Ολοκληρώθηκε το έργο «Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη Ιστορικού Αρχείου Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων», από την κοινοπραξία GLOBO – AMS.


GLOBO__LOGOTo έργο έγινε για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με πόρους του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 2.405.003,5€. Συγκεκριμένα, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολεμικό Μουσείο, έγινε η παρουσίαση του έργου και των αποτελεσμάτων του με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αθ. Δαβάκη, του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων κ. Μ. Δασκαλάκη και του Αρχηγού Γ.Ε.Σ., Αντιστράτηγου κ. Αθ. Τσέλιου.


Η διαφύλαξη των ιστορικών Στρατιωτικών Αρχείων του Γενικού Επιτελείου Στρατού αποτελεί καίρια συμβολή στη συντήρηση των τεκμηρίων της στρατιωτικής ιστορίας και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ενώ η διευκόλυνση της πρόσβασης και της αναζήτησης σε αυτά θεωρείται σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Στρατού.


Στο πλαίσιο του έργου ψηφιοποιήθηκαν με τη χρήση της τεχνολογίας GLOBO Capture περισσότερα από 16.000.000 τεκμήρια, χρονολογούμενα από το 1863 μέχρι σήμερα – τα περισσότερα από τα οποία δυσανάγνωστα και ιδιαίτερα φθαρμένα – όπως:
– έγγραφα διοικητικής & υγειονομικής φύσης
– στρατολογικά έγγραφα που αφορούν την κίνηση στρατολογικών μερίδων
– τεκμήρια ιστορικού ενδιαφέροντος που αφορούν ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα σχετικά με την ιστορία της Ελλάδας.


Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν από την κοινοπραξία περιλάμβαναν:
– ψηφιοποίηση, ψηφιακή επεξεργασία και τεκμηρίωση του αρχείου της Υ.Σ.Α. για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία
– ανάπτυξη διαδικτυακού τόπου για την προβολή του ψηφιοποιημένου υλικού στο παγκόσμιο κοινό
– ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών (επιπέδου IV) Δημόσιας Διοίκησης για τον πολίτη (ηλεκτρονική αίτηση έκδοσης πιστοποιητικών), με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης.