Η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών δεν μεταφράζεται ούτε σε μικρότερο κόστος για τους εμπόρους, ούτε σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.


Visa Mobile PaymentΣύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της Πολωνίας, η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών μέσω κανονιστικής ρύθμισης δεν μεταφράστηκε σε μικρότερο κόστος (για τους εμπόρους) ή τιμές (για τους καταναλωτές) και δεν συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού αποδοχής των ηλεκτρονικών πληρωμών στην πολωνική αγορά.


Η έρευνα έδειξε ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59%) θα αποφάσιζαν να εγκαταστήσουν ένα τερματικό ηλεκτρονικών πληρωμών ( POS) στην περίπτωση που οι πελάτες τους έδειχναν να προτιμούν τις κάρτες έναντι των μετρητών, όμως το 74% δηλώνει ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει ένα τέτοιο βήμα επειδή οι περισσότεροι πελάτες προτιμούν να συναλλάσσονται σε μετρητά. Επιπλέον, ένα 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το μηνιαίο κόστος (ενοίκιο) ενός τερματικού POS είναι πολύ υψηλό.


Τέλος, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η επιβολή χαμηλότερων διατραπεζικών προμηθειών δεν ωφέλησε ούτε την ανάπτυξη του δικτύου POS, ούτε την αύξηση του βαθμού αποδοχής των αγορών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.


Όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι τα μετρητά παραμένουν ο βασικός τρόπος συναλλαγής (70% του συνολικού τζίρου προέρχεται από πληρωμές με μετρητά), ενώ η διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (36%). Το 47% των επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν τερματικό POS δηλώνει ότι δεν το χρειάζονται. Παρόλα αυτά, μόλις το 17% των επιχειρήσεων αυτών θεωρεί ότι το ύψος των διατραπεζικών προμηθειών αποτελεί εμπόδιο για την αποδοχή πληρωμών μέσω κάρτας. Σε κάθε περίπτωση, οι μικροί καταστηματάρχες θεωρούν ότι το μηνιαίο κόστος ενοικίασης ενός τερματικού POS θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40-90 ζλότυ (9.5 – 21 ευρώ), αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήταν πρόθυμοι να εγκαταστήσουν ένα τερματικό POS στο κατάστημα τους.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τερματικό POS, η πλειοψηφία (78%) δήλωσε ότι δεν έχουν ορίσει κάποιο (κατώτατο) όριο στις συναλλαγές με κάρτα, παρόλα αυτά, εάν έκαναν κάτι τέτοιο το όριο θα ήταν χαμηλό, της τάξης των 20 ζλότυ (~ €4.75). Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμή μέσω κάρτας (86%) χρησιμοποιούν τερματικό POS για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών.


Μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που δέχονται κάρτες δεν προχώρησαν σε αναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων τους με τις τράπεζες, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών κατά 0.5% δεν οδήγησε σε χαμηλότερο κόστος για τους μικρότερους εμπόρους.


Συνοψίζοντας, η έρευνα έδειξε ότι η μείωση των προμηθειών θα πρέπει να συνδέεται με το μηνιαίο κόστος χρήσης του τερματικού POS, καθώς αυτό φαίνεται να αποτελεί σοβαρό θέμα για πολλές μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι αποδέκτριες τράπεζες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν πιο έντονα προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δέχονται να εγκαταστήσουν τερματικό για την πραγματοποίηση πληρωμών χωρίς μετρητά.