Αιφνιδίασε ευχάριστα την αγορά των τηλεπικοινωνιών η στρατηγική κίνηση της διοίκησης Play (συμφερόντων Π. Γερμανού) να πετύχει ομολογιακό δάνειο 900 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 5,25%.

PLAY_logoΟ διευθύνων σύμβουλος της Olympia Development, Κώστας Καραφωτάκης, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της έκδοσης 5ετούς ομολογιακού δανείου αξίας 900 εκατ. ευρώ από την πολωνική εταιρεία Play, συμφερόντων του ομίλου Πάνου Γερμανού.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, τόσο λόγω του ποσού των 900 εκατ. ευρώ όσο και λόγω του εξαιρετικά χαμηλού επιτοκίου (5,25%).
Ο κ. Καραφωτάκης μάλιστα εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει διψήφιος αριθμός μεγάλων funds του εξωτερικού με ρευστότητα που κυμαίνεται από 20 έως 30 δισ. ευρώ, τα οποία αναζητούν ευκαιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί ο δανεισμός της Play, ο οποίος ανέρχεται στα 580 εκατ. ευρώ, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από την China Development Bank. Παράλληλα, μέρος του ομολογιακού δανείου θα καλύψει τους επενδυτικούς σχεδιασμούς της εταιρείας το επόμενο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέτοχος της Play είναι πλέον και η Third Point, η οποία απέκτησε προσφάτως το 10% της εταιρείας, το οποίος κατείχε ο όμιλος Ρέστη, που αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο της Play. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Third Point απέκτησε το 10% της Ρ4 Sp. (στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι η Tollerton του Πάνου Γερμανού και η αγγλικών συμφερόντων Novator Partners), η οποία με τη σειρά της ελέγχει την πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play.

Η Ρ4 που ελέγχει την αλυσίδα Play δραστηριοποιείται στην πολωνική αγορά κινητής τηλεφωνίας από το 2007 και σήμερα κατέχει μερίδιο που ξεπερνά το 20%, ελέγχοντας ένα δίκτυο άνω των 1.000 καταστημάτων, με πελατειακή βάση 11 εκατομμυρίων συνδρομητών. Με βάση τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, τα έσοδα της Play για το 2012 ξεπέρασαν τα 820 εκατ. ευρώ (3,4 δισ.ζλότι) καταγράφοντας αύξηση 28,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 290 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. ζλότι) από 210 εκατ. ευρώ το 2011 (874 εκατ. ζλότι).
Στο αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα της συνάντησης προστέθηκε και η ανακοίνωση πως μέσα στο 2014 ο όμιλος του επιχειρηματία Π. Γερμανού θα προχωρήσει στο άνοιγμα 11 νέων καταστημάτων Public, τα οποία από 39 που είναι σήμερα θα φτάσουν τα 50.