Η κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην αγορά της Ιαπωνίας, NTT Docomo, προετοιμάζει δίκτυα 5G, σε συνεργασία με την Ericsson.


AntennaΟι δοκιμές 5G αναμένεται να επιτύχουν υπερ-υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, της τάξης των 10Gbps, χρησιμοποιώντας ζώνη συχνοτήτων 15GHz


Η εξέλιξη των δικτύων LTE σε 5G θα ωφελήσει τους χρήστες και τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών με βελτιωμένες επιδόσεις και νέες εφαρμογές machine-to-machine (M2M)


Η NTT DOCOMO, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία, και η Ericsson (NASDAQ: ERIC) επεκτείνουν τη μακροχρόνια συνεργασία τους, από την εποχή των δικτύων δεύτερης γενιάς μέχρι τα δίκτυα 4G, ξεκινώντας δοκιμές τεχνολογίας 5G μέσα στο έτος. Καθώς η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνει τα LTE δίκτυά της, προετοιμάζεται ήδη για την εξέλιξη της εμπειρίας του χρήστη σε 5G και τις νέες εφαρμογές M2M. Η μετάβαση στη νέα τεχνολογία θα συνοδευτεί από ραγδαία αύξηση του αριθμού των κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων και ταχεία αύξηση του όγκου μεταφοράς δεδομένων. Το 5G αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μακροπρόθεσμο όραμα της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών για απεριόριστη πρόσβαση σε πληροφορίες, για οποιονδήποτε και για οτιδήποτε.


Με το δοκιμαστικό σύστημα 5G της Ericsson, η NTT DOCOMO σκοπεύει να επιτύχει υπερ-υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, μεγαλύτερες από 10Gbps, δημιουργώντας ένα δίκτυο χιλιαπλάσιας χωρητικότητας, σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα LTE.


Ο Seizo Onoe, Executive Vice President και Chief Technical Officer στην NTT DOCOMO, δήλωσε: «Οι μελέτες για το 5G συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον καθώς πλησιάζουμε προς το 2020. Εκτιμούμε ότι το 5G θα παρέχει σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις που θα υποστηρίξουν τις μελλοντικές εφαρμογές και θα δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο για τους χρήστες και για την ίδια τη βιομηχανία. Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας 5G μέσα από αυτή την πειραματική δοκιμή».


Για τις ανάγκες των δοκιμών, η Ericsson έχει αναπτύξει προηγμένες τεχνολογίες κεραιών με μεγαλύτερο εύρος ζώνης, ικανές για υψηλότερες συχνότητες και μεταδόσεις ανά συντομότερα διαστήματα, καθώς και νέους σταθμούς βάσης που ενσωματώνουν μονάδες βάσης και μονάδες ραδιοπομπών.


Ο Ulf Ewaldsson, Senior Vice President και CTO της Ericsson, είπε: «Το 5G θα είναι βασικός παράγοντας για την μετάβαση της βιομηχανίας προς τη Διαδικυωμένη Κοινωνία. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τις νέες τεχνολογίες που διερευνούμε σε συνεργασία με την NTT DOCOMO. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη μετατροπή του κλάδου των τηλεπικοινωνιών που ήδη βιώνουμε».


Εκτός από τις νέες τεχνολογίες κεραιών, οι δοκιμές καλύπτουν τεχνολογικούς τομείς όπως η αρχιτεκτονική μάκρο/μίκρο κυψελών που βασίζονται σε ετερογενές δίκτυο, η ευρυζωνική επικοινωνία μέσω ζωνών συχνοτήτων 15GHz και υψηλής ταχύτητας και η μετάδοση υψηλής χωρητικότητας.


Η Ericsson θα συνεργαστεί με την NTT DOCOMO για δοκιμές σε εξωτερικούς χώρους, που θα λάβουν χώρα στην περιοχή Yokosuka της Ιαπωνίας.


Η Ericsson ηγείται και προωθεί την εξέλιξη του προτύπου 5G, μέσα από σχετικό ερευνητικό έργο, πρότυπες δραστηριότητες και συνεργασίες με μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και ομίλους της βιομηχανίας, και θα είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές στην προσπάθεια να καθοριστεί η επόμενη γενιά της τεχνολογίας δικτύων, από την έρευνα έως την πλήρη εμπορευματοποίησή τους. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα νέο εργαστήριο ερευνών για την προώθηση της συνεργασίας σε μεταφορές μέσω 5G. Η βιομηχανική έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και η ανάπτυξη εμπορικών δικτύων 5G αναμένεται γύρω στο 2020.