Σε σημαντικότατη εξαγορά της μονάδας κινητών τηλεφώνων της φινλανδικής Nokia και των συναφών πατεντών της προχωρεί ο αμερικανικός κολοσσός της Μicrosoft, καταβάλλοντας τίμημα 5,44 δισ. ευρώ.


Nokia Lumia 925Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, είναι να ενισχύσει τις δραστηριότητες έξυπνων τηλεφώνων ούτως ώστε να ανταγωνιστoύν επάξια τις αντίστοιχες της Apple και της Google. Την τελευταία πενταετία οι δύο κολοσσοί έχουν επεκτείνει το μερίδιό τους στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ ούτε η Μicrosoft ούτε η Nokia κατόρθωσαν να συμβαδίσουν μαζί τους. Αναλυτές, ωστόσο, αμφισβητούν τις προοπτικές του εγχειρήματος.


«Ο συνδυασμός δύο εξασθενημένων εταιρειών δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ανάδειξη ισχυρού νέου ανταγωνιστή», επισημαίνει ο σύμβουλος επιχειρήσεων Πολ Μπάντι. «Αμφότερες οι Nokia και Microsoft έχασαν πραγματικά το τρένο αναφορικά με την αγορά έξυπνων τηλεφώνων, καθώς το μερίδιό τους φθάνει μόλις στο 4%, και τώρα πλέον στην όποια προσπάθειά τους να αντιστρέψουν την κατάσταση αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες».
Η μονάδα συσκευών και παροχής υπηρεσιών της Nokia ισοδυναμεί με το ήμισυ των συνολικών εσόδων της εταιρείας και αριθμεί 32.000 εργαζομένους. Στο πλαίσιο της εξαγοράς θα μεταβιβασθεί στη Microsoft. Ο επικεφαλής της Nokia, Στέφεν Ιλοπ, μετά την τριετή θητεία του σε αυτήν, θα επανέλθει στη Microsoft, από όπου και προέρχεται. Φημολογείται ότι ίσως είναι ένας από τους υποψήφιους να διαδεχθούν τον Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος αποχωρεί εντός δωδεκαμήνου από τη Microsoft.


Η τιμή της μετοχής της φινλανδικής εταιρείας ανήλθε χθες στο Ελσίνκι έως 48%. Με την πώληση της μονάδας κινητών τηλεφώνων θα μπορέσει η Nokia να επικεντρωθεί στην κερδοφόρο δραστηριότητα του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων. H τιμή της μετοχής της Microsoft υποχώρησε 5,6%. H εξαγορά της Nokia, αντί 5,44 δισ. ευρώ σε ρευστό και μόνον, επιμερίζεται ως εξής: 3,79 δισ. ευρώ για τις συσκευές και 1,65 δισ. ευρώ για τις πατέντες. Η Μicrosoft δήλωσε ότι η συμφωνία θα της εξοικονομήσει σε ετήσια βάση περί τα 600 εκατ. δολ. Επιπλέον, προσβλέπει σε περισσότερα κέρδη ανά συσκευή. Συγκεκριμένα, προβλέπει 40 δολάρια ανά έξυπνο τηλέφωνο, ενώ σήμερα εξασφαλίζει λιγότερα από 10 δολάρια ανά συσκευή Windows Phone, που πωλείται μέσω Nokia. Ωστόσο, τα αναμενόμενα κέρδη δεν περιλαμβάνουν τις δαπάνες μάρκετινγκ και ανάπτυξης.


Πριν από την εξαγορά της Nokia από τη Microsoft, οι δύο εταιρείες είχαν ήδη στενές σχέσεις μέσω του επικεφαλής της πρώτης Στέφεν Ιλοπ, ο οποίος στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 «μετακόμισε» από τη Microsoft στη Νοkia. Tον Φεβρουάριο του 2011 έκλεισε συμφωνία με τη Microsoft για να χρησιμοποιούν τα κινητά Nokia το δικό της λειτουργικό πρόγραμμα, Windows Phone. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι έως το 2012 η Nokia διατηρούσε την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή αγορά κινητών τηλεφώνων (συμβατικών και έξυπνων), αλλά έκτοτε στην κορυφή βρίσκεται η Samsung. Παρά ταύτα, η Nokia έχει την πρώτη θέση στην αγορά συμβατικών κινητών, τα οποία γνωρίζουν μεγάλη διάδοση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το προηγούμενο τρίμηνο η Samsung είχε ποσοστό 26% επί των συνολικών πωλήσεων κινητών, η Nokia 14% και η Apple ποσοστό 7,2% στην παγκόσμια αγορά.


Πηγή: Reuters, Bloomberg