Startups και Gazelles από τα καινοτόμα επιχειρηματικά οικοσυστήματα του Corallia και από το egg-enter-grow-go της Eurobank συνάντησε ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.


junker startupsΟ υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο κέντρο καινοτομίας του Corallia, στο α1-innohub, στο Μαρούσι τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2014.


Τον κ. Γιουνκέρ συνόδευσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ την αποστολή υποδέχθηκε και ξενάγησε στον εκθεσιακό χώρο του α1-innohub ο καθ. Βασίλειος Μακιός, Γενικός Διευθυντής του Corallia. Ξεκινώντας το «οδοιπορικό» στην καινοτομία, ο Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., Δ/ντής Στρατηγικής και Οικονομικών του Corallia, παρουσίασε ένα διαφορετικό ελληνικό «μενού», αυτό του «Innovation Designed in Greece» και των αξόνων δράσης του Corallia, των clusters, των InnoHubs, των δράσεων νεανικής επιχειρηματικότητας, της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει. Ακολούθως, ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του egg και Δ/ντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας του Corallia, συνοδευόμενος από την κα. Εύη Ιωαννίδου, egg Program Manager και Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Eurobank, παρουσίασε το πρόγραμμα egg-enter.grow.go και τη συμβολή του στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης στη χώρα μας.


Στη συνέχεια, ο κ. Γιουνκέρ συνομίλησε με στελέχη από 9 startups και gazelles από τους κλάδους της νανο/μικροηλεκτρονικής, των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, και των τεχνολογιών παιγνίων και δημιουργικού περιεχομένου, καθώς επίσης και 5 startups από το egg. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έδειξαν το πρόσωπο της δυναμικής Ελλάδας, που προχωρά προς το μέλλον ανταγωνιζόμενη επάξια άλλες χώρες σε επιμέρους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών.


Κατά την αναχώρησή του από το α1-innohub, o κ. Γιουνκέρ δήλωσε: «Επισκέφθηκα το Corallia και το egg με μεγάλη ευχαρίστηση και είδα καινοτομικές επιχειρήσεις και start-up projects στην πράξη. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα, καθώς ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα θέσω ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό πεδίο ανάπτυξης, που δεν θα απαιτεί την επιβάρυνση με επιπλέον χρέος. Η δυναμική είναι τεράστια – η ενιαία ψηφιακή αγορά θα μπορούσε να προσφέρει 3 εκατ. περισσότερες θέσεις εργασίας και €500 δις. μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Καινοτόμες και start-up επιχειρήσεις όπως αυτές που επισκέφθηκα σήμερα είναι οι πρωτοπόροι σε αυτό και δημιουργούν θέσεις ψηφιακής απασχόλησης».


Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκτός από την Ελλάδα της κρίσης υπάρχει και η Ελλάδα της ελπίδας και της δημιουργίας – και εσείς είστε αυτό. Αυτό που προσπαθούμε είναι την κουλτούρα, που καλλιεργείτε εσείς, να τη διευρύνουμε και να αναπτύξουμε στρατηγική καινοτομίας αξιοποιώντας τους ανθρώπους που διαθέτει η χώρα, ώστε να προχωρήσει προς το μέλλον».
Από την πλευρά του Corallia, ο κ. Μακιός τόνισε: «Startup και Gazelles παρουσίασαν την επιχειρηματική τους πορεία σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη, δείχνοντας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη σημασία της συνεργασίας, της συμπληρωματικότητας και της καινοτομίας στην πράξη, εντός επιτυχημένων οικοσυστημάτων καινοτομίας, που είμαστε υπερήφανοι να συντονίζουμε και να βλέπουμε να αναπτύσσονται».


Με αφορμή την επίσκεψη των κ. κ. Κ. Χατζηδάκη και Γιουνκέρ, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, επισήμανε: «Το egg-enter.grow.go ήταν από τα πρώτα προγράμματα στήριξης των καινοτόμων νεανικών επιχειρηματικών προτάσεων. Η Eurobank είναι σταθερά δεσμευμένη στη στήριξη και προώθηση των προγραμμάτων καινοτομίας, στα πλαίσια του “egg–enter.grow.go”, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή δυναμική μιας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση».


