Συνεχίστηκε η ανάπτυξη των χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα το 2013 με τις πιστωτικές κάρτες να σημειώνουν αύξηση συναλλαγών ανά κάρτα κατά 11%.


Visa Europe logoΤο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παρέμεινε δύσκολο και κατά τη διάρκεια του 2013, ασκώντας πιέσεις στην καταναλωτική δαπάνη τόσο με κάρτες, όσο και με μετρητά. Για το οικονομικό έτος 2013, €958εκατ. δαπανήθηκαν μέσω χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα (αύξηση 4%) και €2,5δισ. μέσω πιστωτικών καρτών Visa (-11%) για αγορές. Η ετήσια δαπάνη με εταιρικές κάρτες αυξήθηκε ελαφρά και άγγιξε τα €245εκατ. με τη συνολική αύξηση συναλλαγών στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε 12%. Η αγορά των προπληρωμένων καρτών ακολούθησε πτωτική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,5% (€146εκατ.) και τον συνολικό αριθμό συναλλαγών για αγορές κατά -1,2% στα 3,4εκατ.


Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής για Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρο, Visa Europe δήλωσε: «Το 2013 ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας. Οι καταναλωτές είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις και αυτό φυσικά είχε αντίκτυπο στην δαπάνη και στα ετήσια αποτελέσματα της Visa.


Εντούτοις, η αύξηση των συναλλαγών δείχνει ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους, κυρίως τις χρεωστικές, ως βασικό εργαλείο για πιο εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές. Εμείς, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ άλλων προσπαθούμε να διευρύνουμε το περιβάλλον αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών – ακόμη και για αγορές μικρότερης αξίας – κάνοντας τις καθημερινές συναλλαγές ακόμα πιο εύκολες. Το 2014 αναμένουμε περαιτέρω διείσδυση στην Ελλάδα των πληρωμών επόμενης γενιάς με “ανέπαφες” κάρτες και φορητές συσκευές, καθώς και υιοθέτηση των λύσεων ηλεκτρονικών πληρωμών στον δημόσιο τομέα».


Το 2013, η Visa Europe δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα της μελέτης «Η παραοικονομία στην Ευρώπη – Η χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας», σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 24% του ΑΕΠ, δηλαδή σε €43,2 δισεκατομμύρια. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε διάφορους οικονομικούς τομείς μιας χώρας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της παραοικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και συνεπώς στην ελάφρυνση των φορολογουμένων. Η Visa θα συνεχίσει να ενημερώνει για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης μέσω συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων, προκειμένου να αναδειχθούν περισσότερο τα πλεονεκτήματα για την Ελληνική οικονομία μέσα από την ευρύτερη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών.


Οικονομικά αποτελέσματα Visa Europe στην Ευρώπη
Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της Visa Europe στο σύνολο της Ευρώπης, 500εκατ. κάρτες Visa κυκλοφορούν πλέον συνολικά. Παράλληλα, €1 στα €6,5 δαπάνης στην Ευρώπη πραγματοποιείται με κάρτες Visa. Κατά το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, η συνολική δαπάνη με κάρτες Visa ανήλθε σε €2 τρισ. (€2,000,000,000,000), ενώ η δαπάνη για αγορές αυξήθηκε 8,5%.


Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνέχισε να αναπτύσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό το 2013, καταγράφοντας 20% αύξηση σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει και με το λανσάρισμα του V.me της Visa, την πρώτη πανευρωπαϊκή ψηφιακή υπηρεσία πορτοφολιού που διατίθεται πλέον από τράπεζες και οικονομικούς φορείς σε τέσσερεις χώρες – Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία.


Οι ανέπαφες συναλλαγές αναπτύσσονται ταχύτατα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δυνατότητα πραγματοποίησης τέτοιων συναλλαγών υπάρχει πλέον σε διπλάσιο αριθμό χωρών σε σχέση με πέρυσι, οι συναλλαγές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και τα τερματικά έχουν διπλασιαστεί. Την ίδια στιγμή, 62 προγράμματα ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού είναι πλέον live ή σε στάδιο λανσαρίσματος στην Ευρώπη.


Ο Nicolas Huss, Chief Executive Office, Visa Europe δήλωσε: «Αποτελώ πλέον μέλος μιας πολύ επιτυχημένης εταιρείας. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Ευρώπη τόσες κάρτες Visa όσο και ο πληθυσμός της Ευρώπης (500 εκατ.) και κάθε €1 στα €6,5 στην Ευρώπη δαπανάται μέσω καρτών Visa. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική βάση για την περαιτέρω ανάπτυξή μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε θέσει τέσσερεις προτεραιότητες. Θα κάνουμε ευρύτερα διαθέσιμες τις λύσεις πληρωμών επόμενης γενιάς με την ταχύτερη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ειδικότερα με την ανάπτυξη του εμπορίου online και μέσω κινητού. Θα εφαρμόσουμε μια πιο εστιασμένη εμπορική πρακτική για τη λειτουργία μιας πιο ευέλικτης εταιρείας. Θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να υιοθετηθούν αμοιβαία επωφελείς λύσεις. Και θα εργαστούμε με μεγαλύτερη ευελιξία για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών και συνεργατών μας σε ολόκληρη την Ευρώπη».


«Αποτελώντας έναν οργανισμό μελών εστιασμένο στην παροχή Ευρωπαϊκών λύσεων προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο μοντέλο τεσσάρων πυλώνων που διέπει τη λειτουργία μας, η επιτυχία μας αποτελεί θετική προοπτική για την Ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές στηρίζουν το εμπόριο, αντικαθιστούν τα μετρητά – τα οποία συνεπάγονται κόστος διαχείρισης – και συμβάλουν στην καταπολέμηση της παραοικονομίας.


Αυτό είναι θετικό για τις τράπεζες και τις εκδότριες εταιρείες, καθώς μπορούμε να προχωρούμε σε επενδύσεις εκ μέρους τους για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων πληρωμών. Είναι επίσης θετικό για τους εμπόρους και τις επιχειρήσεις, επειδή τους παρέχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούν την εμπορική τους δραστηριότητα πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο εύκολα, μέσα από οποιοδήποτε κανάλι. Και φυσικά είναι θετικό για τους καταναλωτές επειδή μπορούν να πληρώνουν εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια».


Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με το όραμα του Nicolas Huss επισκεφτείτε http://www.visaeurope.com/en/viewpoints.aspx