Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν συνεχίζονται και κάνουν λόγο για σύστημα της NSA που είναι ικανό να ηχογραφεί «το 100% των τηλεφωνημάτων» ξένων χωρών.


nsa-internet-phoneΤο σύστημα στην αρχική του μορφή είχε τη δυνατότητα αναδρομικής υποκλοπής του συνόλου των τηλεφωνημάτων μιας χώρας σε βάθος ενός μήνα, ενώ οι δυνατότητες αυτές βαίνουν αυξανόμενες.


Ενας εκ των διαχειριστών του προγράμματος εξήγησε στον δημοσιογράφο Μπάρτον Γκέλμαν, της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι το πρόγραμμα μοιάζει με «χρονομηχανή», με την έννοια ότι μπορεί να ανατρέξει σε οποιοδήποτε τηλεφώνημα, χωρίς να έχει προηγηθεί στοχοποίηση των καλούντων ως υπόπτων για παρακολούθηση.


Το πρόγραμμα MYSTIC ξεκίνησε το 2009, ενώ το 2011 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία για το σύνολο των τηλεφωνημάτων της πρώτης χώρας. Εγγραφα με ημερομηνία 2013 προέβλεπαν τη λειτουργία ανάλογων σαρωτικών επιχειρήσεων και σε άλλες χώρες.


«Κατόπιν αιτήματος Αμερικανών αξιωματούχων, δεν αναφέρουμε λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσδιορισμό της χώρας στην οποία λειτουργεί το σύστημα, ή των άλλων χωρών στις οποίες προβλέπεται να λειτουργήσει», ανέφερε το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ».


Το σύστημα «ρουφά» το σύνολο των τηλεφωνημάτων της χώρας, αποθηκεύοντας δισεκατομμύρια συνομιλίες σε ένα σύστημα χωρητικότητας ενός μήνα. Η υπηρεσία «ακούει» μικρό ποσοστό των συνομιλιών αυτών, ενώ κάθε μήνα, εκατομμύρια αποσπάσματα συνομιλιών αποστέλλονται για επεξεργασία και μόνιμη φύλαξη. «Κανένα άλλο πρόγραμμα από όσα έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα δεν καταβροχθίζει ολόκληρο το τηλεφωνικό δίκτυο μιας χώρας», σημείωσε η εφημερίδα. Μέχρι στιγμής, από τα έγγραφα του Εντουαρντ Σνόουντεν έχει αποκαλυφθεί η χρήση μαζικών υποκλοπών «μεταδεδομένων», δηλαδή αποκαλυπτικών δεδομένων σχετικά με το ποιος καλεί ποιον, πότε, για πόση ώρα και από ποιο σημείο, καθώς και η μαζική συλλογή εικόνας από webcams.


Στις 17 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είχε επιχειρήσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών άλλων χωρών, πλην των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν κατασκοπεύουν απλούς ανθρώπους που δεν απειλούν την εθνική μας ασφάλεια». Η NSA δήλωσε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να μαζεύουμε πληροφορίες με μαζικό τρόπο, ώστε να είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε τις απειλές», ενώ επέκρινε «τη συνεχή και επιλεκτική παρουσίαση συγκεκριμένων τεχνικών που χρησιμοποιούνται για θεμιτές δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών στο εξωτερικό».


Ο επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών, Κρις Σογκόγιαν, είπε ότι η Ιστορία δείχνει ότι «μέσα στα επόμενα ένα-δυο χρόνια θα επεκταθούν σε περισσότερες χώρες, θα κρατούν περισσότερο τα δεδομένα και θα επεκταθούν και σε δευτερεύουσες χρήσεις». Η ΝSA πρόσφατα κατασκεύασε νέο γιγάντιο κέντρο αποθήκευσης δεδομένων στην έρημο της Γιούτα, με στόχο «να διαχειριστεί την τεράστια αύξηση ψηφιακών δεδομένων που προκύπτουν από την ανάδυση των παγκόσμιων δικτύων».