Η κάρτα γραφικών που συνδυάζει το Vapor-Chamber Cooler με το Tri-X fans και άλλα νέα στοιχεία για τέλεια απόδοση.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ SAPPHIRE technology ανακοίνωσε ένα ακόμα μοντέλο στην επιτυχημένη σειρά γραφικών καρτών R. Η SAPPHIRE R9 290 Vapor-X OC διαθέτει πολλά τεχνολογικά χαρακτηριστικά της κορυφαίας στον κόσμο εταιρείας καθώς επίσης και ένα μοναδικό εργοστασιακό overclock το οποίο προσφέρει την καλύτερη απόδοση σε πολύ χαμηλής έντασης θόρυβο.


Βασισμένη στην βραβευμένη αρχιτεκτονική της AMD Graphics Core Next (GCN) με 2560 Stream Processors, η SAPPHIRE R9 290 Vapor-X is μια Overclocked έκδοση με 4GB της τελευταίας γενιάς μνήμη GDDR5 στα 1400MHz (5.6GB/s δραστικό) και τρομερά γρήγορη μηχανή στα 1030MHz. Μαζί με τα clocks προσφέρει την κορυφαία επίδοση στον κόσμο – αλλά για να καταφέρει να προσφέρει με σταθερότητα και αξιοπιστία, την κορυφαία επίδοση στον κόσμο απαιτείται υψηλής ποιότητας υλικά από την αρχική σχεδίαση της (ειδικότερα στο κύκλωμα ελέγχου ισχύος) μαζί με μια εξελιγμένη λύση ψύξης.


Καινοτομίες SAPPHIRE
Η εξελιγμένη αυτή λύση ψύξης που υπάρχει στην νέα σειρά SAPPHIRE Vapor-έχει κατασκευαστεί σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες της SAPPHIRE όχι μόνο για να προσφέρει αποτελεσματική ψύξη αλλά και για να λειτούργει σε σχεδόν μηδενικό θόρυβο. Στην καρδιά του ψυκτικού συστήματος είναι η μοναδική τεχνολογία της SAPPHIRE, Vapor-X . Η SAPPHIRE πρωτοστάτησε με την χρήση της τεχνολογίαςvapor chamber στις γραφικές κάρτες την οποία και έχει χρησιμοποιείσαι επιτυχημένα σε αρκετές γενιές καρτών τα τελευταία χρόνια. Το σύστημα vapor chamber είναι τοποθετημένο μεταξύ της ίδιας της μονάδας επεξεργασίας γραφικών και της βάσης της ψήκτρας και του σημείου ψυκτικής συναρμολόγησης για να εξασφαλίζει τη μεταφορά της μέγιστης θερμότητας μακριά από τη μονάδα επεξεργασίας γραφικών εντός του ψήχτη.


Η νέα ψήκτρα Vapor-X χρησιμοποιεί την τελευταίας τεχνολογίας και καταξιωμένη δομή Tri-X της SAPPHIRE, που περιλαμβάνει πέντε heatpipes και τρία αποτελεσματικά ανεμιστηράκια. Το κυρίως heatpipe είναι ουσιαστικά ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο για τα δεδομένα του, 10mm pipe, πλαισιωμένο από δύο 8mm pipes και δύο 6mm pipes εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας μέσα από τον ψύκτη.


Τα τρία ανεμιστηράκια 90mm χρησιμοποιούν τμήματα αεροτομής για μέγιστη ροή αέρα με ελάχιστο θόρυβο, και είναι το κάθε ένα από αυτά είναι εξοπλισμένο με 2 ζευγάρια από ειδικά ρουλεμάν που απωθούν το κάθε είδος σκόνης. Ο γεμάτος στυλ ανεμιστήρας περιλαμβάνει επίσης ειδικά μορφοποιημένους οδηγούς για τον έλεγχο της ροής του αέρα σε ολόκληρη τον ψύκτη, συμπεριλαμβανομένου και του κυκλώματος ελέγχου ρεύματος. Ο συνδυασμός των τεχνολογιών Vapor-X και Tri-X έχει ως αποτέλεσμα 5 έως και 10 βαθμούς χαμηλότερης θερμοκρασίας μέσα στην μονάδα επεξεργασίας γραφικών – προσφέροντας το κορυφαίο σύστημα ψύξης σε αυτή τη γενιά των γραφικών καρτών.


Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό της μοναδικής αυτής ψήκτρας είναι και το νέο μοντέλο τυπωμένων κυκλωμάτων PCB με διαστολέα θερμότητας. Κατά μήκος της άκρης της γραφικής κάρτας είναι εκτεταμένο το κύκλωμα PCB και ένα από τα σώματα χαλκού είναι εκτεθειμένο. Μία επιπλέον ψήκτρα τοποθετείται απευθείας σε αυτό το «εκτεθειμένο» στρώμα χαλκού και το οποίο επιτρέπει να απορροφάται σε θερμότητα μέσα στο κύκλωμα PCB από την μονάδα επεξεργασίας γραφικών και όλα τα υπόλοιπα υλικά να μεταφέρονται στην ψήκτρα και να ψύχονται από την ροή του αέρα. Μονάχα αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί από μόνο του να μειώσει την βασική θερμοκρασία αρκετούς βαθμούς πιο κάτω.


Νέα μηχανή VRM
Για να προσφέρει επαρκή ισχύ για μέγιστη απόδοση, η σειρά Vapor-X χρησιμοποιεί ψηφιακό έλεγχο ισχύος και ένα νέο τμήμα Aero6 VRM παροχής εξα-φασικού ρεύματος υψηλής ισχύος τεχνολογία Direct-FET στην μονάδα επεξεργασίας γραφικών, τη μνήμη και το κύκλωμα ελέγχου. Ο ενεργειακός σχεδιασμός χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση της SAPPHIRE Black Diamond chokes, που ονομάζεται έτσι επειδή διαθέτει ένα μαύρο ψύκτη φερρίτη για την καλύτερη λειτουργία και την καλύτερη απόδοση. Χρησιμοποιούνται δε, υψηλής αξιοπιστίας πυκνωτές ηλεκτρολύτη.


Αναγνωρίζοντας ότι η σειρά R9 δεν θα λειτουργεί πάντα σε υψηλές επιδόσεις, Η SAPPHIRE έχει ενσωματώσει ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό στα μοντέλα Vapor-X, το Intelligent Fan Control (IFC). Με το IFC μπορείς να αναγνωρίσεις εάν το σύστημα μπορεί να θέσει σε λειτουργία απλούστερες εφαρμογές, όπως η 2D εργασίες ή βλέποντας βίντεο, μόνο ένας από τους τρεις ανεμιστήρες θα λειτουργήσει, με αποτέλεσμα μία σχεδόν αθόρυβη λειτουργία. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του GPU, κατά την εκτέλεση των πιο απαιτητικών εργασιών, όπως παιχνίδια ή 3D rendering, και τα τρία ανεμιστηράκια θα λειτουργήσουν, και θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ταχύτητες που θα ρυθμίζονται από την κατάσταση της θερμοκρασίας. Οι extreme χρήστες ή/και οι έντονοι gamers μπορεί να θελήσουν να έχουν και τα τρία ανεμιστηράκια να τρέχουν όλη την ώρα, και γι αυτό τον λόγο η κάρτα είναι εξοπλισμένη με ένα διακόπτη παράκαμψης IFC.


Πόσο Cool είναι αυτό?
Ο χρήστης έχει μια απλή οπτική ένδειξη της θερμοκρασίας της κάρτας, καθώς το χρώμα του LED φωτιζόμενου λογότυπου SAPPHIRE στην πλευρά της κάρτας θα αλλάξει από μπλε όταν κρυώσει, με κίτρινο και κόκκινο όταν τρέχει ζεστό.


Καθολική Συμβατότητα
Η SAPPHIRE R9 290 Vapor-X είναι εξοπλισμένη με Dual BIOS – έτσι ώστε με το άγγιγμα ενός κουμπιού να μπορεί να εναλλάσσεται με συμβατότητα μεταξύ του τελευταίου UEFI ή σε συστήματα legacy based. Για βέλτιστη απόδοση η κάρτα αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται με υποδοχή επέκτασης σε ένα mainboard με PCI Express Gen3.0. Πολλαπλές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε AMD CrossFire σε ένα συμβατό mainboard.


Latest Displays
Η SAPPHIRE R9 290 Vapor-X είναι εξοπλισμένη με Dual DVI-D, High speed HDMI 1.4a και εξόδους DisplayPort 1.2 επιτρέπουν να υποστηρίξει τις τελευταίες ψηφιακές οθόνες. Είναι ιδανικό για χρήση με τρεις οθόνες Eyefinity set-ups, χωρίς την χρήση ενεργών προσαρμογέων, ή με τις τελευταίες οθόνες 4K υψηλής ανάλυσης.


Όλα τα προϊόντα της σειράς SAPPHIRE R9 290 Vapor-X είναι διαθέσιμα τώρα μέσω των εξουσιοδοτημένων καναλιών διανομής της SAPPHIRE ανά χώρα και τους διανομής λιανικής αγοράς.


Οι πλήρεις προδιαγραφές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.sapphiretech.com