Ο ΣΕΓΑΣ με συμμάχους-συνεργάτες την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση θεσμοθέτησε από το 2013 ένα νέο μεγάλο ετήσιο αναπτυξιακό θεσμό.


run greeceΜε κύριο στόχο το άνοιγμα του ΣΕΓΑΣ & της Περιφερειακής/Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία, οργανώνει και φέτος έξι λαϊκούς αγώνες δρόμου μαζικής συμμετοχής, σε ανάλογο αριθμό μεγάλων πόλεων από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία , την Κρήτη, τη Θεσσαλία και τη Θράκη.


Συγκεκριμένα ο ΣΕΓΑΣ (& οι αντίστοιχες ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ), με τη συνεργασία των Περιφερειών (& αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων) και το Δήμο κάθε πόλης, σας παρουσιάζουν σήμερα το χρονοδιάγραμμα της σειράς αγώνων RUN GREECE για το 2014:


ΛΑΡΙΣΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 11 ΜΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ
ΠΑΤΡΑ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ


Οι Αγώνες του Κάθε Γεγονότος αναλυτικά:
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 10χλμ. (για όλους και κυρίως μυημένους δρομείς)
* Μετρημένη Απόσταση-Χρονομέτρηση
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 5χλμ. (για όλους, ακόμη και περιπατητές)
* Μετρημένη Απόσταση-Χρονομέτρηση
ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ 600-1000μ. (για Παιδιά 6-12 ετών)
* Όχι Χρονομέτρηση-Fun Run


ΣΤΟΧΟΙ-ΟΦΕΛΗ
1. Είναι η απάντηση στην κρίση με ανάπτυξη και ένα πρόγραμμα μαζικών λαϊκών αγώνων δρόμου που προβάλλει τη χώρα, και τις ιστορικές πόλεις/τουριστικούς προορισμούς, ενώ συγχρόνως αποτελεί θετική παρακαταθήκη για το μέλλον του κλασικού αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού.
2. Έχει αναφορά στον απλό πολίτη κατά κύριο λόγο και στο ιστορικό, εμπορικό και τουριστικό «κέντρο» κάθε μεγάλης πόλης. Έτσι, ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι οι απλοί πολίτες, οι αρχάριοι δρομείς και περιπατητές, το αμύητο ευρύ κοινό, δηλ. ο Αγώνας Δρόμου 5 χλμ., αλλά και μέσα από τον Παιδικό αγώνα η προσέλκυση νέων παιδιών – μαθητών στη μαζική άσκηση και στον αθλητισμό. Συγχρόνως όμως, περιλαμβάνεται και Αγώνας Δρόμου 10 χλμ. για πιο μυημένους δρομείς.
3. Προβλέπει χρονομέτρηση των Αγώνων Δρόμου 5 και 10 χλμ., γιατί το σημαντικό δεν είναι μόνο η απλή συμμετοχή, αλλά το κίνητρο να συνεχίσει κανείς την προσπάθεια βελτίωσης και να αποκτήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα μπορεί να τον αξιολογήσει/συγκρίνει την επόμενη χρονιά ή την επόμενη φορά σε άλλους σχετικούς αγώνες.
4. Προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα προωθημένο πακέτο δρομικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, που δίνει αξία στη συμμετοχή και δημιουργεί νέες συνθήκες για συμμετοχή σε αθλητικό-τουριστικές διοργανώσεις και έξω από τα σύνορα της τοπικής κοινωνίας ή της χώρας. Χρησιμοποιεί διαδικασίες και πολιτικές ανάλογες μ’ αυτές του Αυθεντικού Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου Αθηνών και έτσι καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές στην αντιμετώπιση των πολιτών/δρομέων του κέντρου και της περιφέρειας.
5. Έχει στόχο τη μαζικότητα (2.500+ δρομείς ανά πόλη για το 2014), τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των πολιτών της περιφέρειας, την προβολή ιστορικών πόλεων και προορισμών (αφού έχει εξασφαλιστεί και η μαγνητοσκοπημένη εκτεταμένη μετάδοση στιγμιότυπων από τη Δημόσια Τηλεόραση), την ενίσχυση του δρομικού κινήματος, την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού και την ενίσχυση των σχέσεων των πολιτών και των παιδιών με τα σωματεία, τους συλλόγους και τις άλλες διοργανώσεις της περιοχής.
6. Έχει την υποστήριξη της WIND Hellas, ενός Μεγάλου Χορηγού του ΣΕΓΑΣ και του Κλασικού Αθλητισμού, άλλων χορηγών του ΣΕΓΑΣ, καθώς και κοινωνικών φορέων και υποστηρικτών από την τοπική κοινωνία.
7. Είναι μία διοργάνωση του ΣΕΓΑΣ (& αντίστοιχης ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ), με σημαντικούς συνεργάτες και συν-διοργανωτές την Περιφέρεια (& αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες) και το Δήμο κάθε πόλης.


Με σωστό προγραμματισμό πλήρη αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των υπαλλήλων, τεχνικών και στελεχών του ΣΕΓΑΣ, διεύρυνση της προσφοράς των εθελοντών μας και κατάλληλες συνέργειες με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είμαστε έτοιμοι και πάλι να δώσουμε σε πολίτες και δρομείς της περιφέρειας της χώρας υψηλές υπηρεσίες, να τους ωθήσουμε σε μια υγιεινή συνήθεια, έντονης κοινωνικής επαφής με χαμηλό οικονομικό κόστος, τόσο για τον δρομέα, όσο και για το κράτος, αφού δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη εγκατάσταση (γίνεται παντού!) αλλά και να προσφέρουμε τα μέγιστα στον τομέα του αθλητικού τουρισμού της χώρας!