Στο διαδίκτυο μπορείτε να εντοπίσετε πληθώρα δωρεάν εναλλακτικών προγραμμάτων που υποκαθιστούν επάξια γνωστά εμπορικά προγράμματα.

Γράφει ο Γιώργος Παγωνιάδης
free_softwareΤο διαδίκτυο προσφέρει στον χρήστη που έχει όρεξη να ερευνήσει και όπου επιλέγει να «πληρώσει» σε χρόνο αναζήτησης και όχι σε αρκετά ευρώ, μία τεράστια ποικιλία δωρεάν προγραμμάτων που συνήθως δεν υστερούν σε τίποτα από τα αντίστοιχα  επώνυμα. Τα Freeware προγράμματα λόγω του μικρού μεγέθους τους και της απλότητας τους σαν γλυτώνουν εκτός από χρήματα, χώρο στον δίσκο σας δίσκο και ελευθέρους πόρους στο σύστημα σας. Εμείς μαζέψαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο απαραίτητα δωρεάν προγράμματα.


1.google sketch up

Η πιο πρόσφατη δωρεάν εφαρμογή που προστέθηκε στην οικογένεια Google φέρει το όνομα sketch up. Πρόκειται για πρόγραμμα σχεδίασης δισδιάστατων και τρισδιάστατων γραφικών όπου ενώ είναι αρκετά απλό στην εκμάθηση και χρήση του κάνει θαύματα.  Διαθέτει πολλαπλές επιλογές και εύκολη εισαγωγή έτοιμων γραφικών περιβαλλόντων από το 3D warehouse της Google, μπορείτε να εισάγετε αρκετά format εικόνας ενώ μπορείτε να κάνετε animation και εξαγωγή σε AVI.

http://sketchup.google.com/download/gsuwenthankyou.html


2.gom player

Πρόκειται για ένα κορυφαίο πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο. Έχει την δυνατότητα αναπαραγωγής των πιο δύσκολων format όπως 3gp, divx, asf, dat, mp4 και mkv, διαθέτει ενσωματωμένα τα πιο γνωστά codecs ήχου και εικόνας, έχει παλλαπλές επιλογές και ρυθμίσεις για κάθε απαιτητικό χρήστη και ίσως είναι ο μοναδικός Player με δυνατότητα ενσωμάτωσης και αναπαραγωγής  υπότιτλων.

http://www.gomlab.com/eng/GMP_download.html


3.gimp

Το GIMP ξεκίνησε το 1995 από τον Spencer Kimball και τον Peter Mattis και αν και άργησε να γίνει δημοφιλή κατέχει πλέον την θέση που του αξίζει. Είναι πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας όπου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πρωτοπόρα της κατηγορίας του. Έχει πληθώρα εργαλείων και εφέ για το ρετούς των φωτογραφιών και  διαθέτει ξεχωριστά παράθυρα εργασίας ώστε ο χρήστης να μπορεί να οργανώσει ευκολότερα το περιβάλλον εργασίας.

http://www.gimp.org/downloads/


4.pdf 995

Το Pdf995 είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας Pdf αρχείων όπου καθιστά εύκολη και προσιτή την δημιουργία επαγγελματικών και ποιοτικών εγγράφων. Αρχικά θα πρέπει να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του και να κατεβάσετε και τα δύο αρχεία που θα βρείτε. Το ένα εγκαθιστά drivers ενός εικονικού εκτυπωτή και το δεύτερο τον μετατροπέα. Στην συνέχεια όποιο αρχείο θέλετε να μετατρέψετε θα το στέλνετε προς εκτύπωση ορίζοντας στην επιλογή του εκτυπωτή τον εικονικό pdf995. Πατώντας Ok θα σας ζητείτε να σώσετε τον αρχείο σας.

http://www.pdf995.com/download.html


5.wavepad

Το wavepad είναι ένα πρόγραμμα ψηφιακής επεξεργασίας μουσικών αρχείων. Μην σας ξεγελάσει το μικρό του μέγεθος σαν πρόγραμμα γιατί οι δυνατότητες του είναι πολλές. Ανοίγει όλα τα format ήχου και σας δίνει την δυνατότητα να τα «κόψετε και να τα ράψετε» στα μέτρα σας, να καθαρίσετε τον ήχο, να προσθέσετε εφέ ή ακόμα και να κάνετε μίξη.

http://www.brothersoft.com/wavepad-59515.html


6.convert X to DVD

Σίγουρα έχετε αρκετά αρχεία βίντεο στον υπολογιστή σας τα περισσότερα σε format ακατάλληλα να εγγραφούν και να αναπαραχθούν από το DVD player στο σαλόνι σας. Το convertX μπορεί να διαβάσει και να μετατρέψει σε DVD Format όλα τα υπάρχοντα αρχεία βίντεο ενώ μπορεί παράλληλα να ενσωματώσει και τυχόν ξεχωριστά αρχεία υποτίτλων. Είναι πολύ απλό στην χρήση και η  αρκετή ώρα που κρατάει η διαδικασία αξίζει τον κόπο.

http://www.vso-software.fr/products/convert_x_to_dvd/download-convertxtodvd.php


7.vobsub

Δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε για αυτό το μικρό θαύμα. Αρκεί αυτό που κάνει. Αφού το εγκαταστήσετε ξεχνάτε την ύπαρξη του καθώς αναλαμβάνει αυτομάτως την ενσωμάτωση των υπότιτλων (subtitle files) στις ταινίες σας ανεξάρτητα με ποιον Player γίνεται η αναπαραγωγή.

http://www.free-codecs.com/vobsub_download.htm


8.getright

Το get right δεν είναι καινούριο πρόγραμμα αλλά συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα στην κατηγορία του. Πρόκειται για έναν διαχειριστή λήψεων από το διαδίκτυο στον οποίο εισάγετε ένα URL ή μια λίστα και αυτό αναλαμβάνει να τα κατεβάσει. Πολύ χρήσιμο αφού μπορείτε να σταματήσετε και να συνεχίσετε ανά πάσα στιγμή.

http://getright.com/get.html


9. skype

Συνομιλήστε  με άλλους χρήστες δωρεάν μέσω υπολογιστή, αλλά και με σταθερό ή κινητό τηλέφωνο εθνικού και διεθνούς δικτύου έναντι ελάχιστου χρηματικού αντιτίμου. Φτιάξτε την λίστα των φίλων σας και πραγματοποιήστε βίντεο κλήσεις ή στείλτε τους γραπτά μηνύματα.

http://www.skype.com/intl/en/download/skype/windows/downloading/


10. blender

Το blender κάνει ότι λέει το όνομα του. Βάλτε την φαντασία σας, το σχεδιαστικό σας ταλέντο και τα έτοιμα templates του προγράμματος ανακατέψτε τα και φτιάξτε απίθανα 3D γραφικά. Είναι ένα πολύ ελαφρύ και εύχρηστο πρόγραμμα σχεδίασης τρισδιάστατων γραφικών και animation με γρήγορο και ευκρινή Render. Παίξτε μαζί του.

http://www.blender.org/download/get-blender/


11. 7zip

Το 7-Zip είναι ένα πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων. Μπορεί να ανοίξει τους περισσότερους τύπους συμπιεσμένων αρχείων και ενσωματώνεται στο λειτουργικό σας έτσι ώστε η επιλογή της αποσυμπίεσης αρχείων να εμφανίζεται κάνοντας δεξί κλικ πάνω τους.

http://www.7-zip.org/download.html


12. picasa 3

Το Picasa από το Google είναι πρόγραμμα διαχείρισης, οργάνωσης και διόρθωσης φωτογραφιών. Αναλαμβάνει την αυτόματη αρχειοθέτηση των αρχείων σας ενώ σας επιτρέπει να κάνετε χρωματικές διορθώσεις με αυτόματες επιλογές. Διαθέτει αυτόματη διόρθωση του φαινομένου κόκκινων ματιών.

http://picasa.google.com/thanks.html