Το list.it είναι ένα addon για τον firefox που κάνει ένα πολύ απλό αλλά τόσο χρήσιμο πράγμα: σας βοηθά να κρατάτε σημειώσεις και να τις βλέπετε οποτεδήποτε.

Γράφει ο Ανδρέας Σοφαντζής

listitΤο list.it αναπτύχθηκε από μία ομάδα φοιτητών του ΜΙΤ σε συνδυασμό με μια έρευνα που αποσκοπεί στην κατανόηση του πως οι άνθρωποι κρατούν και διαχειρίζονται σημειώσεις. Βεβαίως όταν εγκαθιστάτε το addon σας ρωτάει αν θέλετε οι σημειώσεις σας να αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων όμως αν θέλετε μπορείτε να απενεργοποιήσετε την επιλογή αυτή. Μότο των φοιτητών ήταν ‘ταχύτητα και απλότητα’. Και το έχουν καταφέρει. Με πάρα πολύ απλό τρόπο γράφετε απλές σημειώσεις και με το πάτημα ενός συνδυασμού πλήκτρων αυτές βγαίνουν σε μία μπάρα στα αριστερά του firefox. Και μπορείτε να δείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και να τροποποιήσετε ή να διαγράψετε κάποια. Φυσικά δε θα μπορούσε να απουσιάζει η λειτουργία συγχρονισμού που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στις σημειώσεις σας από οποιονδήποτε υπολογιστή.
Τελικά ο στόχος για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτό το addon επετεύχθη και δεν ήταν άλλος από την έρευνα σχετικά με το πως κρατάνε σημειώσεις οι άνθρωποι. Αποδείχθηκε ότι είναι πολύ πιο εύκολο στον κόσμο να γράφει απλά μία σημείωση σε ένα χαρτάκι και να το κολλάει όπου θέλει πχ σε μία πόρτα που ξέρει ότι σίγουρα θα το δει. Αυτό έχει να κάνει και με τη δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου να θυμάται και να αντιλαμβάνεται πολύ πιο εύκολα τις θέσεις των αντικειμένων στον τρισδιάστατο κόσμο. Πέραν τούτου όλα τα προγράμματα που υπάρχουν για να καλύψουν αυτή την ανάγκη ζητάνε από τον χρήστη να ορίσει ακριβώς κάποια πράγματα όπως ημερομηνίες και ώρες, τοποθεσίες και γενικά πληροφορίες για τις οποίες ο χρήστης ίσως δεν είναι σίγουρος.


Τοποθεσία web: http://groups.csail.mit.edu/haystack/listit/