Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι χρήστες πιστεύουν ότι οι τράπεζες θα τους επιστρέψουν τα χρήματά τους σε περίπτωση ψηφιακής κλοπής.


kaspersky securityΣε ποσοστό 46%, οι Ευρωπαίοι χρήστες που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για τη διαχείριση των οικονομικών τους, δηλώνουν σίγουροι ότι οι τράπεζες θα τους επιστρέψουν τα χρήματά τους, σε περίπτωση που κλαπούν από τους online λογαριασμούς τους. Η σιγουριά αυτή των χρηστών μπορεί να επηρεάσει τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να υποστούν ζημιές τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και ως προς τη φήμη τους, σε περίπτωση ψηφιακής κλοπής.


Τα δεδομένα του Kaspersky Security Network για το 2013 δείχνουν ότι τα προϊόντα της Kaspersky Lab παρείχαν προστασία σε 1,9 εκατομμύρια χρήστες απέναντι σε κακόβουλο λογισμικό που είχε τη δυνατότητα να κλέψει χρήματα online. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ψηφιακών οικονομικών απειλών αυξάνεται διαρκώς.


Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Kaspersky Lab, μία στις τέσσερις ιστοσελίδες phishing μιμείται την ιστοσελίδα μιας νόμιμης τράπεζας, ενός ηλεκτρονικού καταστήματος ή μιας υπηρεσίας πληρωμών. Αυτές οι πλαστές σελίδες χρησιμοποιούνται για να ξεγελάσουν τους χρήστες, ώστε να αποσπάσουν τα τραπεζικά τους στοιχεία. Εν τω μεταξύ, οι προγραμματιστές malware συνεχίζουν να δημιουργούν νέα κακόβουλα λογισμικά, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε online λογαριασμούς και να παρακάμπτουν τα εργαλεία ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες προτιμούν να επιτίθενται στους υπολογιστές των χρηστών και όχι στις προστατευμένες υποδομές πληροφορικής των τραπεζών, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να κλέψουν δεδομένα από μια συσκευή που ανήκει σε ιδιώτη. Την ίδια στιγμή, οι χρήστες συχνά αγνοούν τους κινδύνους και παραμελούν τη λήψη βασικών μέτρων ασφάλειας κατά τη χρήση online οικονομικών υπηρεσιών, όπως οι online τραπεζικές συναλλαγές.


Έρευνα της B2B International διαπίστωσε ότι το 21% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη δεν ελέγχει τη γνησιότητα των δικτυακών τόπων στις οποίες εισάγει τις εμπιστευτικές πληροφορίες του, ενώ το 34% των χρηστών δεν λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο για να αποτρέψει την υποκλοπή των δεδομένων του κατά τη χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi.


Αυτή η απαθής προσέγγιση στην online προσωπική ασφάλεια σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν στους πελάτες τους τα χρήματα που πιθανώς θα κλαπούν μέσω ψηφιακής επίθεσης. Το 46% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη πιστεύει ότι η τράπεζα θα τους επιστρέψει τα χρήματα που έχουν κλαπεί από ψηφιακούς εγκληματίες, ενώ το 57% δηλώνει με βεβαιότητα ότι η τράπεζα έχει ήδη λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.


Οι κλοπές από λογαριασμούς πελατών έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Εκτός από το οικονομικό κόστος, τα περιστατικά αυτά επηρεάζουν τη φήμη τους και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες. Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να προστατεύσουν τους πελάτες τους από τις ψηφιακές απάτες. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι μόνο εξειδικευμένες λύσεις, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίζουν την ειδική φύση των online οικονομικών απειλών, μπορούν να προσφέρουν πλήρη προστασία στις online συναλλαγές. Μεταξύ άλλων, οι λύσεις αυτές μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των περιστατικών που αναγκάζουν τις εταιρείες να επιστρέψουν χρηματικά ποσά στους πελάτες τους.


Αξιολογώντας τις ανάγκες της αγοράς και αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία της στον τομέα της προστασίας των χρηστών από ψηφιακές επιθέσεις, η Kaspersky Lab δημιούργησε την πλατφόρμα Kaspersky Fraud Prevention, η οποία απευθύνεται σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η νέα πλατφόρμα της εταιρείας καλύπτει σημαντικές τάσεις της χρηματοοικονομικής αγοράς, όπως η χρήση tablets και smartphones για την πραγματοποίηση online πληρωμών.


Η πλατφόρμα Kaspersky Fraud Prevention υποστηρίζει συστήματα Windows και Mac, καθώς και τις δημοφιλείς mobile πλατφόρμες Android και iOS. Πέρα από τις λύσεις για την προστασία των πελατών, η πλατφόρμα περιλαμβάνει και λύσεις server, οι οποίες αναγνωρίζουν παράνομες δραστηριότητες, ακόμη κι αν οι πελάτες δεν έχουν εγκαταστήσει τη λύση ασφάλειας στις συσκευές τους.


Οι επαγγελματικές υπηρεσίες της Kaspersky Lab αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πλατφόρμας, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την κατανόηση τους γύρω από τις ψηφιακές οικονομικές απειλές και προτείνοντάς τους τον καλύτερο τρόπο για την καταπολέμησή τους. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια και οι δοκιμασμένες τεχνολογίες του Kaspersky Fraud Prevention επιτρέπουν στις τράπεζες να προσφέρουν αξιόπιστη προστασία στους πελάτες τους και να διασφαλίσουν τη φήμη τους.