H Ινδία παρουσίασε κυβερνητικό σχέδιο για τη μαζική παραγωγή ενός μαθητικού laptop, κόστους μόλις 10 δολαρίων, ιδανικό για χρήση σε υποανάπτυκτες αγροτικές περιοχές.

indian_girl_with_laptopΟι φορητοί υπολογιστές θα παραχθούν μαζικά ως τμήμα ενός χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση προγράμματος για την εκπαίδευση που εγκαινιάστηκε χθες στη νότια πόλη του Τιρουπάτι. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 46 δισ. ρουπίες (944 εκατ. δολάρια).

Λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές του υπολογιστή δεν έγιναν γνωστές, εκτός του ότι θα διαθέτει μνήμη 2 Gigabyte, δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης (Wi-Fi) και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο πρωτότυπο του συστήματος, ούτε έχουν εξηγήσει πώς μπορεί να παραχθεί με τόσο χαμηλό κόστος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ινδός γραμματέας Ανώτερης Εκπαίδευσης Ρ. Π. Αγκραβαλ δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι ο φορητός θα είναι έτοιμος σε διάστημα περίπου έξι μηνών. Ο κ. Αγκραβαλ δήλωσε σχετικα:«Οταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές, ο υπολογιστής θα είναι διαθέσιμος σε εμπορική βάση. Θα κοστίζει 10 αμερικανικά δολάρια. Αν οι γονείς θέλουν να προσφέρουν κάτι στα παιδιά τους, θα τους είναι εύκολο να τον αγοράσουν» . Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν πως είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί μια τόσο χαμηλή τιμή σε λιγότερο από 2 χρόνια.