Η Cisco έλαβε το 10.000ο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελώντας έτσι μία από τις πρώτες εταιρείες της χώρας που κατάφεραν να επιτύχουν το στόχο αυτό.


cisco logo correctΗ Cisco κατέθεσε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της το 1988, ενώ το 1992 δημοσίευσε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικά με ένα καινοτόμο πρωτόκολλο routing (Interior Gateway Routing Protocol), για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ υπολογιστών, όταν την ίδια χρονιά μόλις είχε αρχίσει να γίνεται λόγος για τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web).


Από τότε και έως την έγκριση περισσότερων από 13.000 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της εταιρείας παγκοσμίως σήμερα, την ιστορία καινοτομίας της Cisco έχουν σημαδέψει οι κύριες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 30 ετών: από διπλώματα ευρεσιτεχνίας routing, switching και δικτύων για την υποστήριξη της εξέλιξης του Internet έως τις ενοποιημένες επικοινωνίες φωνής, δεδομένων, βίντεο και τις τεχνολογίες ασφάλειας και mobility ή Data Center/Cloud, που αποτελούν κύριο στοιχείο που βοηθά τις εταιρείες να επωφεληθούν από τη νέα εποχή του Internet of Everything.


Σύμφωνα με τον οργανισμό IEEE, η Cisco συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εταιρείες που διαθέτει περισσότερα κεφάλαια για την καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που την καθιστά σημαντικό παράγοντα στρατηγικής διαφοροποίησης, γεγονός που της επέτρεψε να διατηρήσει την ηγετική της θέση στους περισσότερους τεχνολογικούς τομείς στους οποίους ανταγωνίζεται.


Κατά το οικονομικό έτος 2012, η Cisco διέθεσε συνολικά 5.500 εκατομμύρια δολάρια (12% των παγκόσμιων εσόδων) για την έρευνα και ανάπτυξη. Αυτή η στρατηγική καινοτομίας η οποία υποστηρίζεται από 21 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο και πάνω από 25.000 μηχανικούς που αναπτύσσουν νέες λύσεις και τεχνολογίες, βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
– Ένα ευρύ οικοσύστημα ανοιχτό σε ιδέες, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών προγραμμάτων (Tech Radar, iZone), εξωτερικών διαγωνισμών (iPrize) και συνεργασίας με πελάτες, πανεπιστήμια καθώς και επιχειρηματίες παγκοσμίως.
– Το πνεύμα που διέπει την εταιρεία και ενθαρρύνει και επιβραβεύει την καινοτομία μέσω αποκλειστικών πόρων (Technology Fund) και διαγωνισμών (Pioneer Awards).
– Εξαγορές εταιρειών και επενδύσεις σε άλλες επιχειρήσεις, επιταχύνοντας το σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών προς τους τελικούς πελάτες (η Cisco έχει εξαγοράσει πλέον των 150 εταιρειών που συνέβαλαν με σχεδόν 2.500 διπλώματα ευρεσιτεχνίας).


Έτσι, σχεδόν το 75% των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Cisco δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό της, και πάνω από 2.300 υπάλληλοι της εταιρείας σήμερα είναι υπεύθυνοι για μία ή περισσότερες διαφορετικές κατηγορίες (routing, switching, wireless, ασφάλεια, συνεργασία, βίντεο, Data Center/Cloud, διαχείριση ενέργειας, κ.λπ.). Από αυτούς, δέκα εφευρέτες είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών (ο νεότερος είναι 27 ετών), ενώ άλλοι βετεράνοι μηχανικοί όπως ο Dave Ward ή ο JP Vasseur συγκαταλέγονται στην «ελίτ των 100» (με περισσότερα από 100 εγκεκριμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας).