Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (DART) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προσφέρει συμβουλές για την ασφαλή χρήση του Internet.

internetΜε αφορμή την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» (10 Φεβρουαρίου), η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (Digital Awareness and Response to Threats-DART) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ενημερώνει με μερικές ενδεικτικές πρακτικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση του Internet:


Πρακτικές συμβουλές για παιδιά

1.                  Δεν δίνουμε μέσω Διαδικτύου (πχ μέσα από τις Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης-Social Networking,) προσωπικά μας στοιχεία όπως η διεύθυνση της κατοικίας μας, τον αριθμό τηλεφώνου μας, το όνομα του σχολείου μας κα

2.                  Εάν κάποιος μας κάνει να αισθανθούμε άβολα στο Διαδίκτυο(πχ μας προσβάλλει, μας στείλει απρεπές  μήνυμα ή μας ζητήσει κάτι που μας φέρνει σε δύσκολη θέση) σταματάμε την συνομιλία αμέσως και το συζητάμε με τους γονείς μας.

3.                  Εγκαθιστούμε προγράμματα προστασίας από ιούς και πρόσθετο λογισμικό ασφαλείας (antivirus software, firewall, anti-spyware software).

4.                  Κατεβάζουμε νόμιμα αρχεία, μουσική και βίντεο (πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών).

5.                  Δεν ανοίγουμε μηνύματα, αρχεία ή συνδέσμους από αγνώστους αποστολείς (spam email). Πολλά από αυτά περιέχουν μολυσμένα αρχεία από ιούς ή διαφημίζουν ακατάλληλο και παράνομα περιεχόμενο ή αποσκοπούν στην εξαπάτηση των χρηστών και την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών (Phishing).


Πρακτικές συμβουλές για γονείς

1.      Χρησιμοποιούμε τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων πλοήγησης και ενεργοποιούμε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. parental control software).

2.      Δημιουργούμε διαφορετικούς λογαριασμούς χρηστών  με διαφορετικούς κωδικούς για εμάς (διαχειριστής-administrator) και τα παιδιά μας (χρήστης -user) ώστε να έχουμε τον έλεγχο του υπολογιστή (πχ εγκατάσταση νέων προγραμμάτων, ώρες χρήσης υπολογιστή κα)

3.      Θεσπίζουμε κανόνες συμμετοχής σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (κυρίως σχετικά με το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει το κάθε μέλος της οικογένειας στο παιχνίδι).

4.      Πριν αγοράσουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ελέγχουμε τη συσκευασία όπου αναγράφεται η ηλικία για την οποία είναι κατάλληλο, συνεπώς ανάλογα με την ηλικία του παιδιού επιλέγουμε το κατάλληλο παιχνίδι.

5.      Ρωτάμε για να ενημερωθούμε για την χρήση του Διαδικτύου γνωστούς  και φίλους και ενημερωνόμαστε  μέσα από την ηλεκτρονική.σελίδα www.dart.gov.gr στην οποία έχουμε άμεση επαφή με την Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια .


Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια  αποτελεί κόμβο ενημέρωσης  και πρόληψης των πολιτών για ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Συνεργάζεται με πλήθος φορέων που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ψηφιακής ασφάλειας (όπως ενδεικτικά ο Εθνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο του ΥΠΕΠΘ, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ΥΠΑΝ, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το Χαμόγελο του Παιδιού, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα κλπ.)


Στόχος της Ομάδας D.A.R.T είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στο Διαδίκτυο μέσω της σωστής ενημέρωσης και πρόληψης, ώστε να αξιοποιήσει με ασφάλεια τις δυνατότητες και τα οφέλη των νέων τεχνολογικών μέσων. Ενδεικτικές δράσεις της Ομάδας DART :


* Παραγωγή και δωρεάν διανομή πάνω από 11.000 φυλλαδίων για την ασφαλή πλοήγηση και τις ασφαλείς συναλλαγές στο Διαδίκτυο, σε επιχειρήσεις, γονείς και μαθητές..
* Παραγωγή και δωρεάν διανομή 3.000 διαδραστικών cd’s για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου με εξειδικευμένο περιεχόμενο για γονείς και παιδιά αντίστοιχα
* Δημιουργία Ηλεκτρονικής Πύλης Ενημέρωσης www.dart.gov.gr μέσω της οποίας η Ομάδα DART ενημερώνει αλλά και απαντά σε ερωτήματα πολιτών σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας.
* Διενέργεια on line οικογενειακού διαγωνισμού για την ψηφιακή ασφάλεια, με τίτλο «Οι DARTανιάν του Διαδικτύου» με πανελλαδική συμμετοχή γονέων και παιδιών.
* Συνεργασία με σημαντικούς φορείς (όπως ο Συνήγορος του Παιδιού, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής) στην υποβολή ρυθμιστικών προτάσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην χρήση των νέων τεχνολογιών.
* Έχει επισκεφθεί πάνω από 20 πόλεις από τα Χανιά έως την Αλεξανδρούπολη ενημερώνοντας μέσα από workshops χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες γονείς για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.


Επικοινωνία με την Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια στην ηλ.σελίδα www.dart.gov.gr