Καινοτόμοι επιχειρηματίες και ερευνητές με εθνικό περίπτερο στη μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας στη Βαρκελώνη.


challenge acceptedΛίγες ημέρες απέμειναν ως την αναχώρηση της επιχειρηματικής αποστολής η οποία θα στελεχώσει – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – το εθνικό περίπτερο στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης. Απαντώντας συντεταγμένα και δυναμικά στις προκλήσεις των καιρών, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) ανέλαβε ξανά την πρωτοβουλία να οργανώσει την ελληνική συμμετοχή στη σημαντικότερη διεθνή εκδήλωση για τις ψηφιακές επικοινωνίες.


Με βασικό σύνθημα “Challenge Accepted”, στο περίπτερο θα παρουσιαστούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες 30 ελληνικών καινοτομικών εταιρειών. Μαζί τους, για πρώτη φορά, θα παρουσιάσουν το έργο τους ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς, καθώς και “νεοφυείς” επιχειρήσεις – startups, οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία στις διεθνείς αγορές. Η ελληνική αποστολή τελεί και φέτος υπό την αιγίδα των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και συγκεκριμένα συν-διοργανώνεται με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και τον Οργανισμό Invest in Greece.


Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε την ετοιμασία της από το καλοκαίρι με τη βοήθεια πολυμελούς ομάδας έμπειρων στελεχών (εκπροσώπων των συμμετεχουσών εταιρειών και εθελοντών) και βασικός της στόχος είναι να αποδείξει – με την ενεργό στήριξη και της Πολιτείας – ότι η χώρα μας όχι μόνο παράγει τεχνολογία, αλλά και την καλλιεργεί ως στρατηγικό τομέα για την ανάπτυξή της. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια του κλάδου, με την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών εκ μέρους των ελληνικών εταιριών και φορέων σε όλες τις ηπείρους, με πρώτες σε προτεραιότητα τις αναπτυσσόμενες αφρικανικές χώρες.


Η εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Καταλονίας θα διαρκέσει από τις 24 ως τις 27 Φεβρουαρίου και, όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πέρυσι την είχαν επισκεφθεί περισσότεροι από 70.000 επισκέπτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, οι εκθέτες ξεπέρασαν τους 1700 και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που την κάλυψαν, τις 3.500.


Η επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΚΕΕ Κωστή Παπαδημητρακόπουλο, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου InfoCom Mobiles & Apps, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στο Divani Caravel Hotel, κατά την οποία αναλύθηκαν οι στόχοι και η σημασία του εγχειρήματος. Στην καταλυτική επίδραση του κλάδου για την ανάπτυξη και τον εξωστρεφή προσανατολισμό της οικονομίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος. Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, παρουσίασε τους υποστηρικτές και συντελεστές της ελληνικής παρουσίας στη Βαρκελώνη και ο συντονιστής της ελληνικής αποστολής, Βαγγέλης Αντωνιάδης, ξεδίπλωσε τη σημαντική προεργασία που έχει γίνει ως τώρα από πλευράς οργάνωσης και εμπλοκής των social media, ενώ εκπρόσωποι των συμμετεχόντων περιέγραψαν τις παλαιότερες εμπειρίες τους και αποκάλυψαν τις φετινές προσδοκίες τους. Η παρουσίαση συμπληρώθηκε με την ανακοίνωση ότι η ελληνική αποστολή θα «τρέξει» στη διάρκεια του MWC και σε στενή συνεργασία με την κοινότητα developers WIP, δικτυακό ραδιόφωνο (web radio), από το οποίο θα μεταδίδονται ειδήσεις, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, σχετικά με τις εκεί δραστηριότητες. Νωρίτερα, είχε παρουσιαστεί στην ολομέλεια του συνεδρίου Infocom Mobile & Apps, από την εταιρία Jupitee που τη δημιούργησε, και η mobile εφαρμογή Greece at MWC 2014, η οποία θα λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας και προβολής των Ελλήνων εκθετών και των προϊόντων/υπηρεσιών τους.


Από πλευράς Invest in Greece, ο διευθύνων σύμβουλος, Στέφανος Ησαΐας, δήλωσε ότι ενώ στον κλάδο των τεχνολογιών υπάρχουν μεγάλες προοπτικές με το ικανότατο και εξαιρετικά καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό, τα επενδυτικά πλεονεκτήματα δεν είναι τόσο γνωστά όσο σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι συμπράξεις του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, όπως είναι αυτή η ελληνική αποστολή, που το Invest in Greece συν-διοργανώνει και συμμετέχει, συμβάλλουν στην κατεύθυνση ανάδειξης του συγκεκριμένου κλάδου. Ο Σπύρος Τραχάνης από την πλευρά του Odyssey Fund (που στηρίζει τη συμμετοχή δυο εταιριών του στο MWC) παρακίνησε κι άλλους να στηρίξουν την προσπάθεια για δημιουργία ελληνικού τεχνολογικού «κύματος».


Είχε προηγηθεί φιλική παρουσίαση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και φορείς του οικοσυστήματος της καινοτομίας στο συνεργατικό χώρο του Foundation, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, όπου πρωτοπαρουσιάστηκαν η εμπειρία από τις προηγούμενες συμμετοχές και τα οφέλη για την Ελλάδα και τις εταιρείες-μέλη από την ενεργό παρουσία τους στη σημαντική αυτή διεθνή διοργάνωση.


Με την ουσιαστική αξιοποίηση των social media, με διαγωνισμούς και κληρώσεις, με την επανάληψη της ιδιαίτερα επιτυχημένης πέρυσι ελληνικής γιορτής με τίτλο “Taste the Greek spirit – 2014 Edition” κι αρκετές άλλες εκπλήξεις, το ελληνικό περίπτερο φιλοδοξεί να αναδειχθεί σ’ ένα από τα πιο «ζωντανά» σημεία του Hall 8.1 (Apps World, Stand Ι49) στη φετινή Fira της Βαρκελώνης.