Η διακίνηση δεδομένων στο cloud θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων των data center έως το 2017 και θα υπερτετραπλασιαστεί το 2012-2017.


concentro-rackable-data-center1Στην τρίτη ετήσια έκθεση Cisco® Global Index Cloud (2012 – 2017) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Cisco προβλέπει ότι η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων στο cloud, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη συνιστώσα της διακίνησης δεδομένων των data center, αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 φορές, με μέσο ετήσιο ρυθμός αύξησης (CAGR ) 35% από 1,2 zettabyte ετήσιας διακίνησης δεδομένων το 2012 σε 5,3 zettabyte μέχρι το 2017. Η συνολική παγκόσμια διακίνηση δεδομένων των data center θα τριπλασιαστεί και θα ανέλθει συνολικά σε 7,7 zettabyte ετησίως έως το 2017.


Ένα zettabyte είναι ένα δισεκατομμύριο terabyte. Για να γίνει πιο κατανοητό, τα 7.7 zettabyte ισοδυναμούν με :
– 107 τρισεκατομμύρια ώρες streaming μουσικής, περίπου 1,5 χρόνο συνεχούς streaming μουσικής για τον παγκόσμιο πληθυσμό το 2017
– 19 τρισεκατομμύρια ώρες επιχειρηματικού web conferencing, περίπου 14 ώρες web conferencing ημερησίως για το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό το 2017
– 8 τρισεκατομμύρια ώρες online streaming υψηλής ευκρίνειας (HD) βίντεο, περίπου 2,5 ώρες καθημερινού HD streaming για τον παγκόσμιο πληθυσμό το 2017.


Περίπου το 17% της διακίνησης δεδομένων των data center θα τροφοδοτείται από τους τελικούς χρήστες που χρησιμοποιούν το cloud για αναζήτηση στο web, video streaming και συνεργασία τα οποία συμβάλλουν στο Internet of Everything, τη σύνδεση μέσω δικτύων, ανθρώπων, δεδομένων, διαδικασιών και πραγμάτων.


Η υπόλοιπη διακίνηση δεδομένων των data center δεν δημιουργείται απευθείας από τους τελικούς χρήστες, αλλά από data center και διεργασίες cloud computing που χρησιμοποιούνται σε δραστηριότητες που είναι σχεδόν αόρατες στους χρήστες. Για την περίοδο 2012-2017, η Cisco προβλέπει ότι το 7% της διακίνησης δεδομένων των data center θα αφορά τη διακίνηση μεταξύ data center και θα προέρχεται κυρίως από αντιγραφή δεδομένων και ενημερώσεις λογισμικού/συστήματος. Ένα επιπλέον 76% της διακίνησης δεδομένων θα παραμείνει εντός των data center και θα προέρχεται κυρίως από την αποθήκευση, την παραγωγή και την ανάπτυξη δεδομένων σε εικονικό περιβάλλον.


«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να απαιτούν δυνατότητα πρόσβασης σε προσωπικό, επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο από οπουδήποτε και με οποιαδήποτε συσκευή, και έτσι κάθε συναλλαγή σε ένα εικονικό περιβάλλον cloud μπορεί να έχει σωρευτικές επιπτώσεις στο δίκτυο», δήλωσε ο Doug Merritt, Senior Vice President, Product and Solutions Marketing, της Cisco. «Λόγω αυτής της συνεχούς τάσης, την επόμενη τετραετία θα παρατηρήσουμε τεράστιες αυξήσεις στη διακίνηση δεδομένων cloud τόσο εντός, όσο και μεταξύ data center και πέρα από αυτά.»


Σε επίπεδο περιοχών, η έκθεση Cisco Global Cloud Index προβλέπει ότι μέχρι το 2017 η Μέση Ανατολή και η Αφρική θα σημειώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης δεδομένων cloud (CAGR 57%), ακολουθούμενες από τον Ασιατικό Ειρηνικό (CAGR 43%) και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (CAGR 36%).


Επισκόπηση:
– Η έκθεση Cisco Παγκόσμια Cloud Index (2012-2017) καταρτίστηκε με στόχο να εκτιμήσει την παγκόσμια αύξηση και τις τάσεις της διακίνησης δεδομένων IP (Internet Protocol) data center και cloud. Η έκθεση Cisco Global Cloud Index χρησιμεύει ως συμπληρωματική πηγή των υφιστάμενων μελετών που αφορούν τη διακίνηση δεδομένων δικτύου, παρέχοντας νέες πληροφορίες και ορατότητα σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις που επηρεάζουν τα data center και τις αρχιτεκτονικές cloud. Η πρόβλεψη γίνεται ολοένα σημαντικότερη καθώς το δίκτυο και το data center συνδέονται ολοένα πιο στενά για την παροχή υπηρεσιών cloud.
– Η έκθεση Cisco Global Cloud Index περιλαμβάνει μια «μετάβαση φορτίου δεδομένων», η οποία δείχνει τη μετατόπιση του φορτίου αυτού κατά τη μετάβαση από παραδοσιακά data center σε πιο virtualized cloud server.
– Η πρόβλεψη περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες πληροφορίες για το Cloud Readiness Regional Details, το οποίο εξετάζει τις ικανότητες σταθερού και κινητού δικτύου κάθε παγκόσμιας περιοχής (από σχεδόν 150 χώρες) για τη στήριξη εφαρμογών και υπηρεσιών cloud-computing επιχειρήσεων και καταναλωτών.
– Η έκθεση Cisco Global Cloud Index προκύπτει από τη μοντελοποίηση και ανάλυση διαφόρων πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, συμπεριλαμβανομένου δείγματος 40 terabyte μηνιαίας διακίνησης δεδομένων από μια σειρά παγκόσμιων data center κατά την προηγούμενη χρονιά, αποτελεσμάτων από περισσότερες από 90 εκατομμύρια δοκιμές δικτύου, και εκθέσεων έρευνας αγοράς τρίτων.


