Το FBI δημοσίευσε αναφορά που αποκαλύπτει τους «δημοφιλέστερους» στόχους κλοπής για το 2008, όσον αφορά ηλεκτρονικές συσκευές, στις ΗΠΑ.

laptopsΣτην πρώτη θέση φιγουράρουν τα laptop, ενώ ακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η αύξηση κατά 700% στην κλοπή συσκευών GPS, γεγονός που οφείλεται και στο ότι είναι πλέον σαφώς μεγαλύτερος ο αριθμός τους στην αγορά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Στις ΗΠΑ για το 2008 καταγράφηκαν 109.000 επιβεβαιωμένες κλοπές φορητών υπολογιστών εκ των οποίων μόλις το 18% βρέθηκε και επιστράφηκε στους ιδιοκτήτες από τις αρχές. Περίπου 80.000 κινητά «έκαναν φτερά», αριθμός που μεταφράζεται σε 33% αύξηση από το 2006. Στην τρίτη θέση συναντάμε τις τηλεοράσεις, με 53.000 κλεμμένες συσκευές, κυρίως LCD οι οποίες διευκολύνουν, πλέον, με το χαμηλό τους βάρος τους διαρρήκτες!

Για το λόγο αυτό, το ποσοστό αύξησης κλοπών τηλεοράσεων άγγιξε το 130% σε σχέση με το 2006. Στην τέταρτη θέση συναντάμε 24.700 κλεμμένες συσκευές GPS, με αύξηση 700% σε σχέση με το 2006, όπου ο συγκεκριμένος κλάδος της αγοράς δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένος. Η απερισκεψία πολλών να αφήνουν τους GPS πλοηγούς τους εκτεθειμένους στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, στοιχίζει αρκετές φορές όχι μόνο την απώλεια της ίδιας της συσκευής, αλλά και το κόστος ενός σπασμένου τζαμιού!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πόλης του Orlando, όπου το 14% των διαρρήξεων αυτοκινήτου είχε ως κίνητρο την κλοπή GPS.