Η Nikon ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία του νέου φακού AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G, ενός εξαιρετικού βασικού φακού με φορμά FX που ανεβάζει τον πήχη στην ποιότητα εικόνας.


AF-S NIKKOR 58mm f1_4GΠροσεκτικά κατασκευασμένος για να παρέχει εξαιρετική απόδοση εικόνας, αυτός ο νέος γρήγορος βασικός φακός αποτελεί πραγματικά μια κατηγορία από μόνος του.


Το concept της σχεδίασης αναδεικνύει το θρυλικό φακό Noct-NIKKOR της Nikon, ενώ η ολοκαίνουργια κατασκευή των οπτικών στοιχείων προσφέρει εκπληκτική ευκρίνεια, αντίθεση και ανάλυση. Με ανυπέρβλητες δυνατότητες ανάλυσης, μοναδικό θαμπό φόντο (bokeh) και απαράμιλλη απόδοση σε ευρυγώνιες λήψεις, πρόκειται για έναν ξεχωριστό φακό για όσους επιδιώκουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη φωτογράφιση χαμηλού φωτισμού και για όσους θέλουν να διαθέτουν ένα φακό με πραγματικά μοναδική υπογραφή.


Ο Zurab Kiknadze, Διευθυντής Προϊόντων Φακών, Εξαρτημάτων & Λογισμικού της Nikon Europe, λέει: «Οι καινοτομίες στον τομέα του οπτικού σχεδιασμού έχουν διανύσει μεγάλο δρόμο και οι συνεχείς βελτιώσεις που πραγματοποιεί η Nikon στην οπτική και τη μηχανική απόδοση των φακών NIKKOR, αποτελούν εγγύηση για την πιστή αποτύπωση και αναπαραγωγή του κόσμου γύρω μας. Κι όμως, ακόμη και με αυτές τις εξελίξεις, σπάνιες είναι οι φορές που δημιουργείται ένας φακός, όπως ο AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G: οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του υπερβαίνουν τους τυπικούς κανόνες αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα φακό που δημιουργεί μοναδικές λήψεις, ένα φακό που μπορεί να εκτιμηθεί μόνο όταν κοιτάει κανείς την τελική εικόνα. Λίγοι φακοί έχουν παραμείνει «κλασικοί» στο πέρασμα του χρόνου, κι αυτός είναι ένας από αυτούς».


Ο σύγχρονος μύθος
Ο φακός AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G μεταφέρει τα πλεονεκτήματα του δημοφιλούς φακού Noct-NIKKOR της Nikon στη φωτογράφιση υψηλής ανάλυσης του σήμερα. Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες κατασκευής του φακού, οι σχεδιαστές της Nikon κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά την ευκρίνεια, την αντίθεση και την ανάλυση, να μειώσουν αισθητά την αντανάκλαση φωτοστέφανου και να προσθέσουν εξαιρετικά ομαλό θαμπό φόντο (bokeh). Το αποτέλεσμα είναι ένας μοναδικός φακός που προσφέρει εξαιρετικό έλεγχο του αισθητικού αποτελέσματος, επιτρέποντας στους φωτογράφους να εξερευνούν μεγάλη γκάμα δημιουργικών εκφράσεων και να δημιουργούν φωτογραφίες που ξεχωρίζουν.


Ζωγραφική με φως
Σχεδιασμένος να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των απαιτητικών φωτογράφων, ο φακός AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G και οι εξαιρετικές δυνατότητες ανάλυσης που διαθέτει, εξασφαλίζουν την πιστή αναπαραγωγή κάθε στοιχείου μιας σκηνής με απαράμιλλα υψηλή ανάλυση. Τα θέματα αποδίδονται καθαρά όταν αποτυπώνονται στο ευρύτερο διάφραγμα του f/1,4 και οι εικόνες υψηλής αντίθεσης ακόμη και απομακρυσμένων θεμάτων και σκηνών χαμηλού φωτισμού επιτυγχάνονται χωρίς να χρειάζεται να μικρύνει το διάφραγμα. Το φαινόμενο αντανάκλασης φωτοστέφανου ελαχιστοποιείται αποτελεσματικά σε ολόκληρο το κάδρο, ώστε οι πηγές φωτός, όπως τα φώτα της πόλης, να αποτυπώνονται ως μικρά στρογγυλά σημεία, ακόμη και στις περιφέρειες της εικόνας, προσφέροντας ασύγκριτες εικόνες νυκτερινών σκηνών. Παρότι εντάσσεται στην κατηγορία των φακών μεγάλου διαφράγματος, η πιθανότητα απωλειών περιφερειακού φωτός ελέγχεται αποτελεσματικά διατηρώντας τη φωτεινότητα σε ολόκληρο το κάδρο όταν οι λήψεις πραγματοποιούνται στο μέγιστο διάφραγμα, ακόμη κι αν η εστίαση ορίζεται στο άπειρο.


Εξαιρετικό θαμπό φόντο (bokeh)
Χάρη στο μοναδικό οπτικό σχεδιασμό του, ο φακός AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G δημιουργεί εικόνες με εξαιρετικό θαμπό φόντο (bokeh) και μια επιπλέον αίσθηση βάθους. Επειδή η ένταση της θαμπάδας από την εικόνα αλλάζει ομαλά, καθώς αυξάνεται η απόσταση από ένα ευκρινώς εστιασμένο σημείο, το θαμπό φόντο εμφανίζεται χωρίς έντονα άκρα. Επιπλέον, η διακριτική διαβάθμιση του θαμπού φόντου (bokeh) από το σημείο εστίασης στο φόντο χαρίζει μοναδική αίσθηση φυσικού βάθους. Μετρώντας το βαθμό της ανάλυσης και το θαμπό φόντο (bokeh) σε μεμονωμένα σημεία της εικόνας (μεταξύ του πρώτου πλάνου, του σημείου εστίασης και του φόντου), οι σχεδιαστές της Nikon πέτυχαν την τέλεια ισορροπία ανάλυσης και εκτροπών του φακού, με αποτέλεσμα μια «τρισδιάστατη» εικόνα που δεν μπορεί να μετρηθεί με τις καμπύλες του διαγράμματος MTF. Τα οφέλη επεκτείνονται και στα video: όταν η εστίαση απομακρύνεται, το θαμπό φόντο (bokeh) αλλάζει απίστευτα ομαλά, προσφέροντας μοναδικά πλεονεκτήματα στη βιντεοσκόπηση ατμοσφαιρικών σκηνών.


Η περίφημη ποιότητα των NIKKOR
Η νανοκρυσταλλική επίστρωση της Nikon δημιουργεί εξαιρετικά υψηλό ανακλαστικό εφέ σε ολόκληρο το ορατό εύρος του φωτός, μειώνοντας αποτελεσματικά τα διπλά είδωλα και τις αντανακλάσεις και αυξάνοντας την καθαρότητα και την αντίθεση των εικόνων. Μια τεχνική επίστρωσης του φακού με τρία στοιχεία διασφαλίζει οπτική καθαρότητα και μείωση της αντανάκλασης, και το στοιχείο του φακού που βρίσκεται μπροστά έχει τοποθετηθεί βαθιά στον κύλινδρο για αποτελεσματική μείωση των διπλών ειδώλων και των αντανακλάσεων ακόμη και σε συνθήκες κόντρα φωτισμού. Η αυτόματη εστίαση είναι ομαλή, αθόρυβη και γρήγορη, χάρη στο SWM (αθόρυβο μοτέρ) της Nikon και η κατασκευή στιβαρή.


Ο φακός συνοδεύεται από ειδικό σκίαστρο και μαλακή θήκη.