Τα Public σας προσκαλούν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 19.00 στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Κλέβοντας μυστικά: Η ιστορία του WikiLeaks».


image002Συντονιστής της συζήτησης που θα ακολουθήσει θα είναι ο Πάσχος Μανδραβέλης, αρθρογράφος της “Κ”, ενώ το πάνελ θα απαρτίσουν ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, αρθρογράφος της “Κ” για διεθνή θέματα, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης και ο Διονύσης Κολοκοτσάς, υπεύθυνος εταιρικής ευθύνης της Google. Δηλώστε συμμετοχή στον σύνδεσμο: http://www.public.gr/companyinfo/public/instoreEvents.jsp#21700021


Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ
Το «Κλέβοντας μυστικά: Η ιστορία του WikiLeaks» είναι ένα ντοκιμαντέρ της Universal από τον βραβευμένο με Όσκαρ, Άλεξ Γκίμπνεϊ και εστιάζει στο βίο και την πολιτεία του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος τάραξε τα νερά, φέρνοντας στη δημοσιότητα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα, μέσω του ιστοτόπου του, WikiLeaks.


Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον αυστραλό ακτιβιστή και εκδότη Ασάνζ, από την αρχή της διαδρομής του μέχρι τη στιγμή που έγινε τελικά διάσημος, μετά την αποκάλυψη των εγγράφων για τον πόλεμο του Ιράκ.


Η πιο σημαντική δημοσίευση ήταν τα 400.000 έγγραφα που αφορούσαν τον πόλεμο του Ιράκ. Όλη η παγκόσμια κοινότητα εξεπλάγη τότε από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, προκαλώντας παράλληλα τεράστια αμηχανία στην αμερικανική κυβέρνηση για το ξεγύμνωμα των μυστικών της.


Το WikiLeaks πρωταγωνίστησε και πάλι αυτές τις μέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς βοήθησε τον πρώην πράκτορα της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν να ξεφύγει από τις αμερικανικές αρχές.


«Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνεται ένα σύνθετο πορτρέτο του συγκεκριμένου ανθρώπου, που έχει να κάνει από τη μια μεριά με τον ιδεαλισμό και από την άλλη, με αυτό που όσοι δούλεψαν μαζί του αποκάλεσαν Διαφθορά για έναν ευγενή σκοπό. Είχαμε μεγάλο άγχος για να αποδώσουμε όλα τα στοιχεία αυτής της προσωπικότητας. Μιλήσαμε με πολύ κόσμο. Με πολλούς που τον λάτρευαν και άλλους που δεν τον συμπαθούσαν καθόλου» εξηγεί ο σκηνοθέτης.


«Πρόκειται για μια θαυμάσια παραλλαγή της ιστορίας του Δαβίδ και του Γολιάθ, η περίπτωση του WikiLeaks. Ήταν καταπληκτικό ότι κάποιοι τύποι με ένα λάπτοπ στη τσάντα τους κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτό το τεράστιο θέμα, συλλέγοντας αρχικά τα κυβερνητικά μυστικά και αποκαλύπτοντάς τα, μετά, σε όλο τον κόσμο. Ήταν πραγματικά φανταστικό ότι μόνο μερικοί άνθρωποι μπόρεσαν να αλλάξουν τα πάντα, ιδίως όταν αντίπαλοί τους ήταν πανίσχυρες πολυεθνικές και κυβερνήσεις, οι οποίες μας παρακολουθούν διαρκώς. Οι απλοί πολίτες μπορούν δηλαδή να αντισταθούν στις κυβερνήσεις τους» αναφέρει ο Άλεξ Γκίμπνεϊ, σκηνοθέτης ενός επίσης αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο της Ένρον.


Τα καταστήματα Public (www.public.gr), τα πληρέστερα βιβλιοπωλεία σε ελληνικούς και ξένους τίτλους, διαθέτουν το βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ αλλά και το DVD του ντοκιμαντέρ και σας προσκαλούν σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσει κανείς! Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 19.00 σας περιμένουμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Κλέβοντας μυστικά: Η ιστορία του Wiki Leaks» και μία απολύτως επίκαιρη συζήτηση!