Μία πρωτοβουλία, στην οποία συμετέχουν εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και η Yahoo, φιλοδοξεί να περιορίσει δραστικά τα έσοδα των sites που διακινούν παράνομα υλικό κάθε είδους.


pirate keyΗ πρωτοβουλία αφορά ιστότοπους που αναρτούν παράνομα ταινίες και μουσική, όπως επίσης και «προϊόντα-μαϊμού», ενώ σε αυτήν συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Google, Microsoft και Yahoo. Οι τρεις εταιρείες θα σταματήσουν να νοικιάζουν χώρο για online διαφημίσεις σε αυτά τα site, τα οποία χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων τα έσοδα για να νοικιάζουν σέρβερ που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλους αριθμούς επισκεπτών.


Η διαδικασία προβλέπει ότι οι οργανώσεις που διαχειρίζονται πνευματικά δικαιώματα θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση στα διαφημιστικά δίκτυα, ζητώντας να εξαιρέσουν ένα συγκεκριμένο σάιτ από τις online καταχωρίσεις τους.


Από την μεριά τους, οι υπεύθυνοι του σάιτ θα μπορούν να προσκομίσουν στοιχεία, αν θεωρούν πως η κατηγορία είναι εσφαλμένη. Σε περίπτωση που τα στοιχεία αυτά δεν αποδεικνύουν την «αθωότητά» του, τότε θα εναπόκειται στο διαφημιστικό δίκτυο να αποφασίσει κατά πόσο θα μπλοκάρει τον ιστότοπο.