Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την κατάργηση του κόστους περιαγωγής κλήσεων (roaming), από την 1η Ιουλίου 2014. Πρόκειται για μια εξέλιξη που πρόκειται να αλλάξει ριζικά το σκηνικό στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.


cap-on-roamingΜε βάση την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο βασικών εναλλακτικών προτάσεων στα πακέτα συμβολαίων που προσφέρουν στους πελάτες τους.


Πρώτον, οι εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν πακέτα συνδρομής -με μία μόνη άδεια από έναν πάροχο- που θα εφαρμόζονται στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας με εξίσωση των τελών εγχώρια με βάση τη χώρα καταγωγής της εταιρείας. Εκτιμάται ότι με την εξέλιξη αυτή τα τέλη θα καθορίζονται από τον ανταγωνισμό σε εθνικό επίπεδο. Δεύτερον, οι πελάτες θα μπορούν να επιλέγουν, χωρίς να αλλάζουν την κάρτα SIM στο κινητό τους τηλέφωνο, τον πάροχο με τις ευνοϊκότερες προσφορές για τις υπηρεσίες περιαγωγής.


Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ακόμη την κατάργηση των πρόσθετων τελών στις κλήσεις προς σταθερά και κινητά τηλέφωνα από τη χώρα καταγωγής του συνδρομητή σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ετσι, τα τέλη στις κλήσεις από κινητό σε κινητό τηλέφωνο εντός της Ε.Ε. δεν θα μπο-ρούν να υπερβαίνουν τις εγχώριες κλήσεις μεγάλης απόστασης με ένα πλαφόν που καθορίζεται στο 0,19 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Επίσης, προωθείται η κατάργηση των περιορισμών στη χρήση του ίντερνετ ανεξάρτητα από το κόστος και την ταχύτητα σύνδεσης που προβλέπονται από το συμβόλαιο του πελάτη.