Η Kaspersky Lab παρουσιάζει νέα πλατφόρμα για την προστασία online συναλλαγών μέσω υπολογιστών και φορητών συσκευών στο MWC 2014.


Kaspersky Fraud PreventionΗ Kaspersky Lab παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα Kaspersky Fraud Prevention στο Mobile World Congress 2014 που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη. Ειδικά σχεδιασμένη για να προστατεύει τις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω υπολογιστών και φορητών συσκευών, η νέα λύση της Kaspersky Lab απευθύνεται σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.


Σύμφωνα με έρευνα της B2B International και της Kaspersky Lab, το 98% των χρηστών χρησιμοποιεί online τραπεζικές υπηρεσίες ή πραγματοποιεί online αγορές, με το 38% να χρησιμοποιεί φορητές συσκευές για αυτούς τους λόγους. Η μεγάλη απήχηση των ηλεκτρονικών πληρωμών έχει καταστήσει την κλοπή ηλεκτρονικού χρήματος κερδοφόρα δραστηριότητα για τους online εγκληματίες. Η ίδια έρευνα ανέδειξε ότι κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, το 62% των χρηστών είχε αντιμετωπίσει ψηφιακές απειλές που στόχευαν τους λογαριασμούς τους.


Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις τράπεζες και τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών για την προστασία των πελατών τους (προσωρινοί κωδικοί πρόσβασης, επιβεβαίωση μέσω SMS, ηλεκτρονικές ενδείξεις, μηχανές password μιας χρήσης) καθίστανται πλέον παρωχημένες. Οι ειδικοί της Gartner σημειώνουν ότι «η ανάγκη για καινοτόμες μεθόδους πρόληψης της απάτης είναι επιτακτική, καθώς οι κλέφτες παρακάμπτουν με ραγδαίους ρυθμούς τις παλιές τεχνικές, όπως η ταυτοποίηση της συσκευής»

[1]. Για αυτό το λόγο, η αγορά απαιτεί καινοτόμες λύσεις, ώστε να διασφαλίσει ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με ασφάλεια.


«Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί χρειάζονται τεχνολογία που να προστατεύει τους πελάτες τους από τις σύγχρονες απειλές και να ελαχιστοποιεί τα κόστη που συνδέονται με τις αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν λόγω της απώλειας χρημάτων», σχολίασε ο Nikolay Grebennikov, Chief Technology Officer της Kaspersky Lab. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα Kaspersky Fraud Prevention παρέχει ολοκληρωμένη προστασία στις συναλλαγές τόσο για την τράπεζα, όσο και για τις συσκευές των χρηστών. Περιλαμβάνει, επίσης, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που βασίζονται στην πολυετή εμπειρία μας στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας. Αυτός ο συνδυασμός θα βοηθήσει τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να διασφαλίσουν τα χρήματά τους και – το σημαντικότερο – τη φήμη τους», συπλήρωσε.


Οι προηγμένες λύσεις ασφάλειας της Kaspersky Lab για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έχουν ήδη διακριθεί από την αγορά, καθώς τα ανεξάρτητα εργαστήρια AV-TEST, MRG Effitas και Matousec έχουν αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητά τους.


Ολοκληρωμένη προσέγγιση
Η νέα πλατφόρμα Kaspersky Fraud Prevention ενσωματώνει εργαλεία που είναι ικανά να προστατεύσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε πολλές συσκευές, ενώ περιλαμβάνει και λύσεις για servers που εντοπίζουν τις παράνομες συναλλαγές κατά την επεξεργασία των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς και μια σειρά πρόσθετων υπηρεσιών. Τα επιμέρους συστατικά της πλατφόρμας μπορούν να λειτουργήσουν τόσο ανεξάρτητα, όσο και συμπληρωματικά και να παρέχουν πολυεπίπεδη προστασία σε κάθε στάδιο μιας online πληρωμής.


Οι εφαρμογές που προσφέρει το Kaspersky Fraud Prevention στους πελάτες λειτουργούν σε υπολογιστές με λειτουργικά Microsoft Windows και Apple OS X, καθώς και σε φορητές συσκευές με λογισμικό Android της Google και iOS της Apple. Αυτές οι εφαρμογές, με τη γενική ονομασία Kaspersky Fraud Prevention for Endpoints, έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις συσκευές των χρηστών από τις οικονομικές ψηφιακές απειλές που στοχεύουν συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα.


Εάν ένας οργανισμός σχεδιάζει να αναπτύξει τη δική του mobile εφαρμογή ή θέλει να ενισχύσει την ασφάλεια μιας ήδη υπάρχουσας εφαρμογής, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία Kaspersky Fraud Prevention SDK, τα οποία βασίζονται στις λύσεις αιχμής της Kaspersky Lab. Αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για αξιόπιστη προστασία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιούνται από μια φορητή συσκευή.


Το server component της πλατφόρμας Kaspersky Clientless Engine λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της πληροφοριακής υποδομής μιας εταιρείας και μπορεί να ανιχνεύσει και να αποτρέψει παράνομες συναλλαγές, ακόμη κι αν η συσκευή του χρήστη δεν διαθέτει εγκατεστημένη λύση ασφάλειας. Για να αξιολογήσει τη «νομιμότητα» μιας διαδικασίας, το Clientless Engine ελέγχει τις πληροφορίες σχετικά με την πληρωμή και τη συσκευή από την οποία προέρχονται σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας ύποπτες κινήσεις και απόπειρες ψηφιακών επιθέσεων. Σε περίπτωση που εντοπίσει κακόβουλη δραστηριότητα, ειδοποιεί αμέσως το προσωπικό της εταιρείας που μπορεί να αντιδράσει γρήγορα, ώστε να προλάβει τυχόν κλοπή.


Τα οφέλη του Kaspersky Fraud Prevention συμπληρώνονται από μια σειρά επιπλέον υπηρεσιών που προσφέρει η Kaspersky Lab, ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με οικονομικές ψηφιακές απειλές και να τους προτείνει τον καλύτερο τρόπο για την καταπολέμησή τους. Επιπλέον, η πλατφόρμα προσφέρει αποκλειστική πρόσβαση στην εκτενή τεχνογνωσία των ειδικών της Kaspersky Lab και εξειδικευμένη υποστήριξη από την εταιρεία.