Σύμφωνα με έρευνα από την Kaspersky Lab το καλοκαίρι του 2013, πάνω από το 50% των κατόχων Android smartphones και tablets στην Ευρώπη, δε χρησιμοποιούν λογισμικό ασφαλείας.


KasperskyΠαράλληλα, το Android αποτελεί εδώ και καιρό την πιο δημοφιλή πλατφόρμα για τους απλούς χρήστες αλλά και τους ψηφιακούς εγκληματίες, που χρησιμοποιούν malware για να κλέψουν τα πολύτιμα στοιχεία των πρώτων.


Μόνο το 43% των κατόχων smartphone και το 46% των κατόχων tablet, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν εγκαταστήσει μια λύση ασφάλειας στις συσκευές τους, την οποία και χρησιμοποιούν. Σε άλλους ερωτηθέντες αρκεί να βασίζονται στις περιορισμένες δυνατότητες ασφάλειας που βρίσκονται ενσωματωμένες στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών τους ή να εμπιστεύονται το ένστικτό τους.


Εν τω μεταξύ, για τους ψηφιακούς εγκληματίες το Android έχει καθιερωθεί ως ο κορυφαίος στόχος ανάμεσα σε όλες τις mobile πλατφόρμες. Σύμφωνα με την υπηρεσία cloud της Kaspersky Lab, Kaspersky Security Network, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία για επείγουσες ψηφιακές απειλές, το 99% των σημερινών δειγμάτων malware που στοχεύουν φορητές συσκευές έχουν αναπτυχθεί για την πλατφόρμα Android. Και αυτή η απειλή αυξάνεται: Οι ειδικοί της Kaspersky Lab εντοπίσαν 35.000 κακόβουλα δείγματα συνολικά για το 2012, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα δείγματα ξεπερνούσαν τα 47.000.


Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι ψηφιακοί εγκληματίες ενδιαφέρονται για την πλατφόρμα Android: η δημοτικότητα και η λειτουργικότητα της. Ένα κακόβουλο πρόγραμμα μπορεί να κάνει ένα smartphone να στείλει γραπτά μηνύματα σε αριθμούς με λίγα ψηφία και υψηλές χρεώσεις και με τον τρόπο αυτό να κλέβει χρήματα από τον λογαριασμό του χρήστη. Μπορεί να μετατρέψει το smartphone σε συσκευή – κατάσκοπο, δίνοντας στους απατεώνες πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη της συσκευής, συμπεριλαμβανομένων όλων των κλήσεων, της αλληλογραφίας, των κωδικών πρόσβασης σε κοινωνικά δίκτυα, των λογαριασμών e-pay, κλπ. Με άλλα λόγια, όλες οι δυνατότητες επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και computing των συσκευών Android είναι εξίσου δημοφιλείς για τους εγκληματίες και για τους απλούς χρήστες.


Υπάρχει άλλος ένας σοβαρός κίνδυνος που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες – η υψηλή πιθανότητα οι συσκευές να χαθούν ή να κλαπούν. Για πολλούς ανθρώπους τα smartphones και τα tablets έχουν γίνει το κύριο μέσο αποθήκευσης για τις αγαπημένες τους φωτογραφίες και βίντεο, την αλληλογραφία με τους φίλους και την οικογένεια τους, τα έγγραφα που σχετίζονται με την εργασία τους κι άλλες πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες δεν πρέπει να βρεθούν σε λάθος χέρια.


Ωστόσο, αυτή η ραγδαία αύξηση των απειλών δεν μπορεί να εμποδίσει στο Android να παραμείνει μια άνετη και χρήσιμη πλατφόρμα για πολλές εργασίες. Για τον λόγο αυτό, συμβουλεύουμε τους χρήστες Android συσκευών να προστατεύουν τα smartphones και τα tablets τους με υψηλής ποιότητας λύσεις διαδικτυακής ασφάλειας.


Διορθώνοντας τα προβλήματα ασφάλειας του Android
H Kaspersky Lab έχει αναπτύξει το Kaspersky Internet Security for Android, μια προηγμένη λύση για την οχύρωση των δημοφιλών Android smartphones και tablets. Η λύση ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής για την ανίχνευση ψηφιακών απειλών, που βασίζονται σε εκτεταμένες βάσεις δεδομένων antivirus, οι οποίες λαμβάνουν ενημερώσεις μέσα σε λίγα λεπτά από κάθε νέο δείγμα malware ή επικίνδυνα links που αναγνωρίζονται από το cloud σύστημα Kaspersky Security Network. Επιπλέον, το προϊόν της Kaspersky Lab περιλαμβάνει ένα σύνολο έξυπνων μηχανισμών, που έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν προληπτικά ακόμη και τις τελευταίες άγνωστες απειλές μέσα από την παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους.


Τα προσωπικά δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε μια συσκευή προστατεύονται με τη βοήθεια ειδικών λειτουργιών, που έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν ιδιωτικές επαφές, κλήσεις και μηνύματα. Αν η φορητή συσκευή σας έχει χαθεί ή κλαπεί, το Kaspersky Internet Security για Android διαθέτει μια ειδική σειρά από μηχανισμούς, που εμποδίζουν την πρόσβαση των απατεώνων στα προσωπικά σας δεδομένα.


Η δωρεάν έκδοση περιέχει τις βασικές λειτουργίες antivirus (user-activated scanning) και όλες τις λειτουργίες διαχείρισης απομακρυσμένων συσκευών. Χρησιμοποιώντας το ολοκληρωμένο σύστημα αγοράς in-app, οι χρήστες μπορούν να αναβαθμίστουν στο Premium επίπεδο, το οποίο, εκτός από την ελεύθερη λειτουργία, παρέχει προηγμένους μηχανισμούς antivirus, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και η αυτόματη σάρωση της κάθε εφαρμογής που κατεβάζει ο χρήστης, η προστασία σε πραγματικό χρόνο από τις αναδυόμενες απειλές και η προστασία στο διαδίκτυο για την καταπολέμηση επιθέσεων phishing. Η Premium έκδοση περιλαμβάνει, επίσης, δυνατότητες για τη διαχείριση προσωπικών πληροφοριών – ανάμεσα στις οποίες είναι και η δυνατότητα απόκρυψης επαφών, κλήσεων, μηνυμάτων, καθώς και του ιστορικού τους από αδιάκριτα βλέμματα.


Το Kaspersky Internet Security for Android είναι διαθέσιμο ξεχωριστά στην επίσημη ιστοσελίδα της Kaspersky Lab, καθώς επίσης και στα Android Apps στο Google Play. Επιπλέον, περιλαμβάνεται στο Kaspersky Internet Security – Multi-Device, μια λύση για την προστασία πολλών συσκευών, που λειτουργούν σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.