Οι 14 επιχειρήσεις που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση ήταν οι παρακάτω:
Antcor: εδρεύει στο α1innohub και σχεδιάζει επεξεργαστές ασύρματης ευρυζωνικής δικτύωσης. Έχει προσελκύσει επενδύσεις τόσο από θεσμικούς όσο και στρατηγικούς επενδυτές και τα προϊόντα της εξάγονται κυρίως σε Αμερική, Ασία και Ισραήλ.
Athens Insiders: startup του egg, προσφέρει προσωποποιημένες διακοπές σε μικρές ομάδες ταξιδιωτών. Πρωτότυπες και βιωματικές δραστηριότητες, που φέρνουν τον ταξιδιώτη πιο κοντά στην κουλτούρα και τους ανθρώπους της χώρας μας.
Aventurine: μέλος του gi-Cluster, εδρεύει στο α2innohub, έχει αναπτύξει το Darkfall, ένα πολυβραβευμένο και προηγμένο Massive Multiplayer Online Game, το οποίο από το 2009 έχει προσελκύσει περισσότερους από 2 εκατ. παίκτες σε 190 χώρες διεθνώς, ενισχύοντας τη δυναμική της Ευρώπης να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στις δημιουργικές βιομηχανίες.
Ceragon Networks Hellas: θυγατρική της Ceragon Networks, εδρεύει στο α1innohub, εξειδικεύεται στο σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για ασύρματους πομποδέκτες σε μικροκυματικές συχνότητες για τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές δικτύων υποδομής.
Constelex Technology Enablers: μέλος του si-Cluster, εδρεύει στο α1innohub, σχεδιάζει και κατασκευάζει φωτονικά συστήματα για διαστημικές και δορυφορικές επικοινωνίες. Από το 2013, η εταιρεία αποτελεί μέλος του βρετανικού ομίλου Gooch & Housego PLC.
European Sensor Systems ESS: μέλος του si-Cluster, αναπτύσσει και κατασκευάζει μικρο-ηλεκτρο-μηχανολογικούς αισθητήρες πίεσης, ροής αέρα και επιτάχυνσης με εφαρμογές στην αεροδιαστημική, ιατρική, οικιακές συσκευές και στην αυτοματοποίηση στην βιομηχανία και φιλοδοξεί να είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που προϊόντα της θα ‘πετάξουν’ στο Διάστημα.
Fasmetrics: δραστηριοποιείται στην έρευνα, σχεδιασμό, ανάπτυξη και κατασκευή νέων προϊόντων στους τομείς της μικροηλεκτρονικής και ραδιοηλεκτρολογίας, όπως η παραγωγή έξυπνων κεραιοσυστημάτων και η παραγωγή εξειδικευμένων μετρητικών συστημάτων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Frogs “n” Flies: startup του egg, ειδικεύεται στη δημιουργία ποιοτικών mobile applications για παιδιά, που προωθούν τη γνώση μέσω της χαράς. Βασίζεται στη φιλοσοφία ότι το gaming αποτελεί διαδικασία εκμάθησης.
Inasco: μέλος του si-Cluster, με γραφείο στο α2innohub, σχεδιάζει και κατασκευάζει αισθητήρες, ηλεκτρονικά, προηγμένα σύνθετα υλικά και συστήματα για αεροδιαστημικές εφαρμογές.
Innovative Development: startup του egg, αναπτύσσει καινοτόμες ενεργειακές εφαρμογές υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που εναρμονίζονται με τις κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες των κτηρίων.
mobileFX: μέλος του gi-Cluster, αναπτύσσει εξειδικευμένα εργαλεία για χρήση από προγραμματιστές και τους δημιουργούς λογισμικού που τους επιτρέπουν ταχεία παραγωγή cross-platform παιχνιδιών και εφαρμογών, υποστηρίζοντας στρατηγικά την ηγετική θέση της Ευρωπαϊκής αγοράς εφαρμογών.
SimpleApps: startup του egg, δημιούργησε το tourismart, μία ολοκληρωμένη σουίτα mobile προϊόντων που απευθύνονται σε κάθε τουριστική επιχείρηση και περιλαμβάνει εταιρική mobile εφαρμογή (mobile app), σύστημα διαχείρισης εφαρμογής (mobile app admin) και σύστημα διαχείρισης της επιχείρησης (ERP).
Trebbble: μέλος του gi-Cluster, εδρεύει στο α2innohub, δημιουργεί συναρπαστικές κινητές εφαρμογές για smartphones και tablets που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής και διασφαλίζουν βέλτιστη εμπειρία χρήσης, αξιοποιώντας το ξεχωριστό για την Ελλάδα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα περιεχομένου, την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.
Verdical Planting Systems: startup του egg, δραστηριοποιείται στη μελέτη και κατασκευή συστημάτων φύτευσης κάθετων επιφανειών. Στο πλαίσιο της πράσινης αρχιτεκτονικής και της βιώσιμης ανάπτυξης έχει στόχο την παροχή μιας απλής και οικονομικής λύσης για την ανάπτυξη των κάθετων κήπων στην Ελλάδα.