Βασικά σημεία/ευρήματα:
– Τριπλασιασμός της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων data center μέχρι το 2017 Η Cisco προβλέπει ότι η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων των data center θα τριπλασιαστεί από 2,6 zettabyte το 2012 σε 7,7 zettabyte ετησίως το 2017, που αντιστοιχεί σε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 25%.
– Η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων cloud θα αυξηθεί ταχύτερα από τη συνολική παγκόσμια διακίνηση δεδομένων των data center
– Η μετάβαση στις υπηρεσίες cloud αποτελεί την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων cloud παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο των data center. Η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων των data center θα τριπλασιαστεί (CAGR 25%) κατά την περίοδο 2012 – 2017, ενώ η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων cloud θα αυξηθεί κατά 4,5 φορές (CAGR 35%) για την ίδια περίοδο.


Η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων cloud θα αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων των data center
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διακίνηση δεδομένων cloud θα αυξηθεί από το 46% της συνολικής διακίνησης δεδομένων των data center (98 exabyte τον μήνα ή 1,2 zettabyte ετησίως) το 2012 στο 69% (443 exabyte τον μήνα ή 5,3 zettabyte ετησίως) έως το 2017.


Αύξηση της διακίνησης δεδομένων cloud ανά περιοχή: Η Μέση Ανατολή και η Αφρική θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση της διακίνησης δεδομένων cloud κατά την περίοδο 2012-2017
Η έκθεση Cisco Global Cloud Index περιλαμβάνει πλέον στοιχεία προβλέψεων για την αύξηση της διακίνησης δεδομένων cloud ανά περιοχή.


Το 2012, η μεγαλύτερη διακίνηση δεδομένων cloud (469 exabyte ετησίως) προήρθε από τη Βόρεια Αμερική, ακολουθούμενη από τον Ασιατικό Ειρηνικό (319 exabyte ετησίως) και τη Δυτική Ευρώπη (225 exabyte ετησίως). Έως το 2017, η μεγαλύτερη διακίνηση δεδομένων cloud (1,886 zettabyte ετησίως) θα προέλθει από τη Βόρεια Αμερική, ακολουθούμενη από τον Ασιατικό Ειρηνικό (1,876 zettabyte ετησίως) και τη Δυτική Ευρώπη (770 zettabyte ετησίως).


Μεταβάσεις φορτίου δεδομένων: Κατά την περίοδο 2012-2017, ο φόρτος εργασίας των data center θα αυξηθεί κατά 2,3 φορές, ενώ ο φορτίο δεδομένων cloud θα αυξηθεί κατά 3,7 φορές
Το 2012, το 39% του φόρτου εργασίας περνούσε από το cloud, με τη διαχείριση του 61% να διεκπεραιώνεται από παραδοσιακό κέντρο δεδομένων.


Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά όπου το μεγαλύτερο μέρος του φόρτου εργασίας θα στραφεί προς το cloud. Το 51% του συνολικού φόρτου εργασίας θα υποβληθεί σε επεξεργασία στο cloud έναντι ποσοστού 49% που θα περάσει από παραδοσιακό IT περιβάλλον.
Έως το 2017, η επεξεργασία σχεδόν των δύο τρίτων ή του 63% του φόρτου εργασίας θα γίνεται σε data center cloud, ενώ η διαχείριση του 37% θα γίνεται σε παραδοσιακά data center.
Η αναλογία του φόρτου εργασίας προς τους μη virtualized cloud server θα αυξηθεί από 6,5 το 2012 σε 16,7 το 2017. Συγκριτικά, η αναλογία του φόρτου εργασίας προς τους μη virtualized server data center θα αυξηθεί από 1,7 το 2012 σε 2,3 το 2017.
Αύξηση φορτίου δεδομένων ανά περιοχή: Έως το 2017, η Βόρεια Αμερική θα έχει επεξεργαστεί τον μεγαλύτερο φορτίο δεδομένων cloud, ακολουθούμενη από τον Ασιατικό Ειρηνικό
Η έκθεση Cisco Global Cloud Index περιλαμβάνει πλέον στοιχεία πρόβλεψης για την αύξηση του φόρτου εργασίας ανά περιοχές.


Το 2012, η Βόρεια Αμερική σημείωσε το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας cloud (15,2 εκατομμύρια ή 47% του παγκόσμιου φόρτου εργασίας cloud), ακολουθούμενη από τον Ασιατικό Ειρηνικό με 6,8 εκατομμύρια ή 21% του παγκόσμιου φόρτου εργασίας το 2012.
Έως το 2017, η Βόρεια Αμερική θα επεξεργαστεί το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας cloud (48,2 εκατομμύρια ή 41% του παγκόσμιου φόρτου εργασίας cloud), ακολουθούμενη από τον Ασιατικό Ειρηνικό με 36,5 εκατομμύρια ή 31% του παγκόσμιου φόρτου εργασίας έως το 2017.
Κατά την περίοδο 2012-2017, η Μέση Ανατολή και η Αφρική αναμένεται να σημειώσουν το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας cloud με ρυθμό αύξησης (CAGR 45%), ακολουθούμενες από τον Ασιατικό Ειρηνικό (CAGR 40 %) και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (CAGR 31 %).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τον Ασιατικό Ειρηνικό, ο φόρτος εργασίας των παραδοσιακών data center (αντί του φόρτου εργασίας cloud) θα αυξηθεί με χαμηλό μονοψήφιο CAGR κατά την περίοδο 2012-2017.