς και της εξωστρέφειας ως βασικής φιλοσοφίας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της στον τομέα της θαλάσσιας επιχειρηματικότητας.
3. Η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα ενώσεις/ομάδες προσώπων, καθώς και σε νομικά πρόσωπα που εδρεύουν στη χώρα μας, με χρόνο λειτουργίας λιγότερο ή ίσο του ενός (1) έτους.


Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την επιχειρηματική τους πρόταση στο www.bluegrowth.gr, από την Πέμπτη, 8 Μαϊου 2014 μέχρι και την Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014.


Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν σε μία από τις παρακάτω Θεματικές Ενότητες, οι οποίες συμβαδίζουν με τους τομείς της ελληνικής θαλάσσιας οικονομίας που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα:
• Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών
• Ενέργεια & Περιβάλλον/ Πράσινη Ναυσιπλοΐα
• Καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Υδατοκαλλιέργειες
• Αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός & Πολιτισμός
• Θαλάσσιες μεταφορές


Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή αξιολογητών εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στις υπό εξέταση θεματικές περιοχές. Οι 3 πρώτες νικήτριες ομάδες θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα αξίας 15.000€ (3000€ έκαστη), φιλοξενία καθώς και mentoring στους κορυφαίους συνεργατικούς χώρους που λειτουργούν στη χώρα μας.


Επιπλέον, έχουν εξασφαλιστεί υποτροφίες σε εκπαιδευτικά σεμινάρια του AIT.