Μια νέα υπηρεσία εντοπισμού των επαφών σας στο χάρτη για κινητά και laptop με δέκτη GPS, εγκαινίασε σήμερα η Google, ενισχύοντας τη μόδα των υπηρεσιών geotagging.

Google-LatitudeΠόσες φορές βρίσκεστε σε μια γειτονιά γεμάτη μπαρ και πιθανολογείτε πως αρκετά μέλη της παρέας σας είναι «σκορπισμένα» στα γύρω μαγαζιά; Η Google δίνει τον τρόπο στους κατοίκους 27 για την ώρα χωρών (η εν λόγω υπηρεσία δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για την Ελλάδα) να εντοπίσουν πάνω στους χάρτες Google Maps ποιοί από τους φίλους τους βρίσκονται κοντά.

Το φιλόδοξο όσο και ελαφρώς… τρομακτικό project ακούει στο όνομα Google Latitude. Οι κάτοχοι κινητών με πρόσβαση στο internet μπορούν να κατεβάσουν την έκδοση του Mobile Google Maps με την υπηρεσία Latitude από το www.google.com/latitude . Με την βοήθειά της, οι χρήστες της μπορούν να βλέπουν ο ένας την τοποθεσία του άλλου καθώς οι φωτογραφίες των επαφών σας μαζί με τα στοιχεία τους «καρφιτσώνονται» στην τοποθεσία που δείχνει το GPS τους κάθε στιγμή. Κάνοντας κλικ σε κάποια επαφή σας στο χάρτη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της με SMS, Google Talk ή Gmail. Επίσης, μπορείτε να γράφετε κάποιο μήνυμα status που βλέπουν οι φίλοι σας μαζί με το στίγμα σας στο χάρτη, του τύπου «Βρίσκομαι για καφέ και σας περιμένω!». Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη και ως gadget για το περιβάλλον iGoogle του PC σας.

Φυσικά, υπάρχουν εκτεταμένες δυνατότητες ρύθμισης, ώστε το Google Latitude να μην αποτελεί το… Μεγάλο Αδελφό αλλά να κάνει ορατή τη θέση σας και τα στοιχεία επαφής σας μόνο σε όσους εσείς επιλέγετε.

Μπορείτε μάλιστα να τοποθετήσετε το στίγμα σας σε μια ψευδή τοποθεσία μόνο για κάποιους συγκεκριμένους γνωστούς σας, ώστε να φαίνεται ότι βρίσκεστε στο Λονδίνο για επαγγελματικό ταξίδι, ενώ πίνετε καφέ στα Εξάρχεια!