Η αμερικανική εταιρεία ερευνών εκτιμά ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος που η αγορά υπηρεσιών πληροφορικής στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί, ενώ για το 2014 εκτιμά ότι θα υπάρξει θετικό πρόσημο στις δαπάνες των επιχειρήσεων.


cloud computing_ shutterstock_49567549Συγκεκριμένα, η IDC προβλέπει ότι η δαπάνη για την ελληνική αγορά υπηρεσιών πληροφορικής θα υποχωρήσει κατά 3,2% το 2013 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με όλες τις επιμέρους αγορές στο «κόκκινο» για άλλη μια φορά. Η μόνη υποστήριξη που θα έχει η συγκεκριμένη αγορά είναι από τον τομέα τηλεπικοινωνιών, ο οποίος, καθώς η διακίνηση δεδομένων στα δίκτυά του αυξάνει, αξιοποιεί περισσότερες υπηρεσίες και προϊόντα πληροφορικής.


Παρά όμως τα αρνητικά δεδομένα για το 2013, η IDC προτείνει στην αγορά να κοιτάξει τη θετική πλευρά της πορείας που θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Βλέποντας τη θετική πλευρά», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας ερευνών, «αναμένουμε το 2013 να αποτελέσει σημείο ανάκαμψης της αγοράς και εκτιμούμε μια μικρή αλλά θετική ανάπτυξη το 2014, καθοδηγούμενη κυρίως από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και της ρευστότητας στην αγορά…». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της επιχείρησης, προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν επίσης κάποια μεγάλα έργα πληροφορικής του δημοσίου τομέα, αλλά και μια πιθανή αύξηση της δαπάνης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Η IDC παρέχει ακόμη πληροφορίες για το πώς διαμορφώθηκε η ελληνική αγορά υπηρεσιών πληροφορικής στην Ελλάδα το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πέρυσι η αγορά ανήλθε σε 406,3 εκατ. ευρώ εκατ. δολ. καταγράφοντας μείωση 5,4%. Η IBM αναφέρεται από την IDC ως η κορυφαία επιχείρηση παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στην Ελλάδα το 2012, ακολουθούμενη από την Unisystems (όμιλος Quest), τον OTE, την Accenture και την Hewlett-Packard.


«H ελληνική αγορά υπηρεσιών πληροφορικής αντιμετώπισε μια δύσκολη χρονιά το 2012, καθώς αυξήθηκε η πολιτική αβεβαιότητα και οι φόβοι του «Grexit» εξαιτίας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, η οποία πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα», σχολίασε ο αναλυτής της εταιρείας IDC, Βαγγέλης Καρανίκας. «Τα προβλήματα αυτά μαζί με τη μειωμένη ρευστότητα και πρόσβαση σε δανεισμό προκάλεσαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων πληροφορικής και την περικοπή των κεφαλαιουχικών δαπανών».


Η κατηγορία της ολοκλήρωσης συστημάτων (systems integration) χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη αγορά στην παροχή υπηρεσιών πληροφορικής και ακολουθούν η εγκατάσταση και υποστήριξη λογισμικού και υλικού (harware & software instalation και support). Σε όρους κάθετων αγορών, οι τηλεπικοινωνίες και οι επιχειρήσεις των media ήταν οι καλύτεροι πελάτες των εταιρειών πληροφορικής. Για την περίοδο 2013-2017 η IDC προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς 1,6%, με στόχο να ανέλθει στα 580 εκατ. δολ. μέχρι το τέλος του 2017.