Η IBM και η Eurobank ανακοίνωσαν στη Νέα Υόρκη την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα για ηλεκτρονικές διεθνείς εμπορικές συναλλαγές που βασίζεται σε cloud.


ibm_logo1Αξιοποιώντας το κορυφαίο στην αγορά λογισμικό Digital Experience της IBM, με εξελιγμένες δυνατότητες cloud και λύσεις κοινωνικής δικτύωσης, η Eurobank φέρνει σε επαφή εξαγωγείς και εισαγωγείς από ολόκληρο τον κόσμο, για την ανάπτυξη των διεθνών εμπορικών δραστηριοτήτων και την αύξηση των συναλλαγών.


Με περισσότερα από 1.000 υποκαταστήματα σε επτά χώρες, η Eurobank είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Προκειμένου να διατηρήσει την ηγετική της θέση, αναζήτησε τρόπους για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών για νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και συναλλαγών που θα τους βοηθήσουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Η Eurobank απευθύνθηκε στην IBM για την ανάπτυξη του Exportgate, μιας ψηφιακής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που βασίζεται σε cloud, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης του πολυμερούς ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων του εξωτερικού, σε 180 χώρες.


Το Exportgate προσφέρει μια ασφαλή πύλη Web για επιχειρήσεις (business-to-business) με ισχυρές δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης και ένα αριθμό ηλεκτρονικών υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με νέους εταίρους. Προσφέροντας εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης που είναι φιλικά προς το χρήστη και πόρους για ανάλυση της αγοράς, οι αγοραστές από το εξωτερικό μπορούν να αποκτούν εύκολα πρόσβαση στα προφίλ πωλητών από την Ελλάδα, να έρχονται σε επαφή μαζί τους μέσω της λειτουργίας απευθείας μηνυμάτων, να προβάλλουν εικονικές παρουσιάσεις και να συμμετέχουν σε φόρα, όπου μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες, να διεξάγουν έρευνα και άλλα. Ως αποτέλεσμα, το Exportgate συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών εντοπίζοντας ευκαιρίες για ιδανικές εμπορικές συνεργασίες και, στη συνέχεια, απλοποιώντας τη διαδικασία συναλλαγών μεταξύ των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του εξωτερικού με τις οποίες συναλλάσσονται.


Γα παράδειγμα, μια τοπική εταιρεία που προσφέρει μια σειρά ελληνικών κρασιών και ελαιολάδων αναζητούσε τρόπους για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της διεθνώς. Χρησιμοποιώντας το Exportgate, ανακάλυψε ευκαιρίες για ιδανικές συνεργασίες με εισαγωγείς στην Κίνα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όλοι εκ των οποίων διαθέτουν επαγγελματική πείρα και γνώση στον κλάδο τροφίμων και ποτών υψηλής ποιότητας. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία μπόρεσε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αγοραστές θα λαμβάνουν προϊόντα της ίδιας υψηλής ποιότητας όπως και αν τα αγόραζαν τοπικά.


«Μια από τις μεγάλες προκλήσεις του διεθνούς εμπορίου είναι η αδυναμία αποτελεσματικής εύρεσης και σύναψης συνεργασιών με νέους εταίρους σε παγκόσμια κλίμακα. Το Exportgate συμβάλλει στην κατάργηση αυτών των φραγμών» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Γενικός Διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής Ομίλου της Eurobank. «Μέσω της συνεργασίας με την IBM, τα μέλη έχουν πλέον πρόσβαση σε μια ψηφιακή εμπειρία που βασίζεται σε cloud, η οποία τους παρέχει βοήθεια για τον εύκολο εντοπισμό πιθανών εταίρων και επέκταση του δικτύου τους αξιόπιστων εταίρων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος και επιταχύνοντας την ανάπτυξη σε νέες αγορές.»


Τα μέλη του Exportgate έχουν πλέον πρόσβαση σε συλλογικούς και ενημερωμένους καταλόγους με περισσότερες από 1.400 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και περισσότερες από 6.500 διεθνείς εμπορικές εταιρείες. Σήμερα, το Exportgate συγκαταλέγεται στις πλέον διακεκριμένες και καθιερωμένες πύλες διεθνούς εμπορίου, με την πλειονότητα των επισκεπτών – άνω του 60% – να προέρχονται από χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία. Έως σήμερα, η τοποθεσία είχε περισσότερες από 485.000 επισκέψεις, 1.348.102 προβολές σελίδων πύλης, περισσότερες από 8.000 επισκέψεις μελών ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και περισσότερες από 2.300 συνάψεις συνεργασιών και επαφών μεταξύ διεθνών εταιρειών.


«Η νέα ψηφιακή στρατηγική της Eurobank για τις διεθνείς εισαγωγές και εξαγωγές έχει επιφέρει ζωτικότητα στο εμπορικό σύστημα της περιοχής,» δήλωσε ο Larry Bowden, Vice President του τομέα Exceptional Digital Software της ΙΒΜ. «Τώρα, μέσω αυτής της μοναδικής ψηφιακής πλατφόρμας βάσει cloud, τα μέλη έχουν απαράμιλλη πρόσβαση στο κοινό στο οποίο απευθύνονται, καθώς και σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες βιβλιοθήκες εμπορικών πόρων που είναι προσαρμοσμένη στις ακριβείς ανάγκες των κλάδων και των επιχειρήσεών τους.»


Το Exportgate είναι μια πρωτοβουλία της Eurobank, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και τα σημαντικότερα διμερή εμπορικά επιμελητήρια της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.


Το νέο λογισμικό ψηφιακής εμπειρίας με βελτιωμένες δυνατότητες χρήσης φορητών συσκευών, ανάλυσης δεδομένων, περιεχομένου και κοινωνικής δικτύωσης της IBM επιτρέπει σε Διευθυντές Μάρκετινγκ (CMO), Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού (CHRO) και σε στελέχη άλλων τομέων της επιχείρησης να δημιουργούν προσαρμοσμένες εμπειρίες σε όλα τα ψηφιακά κανάλια, οι οποίες αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο έρχονται σε επαφή με τις τρεις πιο σημαντικές ομάδες στις οποίες απευθύνονται: τους πελάτες, τους εργαζομένους και τους εμπορικούς συνεργάτες. Η IBM κατέχει επίσης ηγετική θέση για τη λύση WebSphere Portal Solution κατά τα τελευταία έντεκα έτη.