Διεθνής Ανοικτή Ημερίδα – Οπτικά Δίκτυα: “Εξελίξεις και Επιχειρηματικότητα From Data-Centers to Broadband Access Networks to Core Transport Networks”.


AIT logoΤο μη-κερδοσκοπικό ινστιτούτο τεχνολογίας ΑΙΤ, με την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Έργων INSPACE, FOX-C, ASTRON και COCONUT, διοργανώνει τη Διεθνή Ανοικτή Ημερίδα “Optical Communication Systems and Networks: From Data Centers to Broadband Access to Core Transport Networks”, στις 9 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις του.


Η ημερίδα απευθύνεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την βιομηχανία, τους επιχειρηματίες και τους φορείς χρηματοδότησης, που ασχολούνται με τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και δίνουν έμφαση σε συστήματα και δίκτυα οπτικών επικοινωνιών.


Στοχεύει επίσης στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στο να λειτουργήσει ενισχυτικά για να προκύψουν νέα start-ups. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο πώς οι ερευνητές μπορούν να συνεργαστούν με στελέχη και παράγοντες που επενδύουν και προωθούν την καινοτομία (π.χ. angel investors, venture capitalists, κα.), ώστε να δημιουργηθούν εταιρείες που θα αξιοποιήσουν ερευνητικές ιδέες και πρωτότυπα.


Οι ομιλητές της ημερίδας καλύπτουν όλο το φάσμα για το μέλλον των Συστημάτων και Δικτύων Οπτικών Επικοινωνιών. Μεταξύ άλλων, ο Francisco Ibanez, Επικεφαλής του Τομέα Internet of Things και Οπτικών Δικτύων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o Ιωάννης Δημητριάδης, Σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Καθηγητής Josep Prat, από το Πολυτεχνείο της Καταλονίας, ο Καθηγητής Peter Brojde Scholar από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο Καθηγητής Ιωάννης Τόμκος από το ΑΙΤ, ο Dr. Nicholas Psaila, CEO της Optoscribe, o Δρ. Πάρις Κοκορότσικος, Πρόεδρος & CEO της EUROCONSULTANTS, ο Καθηγητής Ηρακλής Αβραμόπουλος από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Γιώργος Παπαστεργίου, CEO της Optronics, θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα από τα μεγάλα ερευνητικά έργα της ΕΕ που ασχολούνται με τις εξελισσόμενες ανάγκες των τηλεπικοινωνιών.


Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλίες θα επικεντρωθούν στην έρευνα και τις απαιτούμενες τεχνολογίες για την κατασκευή οπτικών δικτύων που θα μπορούν να υποστηρίζουν τη μελλοντική αύξηση της ζήτησης. Η θεματολογία της ημερίδας θα καλύψει καινοτόμες συσκευές, το σχεδιασμό του συστήματος, καθώς και τον προγραμματισμό του δικτύου.


Η ημερίδα θα εξετάσει τις δραστηριότητες, τις τάσεις και τις μελλοντικές προκλήσεις της εντυπωσιακής αλλαγής που παρατηρείται στη χρήση του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της χρήσης των πολυμέσων, και ιδιαίτερα το βίντεο, το οποίο καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο ποσοστό της διαθέσιμης χωρητικότητας. Τα αναπτυσσόμενα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G και τα αναδυόμενα δίκτυα 4G δημιουργούν τεράστιες πρόσθετες απαιτήσεις κίνησης που ωθούν στα όρια τις δυνατότητες των δικτύων. Οι τάσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω με την ευρύτερη χρήση των νέων υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίες cloud, HDTV, 3D-TV και τεχνολογίες όπως τα FTTH και 5G.


Τον συντονισμό της ημερίδας έχει ο καθηγητής του ΑΙΤ Δρ. Ιωάννης Τόμκος. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας και για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα και το πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφτείτε το www.ait.gr/optical.