Το λειτουργικό που πρόσφατα ξεπέρασε τις 1 δισ. (!) ενεργοποιήσεις, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ένα διάσημο brand name ως όνομα για την επερχόμενη έκδοσή του.

KitKatΗ Google, πιστή στην προσφιλή της συνήθεια να βαφτίζει τις εκδόσεις του Android δανειζόμενη ονόματα γλυκισμάτων, χάρισε τον κωδικό KitKat στην 4.4 version του λειτουργικού της. Η ονοματολογία, μάλιστα, παρέμεινε συνεπής και στην αλφαβητική σειρά, οπότε μετά τις εκδόσεις Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich και Jelly Bean, σειρά είχε το γράμμα K. Αν και φήμες ήθελαν την επόμενη έκδοση να ακούει στο όνομα «Key Lime Pie», η Google αιφνιδίασε τους πάντες, επιστρατεύοντας τον κωδικό KitKat, έπειτα φυσικά από ανάλογη άδεια της Nestlé.

Σύμφωνα με το BBC, η πρώτη κρούση έγινε στη Nestle από τον John Lagerling της Google τον Νοέμβριο του 2012, για να επισφραγιστεί το deal λίγους μήνες μετά, τον περασμένο Φεβρουάριο, στο περιθώριο του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.

Η συμφωνία δεν περιλάμβανε χρηματικό αντίτιμο αλλά αμοιβαίο όφελος προβολής. Πιο συγκεκριμένα, 50 εκατ. μπάρες KitKat  σε 19 χώρες θα έχουν διακριτή προβολή του Android στη συσκευασία τους και θα δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε κληρώσεις για Nexus 7 tablets και Google Play gift cards.

Η παραγωγή των εν λόγω συσκευασιών έχει ξεκινήσει μάλιστα από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ η νέα ονομασία αιφνιδίασε ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη της Google, μιας και είχε περιφρουρηθεί ως… επτασφράγιστο μυστικό! Όπως δήλωσε ο Lagerling στο BBC, ακόμα και στα εσωτερικά meetings στην Google, όλοι αναφέρονταν στην επόμενη έκδοση του Android ως «Key Lime Pie», προκειμένου να μην διαρρεύσει η πραγματική ονομασία.

Ίδια τακτική ακολούθησε και η Nestlé από πλευράς της, κατασκευάζοντας 500 τεραστίων διαστάσεων KitKat με τη μορφή του Android σε μυστική τοποθεσία στην Ευρώπη, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Ως εμπνευστής της υιοθέτησης του ονόματος KitKat για την 4.4 έκδοση του Android, φέρεται ο Hiroshi Lockheimer, Vice President for Android Engineering της εταιρείας. Ο Lockheimer, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην πορεία του δημοφιλούς λειτουργικού μέχρι σήμερα, έχει ως avatar στο Gmail του ένα εικονίδιο KitKat εδώ και χρόνια, μιας και η εμμονή του στο συγκεκριμένο γλύκισμα είναι γνωστή!

 

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.android.com/kitkat/