Η Microsoft ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει το τμήμα συσκευών και υπηρεσιών της Nokia, έναντι 3,79 δισ. ευρώ, ενώ επιπρόσθετα θα διαθέσει το ποσό των 1,65 δισ. ευρώ για την εξαγορά των πατεντών της εταιρείας.


Microsoft logo new aug 2012Έτσι το συνολικό κόστος της εξαγοράς ανέρχεται στα 5,44 δισ. ευρώ. Η Nokia θα επικεντρώσει πλέον τις δραστηριότητές της στον τομέα των υπηρεσιών και των δικτύων, σε μία απόφαση που αποτελεί «την καλύτερη επιλογή για την πρόοδο, τόσο της Nokia, όσο και των μετόχων της», αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας Ρίστο Σιλάασμαα σε ανακοίνωσή του. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 και θα τεθεί προς έγκριση στους μετόχους της Nokia. Η φινλανδική εταιρεία έχει συνεταιρισθεί από το 2011 με την Microsoft και χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft στη λειτουργία των κινητών της τηλεφώνων.


Πλέον και μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia και πρώην στέλεχος της Microsoft Στέφεν Ελοπ είναι το φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Στιβ Μπάλμερ στο τιμόνι της δεύτερης. Ο Ελοπ είχε μετακινηθεί στη Microsoft το 2008, ως επικεφαλής του επιχειρηματικού τομέα, στον οποίο υπάγεται η ανάπτυξη της σουίτας προγραμμάτων Office.


Δυο χρόνια μετά και αφού Microsoft και Nokia προχώρησαν σε συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, ο Καναδός Στέφεν Ελοπ έγινε ο πρώτος μη Φιλανδός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έχει συνδέσει το όνομά της με την ταχύτατη ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας.