Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, το ποσοστό του spam που εντοπίστηκε στα μηνύματα email κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε 68,3%, σημειώνοντας πτώση 2,4%


kasperskyΕν τω μεταξύ, το ποσοστό του κακόβουλου spam αυξήθηκε περισσότερο από 1,5 φορά. Η πλειοψηφία των κακόβουλων προγραμμάτων που διανεμήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στόχευαν στα στοιχεία σύνδεσης των χρηστών, στους κωδικούς πρόσβασης και σε εμπιστευτικές πληροφορίες οικονομικού περιεχομένου.


Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο αριθμός των phishing emails τριπλασιάστηκε. Το Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen αναδείχτηκε το πιο δημοφιλές κακόβουλο πρόγραμμα που εξαπλώνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με μια σελίδα HTML, που λειτουργεί ως φόρμα εγγραφής για online τραπεζικές υπηρεσίες και χρησιμοποιείται από τους phishers για να κλέψουν οικονομικές πληροφορίες.


Πολλά σημαντικά γεγονότα που τράβηξαν την προσοχή του κοινού σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2013, όπως η γέννηση του βασιλικού μωρού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανθρωποκυνηγητό του FBI για τον Έντουαρντ Σνόουντεν και το σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ισπανία. Οι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν όλες αυτές τις ειδήσεις ​​για να διανείμουν τα malware. Οι σύνδεσμοι που περιέχονταν σε αυτά τα emails οδηγούσαν σε μη ασφαλείς ιστοσελίδες που ανακατεύθυναν τους χρήστες σε μια σελίδα με ένα από τα δημοφιλέστερα exploit kits – το Blackhole. Τον Οκτώβριο, ο προγραμματιστής του Blackhole, γνωστός ως Paunch, συνελήφθη στη Ρωσία. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τί σημαίνει αυτή η σύλληψη για το μέλλον του kit, ωστόσο οι ειδικοί της Kaspersky Lab θεωρούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των κακόβουλων «ειδησεογραφικών» email.


«Κατά το τρίτο τρίμηνο, τα μαζικά emails παρουσίασαν σημαντικό ενδιαφέρον καθώς οι απατεώνες μιμούνταν τις απαντήσεις της υπηρεσίας τεχνικής υποστήριξης μιας μεγάλης εταιρείας antivirus. Το email ενημέρωνε το χρήστη ότι ένα αρχείο που είχε δήθεν στείλει ο ίδιος για ανάλυση αποδείχθηκε ότι ήταν malware. Ο “μηχανικός τεχνικής υποστήριξης” είχε επισυνάψει μία “υπογραφή”, και συμβούλευε το χρήστη να τη χρησιμοποιήσει για να καθαρίσει τον υπολογιστή του. Ωστόσο, αν οι χρήστες άνοιγαν το συνημμένο αρχείο, θα έβρισκαν ένα κακόβουλο πρόγραμμα που ανιχνεύτηκε από την Kaspersky Anti-Virus με την ονομασία Email-Worm.Win32.NetSky.q.», δήλωσε η Darya Gudkova, επικεφαλής της Ομάδας Ανάλυσης Περιεχομένου και Έρευνας της Kaspersky Lab.


Μικρές διαφορές σημειώθηκαν στη λίστα με τις χώρες που αποτελούν τις βασικές πηγές spam το τρίτο τρίμηνο. Η Ασία παρέμεινε η Νο 1 πηγή spam (56,51%) ενώ ακολουθούν η Βόρεια Αμερική (20,09%) και η Δυτική Ευρώπη (13,47%).


Η πλήρης έκδοση του spam report για το τρίτο τρίμηνο του 2013 είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση της securelist.com.