Η ομάδα F1 της Vodafone McLaren Mercedes παρουσίασε στις εγκαταστάσεις της, στο Γουόκιν της Αγγλίας, το αυτοκίνητο που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα F1 2009.

Vodafone Mclaren MercedesΛόγω των νέων κανονισμών που αναμορφώνουν τη Formula 1 εν όψει της αγωνιστικής περιόδου του 2009, το νέο μονοθέσιο MP4-24, που παρουσίασαν ο παγκόσμιος πρωταθλητής Lewis Hamilton και ο Heikki Kovalainen, έχει λίγες ομοιότητες με το προηγούμενο μοντέλο που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Εφοδιασμένο με ένα ριζικά αναθεωρημένο αμάξωμα, ανασχεδιασμένο ρύγχος και οπίσθια φτερά, ελαστικά slick και ένα σύστημα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας (kinetic energy recovery system – KERS), το MP4-24 εξελίσσεται από το Σεπτέμβριο του 2007, με στόχο την ενσωμάτωση των τεράστιων αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς. Η ομάδα έχει ήδη ολοκληρώσει δύο πλαίσια MP4-24 και  έχει ξεκινήσει τις δημόσιες δοκιμές στο circuit του Autodromo do Algarve της Πορτογαλίας.

Lewis Hamilton
“Η έλευση ενός νέου αυτοκινήτου είναι πάντα μια συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή για έναν οδηγό αγώνων – και η παρουσίαση του MP4-24 είναι ακόμη πιο ξεχωριστή για μένα, όχι μόνο γιατί το αυτοκίνητο είναι εντυπωσιακά όμορφο αλλά και γιατί φέρει τον αριθμό 1 του παγκόσμιου πρωταθλητή. Πιστεύω ότι στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα τα πάντα είναι ανοιχτά, με δεδομένες τις αλλαγές των κανονισμών, και αυτό είναι μια σπουδαία προοπτική για κάθε λάτρη της Formula 1. Προσωπικά προσβλέπω σε μια επιτυχή νέα σαιζόν και στην ευκαιρία να αγωνιστώ για τον τίτλο για μια ακόμη φορά – μέχρι τον τελευταίο αγώνα, αν χρειαστεί, αλλά κατά προτίμηση νωρίτερα!”

Heikki Kovalainen
“Είχα την τύχη να παρακολουθήσω από τα παρασκήνια την εξέλιξη του φετινού αυτοκινήτου και με εξέπληξε το πόσο σκληρά εργάστηκαν όλοι στο Γουόκιν, το Μπρίξγουορθ και τη Στουτγάρδη. Στη διάρκεια του χειμώνα ένιωσα επίσης ότι είχα την ευκαιρία να προετοιμαστώ πλήρως για τη χρονιά που έρχεται, προπονήθηκα εντατικά και συνεργάστηκα με τους μηχανικούς μου ώστε να ξεκινήσουμε τη σαιζόν όσο πιο δυνατά γίνεται. Με όλους αυτούς τους νέους κανονισμούς η ταχεία προσαρμογή θα είναι αποφασιστικός παράγοντας, και αισθάνομαι πιο έτοιμος από κάθε άλλη φορά για τη νέα σαιζόν.”

Ron Dennis
Chairman & CEO, McLaren Group
Team Principal, Vodafone McLaren Mercedes
“Παρά τη νίκη μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών του 2008, δεν θεωρούμε τίποτε δεδομένο κατά την προετοιμασία μας για τη νέα σαιζόν. Αντίθετα, οι προσπάθειές μας ώστε να κατανοήσουμε πλήρως αυτή την περίοδο των τεράστιων αλλαγών στους κανονισμούς ήταν πιο εντατικές και συντονισμένες από κάθε άλλη φορά. Και παρότι η κλίμακα των τεχνικών αλλαγών δεν μας βοηθά να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το σκηνικό του φετινού ανταγωνισμού, ως ομάδα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις προσπάθειές μας και να προσβλέπουμε σε μια ακόμη σαιζόν έντονου ανταγωνισμού στον μηχανοκίνητο αθλητισμό της Formula 1. Όπως πάντοτε, υπάρχουμε για να κερδίζουμε και στόχος μας παραμένει η κατάκτηση των παγκόσμιων τίτλων τόσο των οδηγών όσο και των κατασκευαστών.”

Martin Whitmarsh
COO, McLaren Group
CEO Formula 1, Vodafone McLaren Mercedes
“Αυτές οι τόσο βαθιές αλλαγές στο άθλημα καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη για το ποιες ομάδες θα έχουν αναπτύξει με μεγαλύτερη επιτυχία τα οχήματά τους βάσει των νέων τεχνικών κανονισμών. Οι κανονισμοί αυτοί μας έφεραν αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις καθ’ όλη τη διαδικασία εξέλιξης του MP4-24, αλλά ερμηνεύσαμε διεξοδικά όλες τις πλευρές τους ώστε να σχεδιάσουμε ένα αυτοκίνητο για το οποίο μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Αισιοδοξούμε επίσης ότι τα ευρήματα της Ομάδας Μελέτης Προσπεράσεων θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο συναρπαστικού αθλήματος που θα προσφέρει περισσότερο θέαμα και ψυχαγωγία στους μεγαλύτερους πελάτες μας, το ευρύ κοινό.”

Norbert Haug
Vice President, Mercedes-Benz Motorsport
“Από αγωνιστική σκοπιά, η σαιζόν του 2009 στη Formula 1 θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων μέχρι σήμερα τεχνικών προκλήσεων στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι νέοι κανονισμοί περί αεροδυναμικής, η επαναφορά των λείων ελαστικών (slick) και η εισαγωγή του συστήματος KERS σε συνδυασμό με τους αυστηρούς περιορισμούς στις δοκιμές. Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε το νέο αυτοκίνητο υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, και προέκυψε εξαιρετικά κομψό. Οι συνάδελφοί μας στο Γουόκιν, το Μπρίξγουορθ και τη Στουτγάρδη έκαναν εξαιρετική δουλειά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι αλλαγές των κανονισμών σε συνδυασμό με τα μέτρα δραστικού περιορισμού του κόστους θα βελτιώσουν τη Formula 1 ως θέαμα – και αυτό είναι σπουδαίο για τους ενδιαφερόμενους θεατές.”

David Wheldon
Global Brand Director, Vodafone Group
“Σχεδόν τρεις μήνες πριν από την έναρξη των αγώνων της νέας σαιζόν, η παρουσίαση του Vodafone McLaren Mercedes MP4-24 αυξάνει την ανυπομονησία και τις προσδοκίες για το πρώτο grand prix του Μαρτίου στην Αυστραλία. Με νέους κανονισμούς και νέα αυτοκίνητα, η σαιζόν προδιαγράφεται πιο συναρπαστική από κάθε άλλη φορά και, όπως και ο κάθε λάτρης της Formula 1, είμαστε γεμάτοι προσμονή για τη χρονιά που αρχίζει. Όλοι οι εργαζόμενοι της Vodafone περιμένουν νέες επιτυχίες με τον Lewis και τον Heikki. Ευχόμαστε σε όλη την ομάδα ό,τι καλύτερο για το 2009.”