Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας παραβίασε τους νόμους για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών μεταξύ Αμερικανών κατά το διάστημα 2008-2011.


dellstudiodesktoppcΟι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των συλλεχθέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων ανέρχεται σε 56.000. Όπως εξήγησε μάλιστα ένας από τους αξιωματούχους, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, η «υπερβολική» αυτή παρακολούθηση ήταν «η συνέπεια ενός τεχνολογικού προβλήματος και δεν οφείλεται στον υπερβάλλοντα ζήλο της NSA». Η αμερικανική δικαιοσύνη είχε θέσει μυστικά τέλος το 2011 σε ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε κριθεί παράνομο αναφορικά με την παρεχόμενη προστασία που εγγυάται στους Αμερικανούς το Σύνταγμα της χώρας. Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η NSA μπορεί μη ηθελημένα να συγκέντρωσε έως και 56.000 ηλεκτρονικά μηνύματα κι επικοινωνίες Αμερικανών κατά το διάστημα αυτό.


Τα έγγραφα τα οποία επικαλέσθηκαν οι ίδιες πηγές, αποτελούν μία προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις για το πώς η Υπηρεσία εντόπισε και κατόπιν διόρθωσε το πρόβλημα που προέκυψε και την οδήγησε στην άσκοπη συλλογή ηλεκτρονικών μηνυμάτων αμερικανών πολιτών δίχως την προηγούμενη έκδοση σχετικού εντάλματος. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους και ένα από τα δικαστικά έγγραφα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, η NSA αποφάσισε να «διώξει» το υλικό έπειτα από την ανακάλυψη της άσκοπης συλλογής του.