Η Έκθεση Networked City Index της Ericsson κατατάσσει τις πόλεις ως προς την ωριμότητα τους στην αξιοποίηση τεχνολογιών.


ERICSSON LOGO_cmyk-01Η έκθεση Networked City Index της Ericsson για το 2013 αναδεικνύει τη Στοκχόλμη, το Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη ως τις τρεις κορυφαίες πόλεις μεταξύ των 31 που μελετήθηκαν αναλυτικά


Καθώς η μελέτη επικεντρώθηκε σε πιο προηγμένες τεχνολογίες, επιβεβαιώνεται και ενισχύεται ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) ως μοχλού κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης


Απαιτούνται νέες ηγετικές ικανότητες στις πόλεις για την αξιοποίηση των ΤΠΕ σε διαφορετικές λειτουργίες, ώστε να επιδρούν σημαντικά στη δυνατότητα καινοτομίας


Η έκθεση εξετάζει αναλυτικά 31 πόλεις και μέτρα το επίπεδο ωριμότητάς τους στη χρήση τεχνολογιών ΤΠΕ και συγκρίνει τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που προέκυψαν από επενδύσεις ΤΠΕ σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, το λεγόμενο «φαινόμενο του τριπλού αποτελέσματος».


Η νέα έκθεση, λαμβάνει υπόψη της νέες τεχνολογίες και πραγματικότητες όπως το 4G, τα ανοικτά δεδομένα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και άλλες πιο προηγμένες χρήσεις της τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν και ενισχύουν περαιτέρω τη συσχέτιση μεταξύ των ΤΠΕ και της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.


Η κορυφαία θέση της Στοκχόλμης στην κατάταξη οφείλεται στις ιδιαιτέρως ανεπτυγμένες υποδομές ΤΠΕ της πόλης, στην υψηλή διείσδυση έξυπνων κινητών συσκευών και συνδέσεων υψηλής ταχύτητας και στις συνεχείς πρωτοβουλίες για καινοτομία και ανάπτυξη με όχημα την αξιοποίηση των ΤΠΕ.


Ο Patrik Regårdh, Head of Networked Society Lab στην Ericsson αναφέρει: “Οι ΤΠΕ επιταχύνουν σημαντικά τις σχέσεις και συνδιαλλαγές μεταξύ διαφορετικών εταίρων, τις κάνουν πιο αποτελεσματικές και οικονομικές. Το μειωμένο κόστος ανταλλαγής πληροφοριών και διεκπεραίωσης συναλλαγών ευνοεί τις νέες επιχειρήσεις και τις συνεργασίες μέσα στις ζωντανές πόλεις. Ως αποτέλεσμα, η οικονομική ανάπτυξη της πόλης αναζωογονείται».


Οι ΤΠΕ παρέχουν μια πλατφόρμα συνεργασίας για δραστηριότητες που βασίζονται στη γνώση και την πληροφόρηση μεταξύ επιχειρήσεων, του δημόσιου τομέα και των πολιτών και καλλιεργούν την εξειδίκευση και τη δυναμικότητα των υπηρεσιών πληροφορίας. Αυτό επιτρέπει σε επιχειρήσεις και ιδρύματα να συγκεντρώσουν πόρους αποτελεσματικά και να προσφέρουν λύσεις και υπηρεσίες που κανένα μέρος δεν θα μπορούσε να παρέχει ανεξάρτητα.


Ως παράδειγμα αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο το Γραφείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σαγκάης επικοινωνεί καθημερινά πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα μέσω της ιστοσελίδας του και του κοινωνικού δικτύου Weibo. Ο στόχος είναι η διάδοση της γνώσης για τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στην υγεία η κακή ποιότητα του αέρα, μεταξύ του αστικού πληθυσμού της Σαγκάης.


Ο Regårdh συνεχίζει: «Οι ΤΠΕ δημιουργούν νέους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών, της πόλης και του περιβάλλοντός της και μετατρέπονται όλοι μαζί σε μια συνεργατική πλατφόρμα, όπου οι πολίτες μοιράζονται πληροφορίες και ασχολούνται πιο ενεργά με θέματα της καθημερινής ζωής».


Η έκθεση συνιστά ότι οι πόλεις στις αναδυόμενες οικονομίες και στα πρώτα στάδια της ωριμότητας των ΤΠΕ θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, εστιάζοντας στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και ενσωματώνοντας ένα σαφές όραμα για το πώς να αξιοποιήσουν τις ΤΠΕ στην ανάπτυξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία και να αποκομίζουν άμεσα οφέλη πρέπει να παραμείνει στην πρώτη γραμμή, ώστε να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμες αλλαγές.


Η έκθεση επίσης αναγνωρίζει την αυξανόμενη σημασία της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών πόλεων. Για παράδειγμα, η χρήση εναρμονισμένων και ανοικτών συστημάτων συλλογής δεδομένων, αντί διαφορετικών κατά τόπους πρωτοκόλλων, θα μπορούσε να επιταχύνει την καινοτομία.


Ο Regårdh εξηγεί: «Ένα ανοικτό σύστημα δεδομένων θα επέτρεπε, για παράδειγμα, η ίδια δημόσια υπηρεσία πληροφόρησης για τα μέσα μεταφοράς να λειτουργεί στο Μαϊάμι, στην Τζακάρτα και στην Πόλη του Μεξικού. Αυτό θα έκανε ευκολότερη τη ζωή των τουριστών και των ταξιδιωτών αλλά και θα μείωνε το κόστος υποδομών για τις πόλεις καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κλιμακωτές λύσεις». Ακόμη και πόλεις με ώριμες οικονομίες πρέπει να αναλάβουν δράση για να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές και να παραμείνουν συνδεδεμένες με τις μελλοντικές γενιές της τεχνολογίας.


Η έκθεση Networked Society City Index της Ericsson πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με τον όμιλο εταιρειών βιώσιμης μηχανικής και σχεδιασμού, Sweco. Εκτός από τη Στοκχόλμη, το Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη, μελετήθηκαν επίσης οι ακόλουθες πόλεις: Πεκίνο, Μπουένος Άιρες, Κάιρο, Κοπεγχάγη, Νέο Δελχί, Ντάκα, Ελσίνκι, Χονγκ Κονγκ, Κωνσταντινούπολη, Τζακάρτα, Γιοχάνεσμπουργκ, Καράτσι, Λάγος, Λος Άντζελες, Μανίλα, πόλη του Μεξικού, Μαϊάμι, Μόσχα, Βομβάη, Νέα Υόρκη, Όσλο, Παρίσι, Σάο Πάολο, Σεούλ, Σαγκάη, Σίδνεϋ, Ταϊπέι και Τόκιο.