Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιδιωτικοποίηση της Cyta στην Κύπρο δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.


Cyta logo internet&statheriMάλιστα, το ποσοστό της ιδιωτικοποίησης ενδέχεται να αγγίξει το 100%. Ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ημικρατικών οργανισμών, ενημερώνοντας για την υποχρέωση που ανέλαβε η Κύπρος, μέσω του μνημονίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πεισθούν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ). Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι η διοίκηση του οργανισμού θα περάσει οριστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια.


Το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση θα πρέπει να ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Ηλίας Δημητρίου, ανέφερε ότι ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης εναλλακτικών τρόπων αποδέσμευσης από το μνημόνιο.


Για να μην γίνουν αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να εξευρεθεί ποσό 1,4 δισ. ευρώ, από άλλους πόρους. Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι οι συντεχνίες αναμένουν κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των υπαλλήλων.