Η Siemens ολοκληρώνει το χρηματοοικονομικό έτος 2013 με ένα σταθερό τέταρτο τρίμηνο με Σαφή αύξηση παραγγελιών, μικρή κάμψη εσόδων και κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες €4,2 δισ.


siemensΗ Siemens AG ανταποκρίθηκε στους προσαρμοσμένους στόχους που είχε θέσει για το χρηματοοικονομικό έτος, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, χάρη σε ένα σταθερό τέταρτο τρίμηνο. Τα κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα €4,2 δισ., σε σύγκριση με τα €4,6 δισ. του προηγούμενου έτους. Στον υπολογισμό των Συνολικών Κερδών των Τομέων περιλαμβάνονται χρεώσεις ύψους €1,3 δισ. (προ φόρων), οι οποίες σχετίζονται με το πρόγραμμα Siemens 2014. «Με ένα σταθερό τέταρτο τρίμηνο, ολοκληρώσαμε το χρηματοοικονομικό έτος 2013, το οποίο υπήρξε μια περιπετειώδης χρονιά. Τώρα, κοιτάμε μπροστά και επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της κερδοφορίας μας, τα οποία υλοποιούμε απαρέγκλιτα και με σύνεση. Με την πρόσφατη αναδιάταξη της περιφερειακής μας οργάνωσης, κάναμε τις πρώτες στρατηγικές κινήσεις», δήλωσε ο Joe Kaeser, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG.


Η Siemens αναμένει ότι οι προκλήσεις στις αγορές που δραστηριοποιείται θα συνεχιστούν και στο χρηματοοικονομικό έτος 2014. Εκτιμάται ότι οι βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας δεν θα ανακάμψουν πριν τα τέλη του χρηματοοικονομικού έτους. Οι παραγγελίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα έσοδα, με το δείκτη καταγραφής της τάσης πωλήσεων να διαμορφώνεται πάνω από το 1. Με την υπόθεση ότι τα έσοδα σε οργανική βάση θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, η εταιρεία αναμένει τα βασικά κέρδη ανά μετοχή (καθαρά κέρδη) για το χρηματοοικονομικό έτος 2014 να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τα €5,08 του χρηματοοικονομικού έτους 2013.


Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2013, οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο της τάξης του 10%, φτάνοντας τα €82,4 δισ., μη περιλαμβανομένων επιπτώσεων από μεταβολές χαρτοφυλακίου και συναλλαγματικές διαφορές. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στο τέλος του χρηματοικονομικού έτους ανήλθε συνολικά στα €100 δισ. Τα έσοδα σημείωσαν μικρή πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας, φτάνοντας τα €75,9 δισ. Η κάμψη των εσόδων οφειλόταν – μεταξύ άλλων παραγόντων – και στη μείωση των παραγγελιών της προηγούμενης χρονιάς, καθώς και στο περιβάλλον της αγοράς που συνέχισε να είναι δύσκολο για τις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας.


Τα Συνολικά Κέρδη των Τομέων ανήλθαν στα €5,8 δισ., ενώ πέρσι είχαν διαμορφωθεί στα €7,3 δισ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα κέρδη επηρεάστηκαν από χρεώσεις ύψους €1,3 δισ., οι οποίες σχετίζονταν με το πρόγραμμα Siemens 2014. Χάρη στη θετική συνεισφορά δραστηριοτήτων εκτός των Τομέων της εταιρείας, αλλά και των μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα €4,4 δισ., σε σύγκριση με τα €4,3 δισ. του προηγούμενου έτους. Τα βασικά κέρδη ανα μετοχή διαμορφώθηκαν στα €5,08, ενώ το αντίστοιχο περσινό μέγεθος ήταν €4,74.


Η Siemens ξεκίνησε την εφαρμογή του προγράμματος Siemens 2014 εντός του χρηματοοικονομικού έτους 2013, με στόχο να κλείσει το χάσμα της κερδοφορίας σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και να αυξήσει την ταχύτητα και να μειώσει την πολυπλοκότητά της. Οι προαναφερθείσες χρεώσεις ύψους €1,3 δισ. συνδέονταν κυρίως με μέτρα που αφορούσαν στο προσωπικό της εταιρείας. Ωστόσο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο αριθμός των εργαζομένων στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Siemens παρέμεινε ουσιαστικά ο ίδιος σε ετήσια βάση (362.000).


Οι Τομείς παρουσίασαν μεικτή εικόνα στο χρηματοοικονομικό έτος 2013. Στον Τομέα Ενέργειας, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8% (μη περιλαμβανομένων επιπτώσεων από μεταβολές χαρτοφυλακίου και συναλλαγματικές διαφορές). Τα έσοδα σημείωσαν πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων. Τα κέρδη του Τομέα διαμορφώθηκαν περίπου στα €2 δισ., σημειώνοντας άνοδο 3% σε ετήσια βάση. Ο Τομέας Βιομηχανίας κατέγραψε πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων στις παραγγελίες και πτώση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων στα έσοδα σε προσαρμοσμένη βάση. Ο Τομέας επιβαρύνθηκε – μεταξύ άλλων παραγόντων – από τις αυξημένες δυσκολίες του περιβάλλοντος της αγοράς για τις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα κέρδη του Τομέα διαμορφώθηκαν στα €1,5 δισ., ενώ πέρυσι είχαν φτάσει τα €2,4 δισ.


Ο Τομέας Υποδομών και Αστικών Κέντρων σημείωσε αύξηση των παραγγελιών του κατά 28%, σε προσαρμοσμένη βάση, χάρη σε μια σειρά σημαντικών αναθέσεων. Ενώ τα έσοδα ήταν ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, τα κέρδη σημείωσαν σημαντική πτώση από τα €1.1 δισ. του χρηματοοικονομικού έτους 2012, στα €306 εκατ., λόγω χρεώσεων που σχετίζονταν με το πρόγραμμα Siemens 2014, επιβαρύνσεων που σχετίζονταν με έργα και αναπροσαρμογών αξιών. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2013, ο Τομέας Υγείας επωφελήθηκε κατά το χρηματοποικονομικό έτος 2013 από την υλοποίηση του προγράμματος Agenda 2013. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4% και τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 2% (μη περιλαμβανομένων επιπτώσεων από μεταβολές χαρτοφυλακίου και συναλλαγματικές διαφορές). Στον Τομέα Υγείας αναλογεί η μεγαλύτερη συνεισφορά στα Συνολικά Κέρδη των Τομέων, με €2 δισ.. Ο Τομέας Υγείας είχε ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος Agenda 2013 το ημερολογιακό έτος 2011, με στόχο να βελτιώσει την ισχύ της στην καινοτομία και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε το χρηματοοικονομικό έτος 2013.


Με βάση τα αποτελέσματα του χρηματοοικονομικού έτους 2013, το Εποπτικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνουν προς έγκριση τη διανομή μερίσματος €3,00 ανά μετοχή στην Ετήσια Συνέλευση των Μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2014. Για το μέλλον, η Siemens συνεχίζει να στοχεύει σε ποσοστό απόδοσης 40% με 60% από μερίσματα και ενδεχόμενες επαναγορές μετοχών.


Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.siemens.com/pressconference