Η APC by Schneider Electric, παρουσίασε τη λύση Going green, μία “πράσινη” λύση, η οποία εξασφαλίζει ακριβείς μετρήσεις της λειτουργίας ενός Data Center μίας επιχείρησης.


SE_LogoΣε κάθε συζήτηση που γίνεται σήμερα για το IT υπάρχει και μία αναφορά σε “πράσινες” λύσεις – ιδιαίτερα στην περίπτωση των κέντρων μηχανογράφησης η εξοικονόμηση ενέργειας και η ακριβής μέτρηση της κατανάλωσης βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων.


Η APC by Schneider Electric, προσφέρει μία νέα συσκευή που επικοινωνεί με την πλατφόρμα κεντρικής διαχείρισης InfraStruXure Central, η οποία ενσωματώνεται στο υφιστάμενο σύστημα και βοηθά στον έλεγχο όχι μόνο του εξοπλισμού της APC by Schneider Electric αλλά και συσκευών που επικοινωνούν μέσω SNMP. Το TSXETG100 Gateway Ethernet κάνει εφικτή την πρόσβαση σε συσκευές με έξοδο ModBus, δίνοντας τη δυνατότητα εποπτείας μέχρι και 32 τέτοιων συσκευών μέσω του InfraStruXure Central. Με τη λύση αυτή, ο εξοπλισμός που ελέγχεται μόνον από το σύστημα διαχείρισης κτιριακών εγκαταστάσεων (BMS) μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα διαχείρισης των υποδομών ΙΤ.


«Οι ενεργειακές απαιτήσεις των συστημάτων ΙΤ αυξάνονται ταχύτερα από το μέσο όρο, γι’ αυτό η εξοικονόμηση και η ακριβής μέτρηση της κατανάλωσης έχουν αποκτήσει προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Attila Szarka, Μηχανικός Συστημάτων στην APC by Schneider Electric. «Περιμένουμε ότι θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εφαρμογές και λύσεις ενεργειακής διαχείρισης σε σχέση με κέντρα μηχανογράφησης και συστήματα πληροφορικής. Εκτός από τις μονάδες των 4-20mA που μπορούν να ενσωματωθούν σε έναν κατανεμητή ισχύος, τώρα υπάρχουν και μονάδες με σειριακή έξοδο ModBus, οι οποίες μπορούν να ελέγχονται από απόσταση, μέσω της πλατφόρμας InfraStruXure Central της APC. Οι μονάδες (modules) InfraStruXure Energy Efficiency παρέχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες και το βαθμό απόδοσης ολόκληρου του συστήματος, με βάση τις μετρήσεις που στέλνουν τα όργανα. Όχι μόνον υπάρχει η δυνατότητα γραφικής απεικόνισης των δεδομένων, αλλά και η δυνατότητα να ελέγχεται ο δείκτης PUE (ενεργειακής απόδοσης) ενός μηχανογραφικού κέντρου, είτε κάποια συγκεκριμένη στιγμή, είτε για μια οποιαδήποτε χρονική περίοδο», προσέθεσε ο κ. Szarka.


Γιατί αποτελεί προτεραιότητα;
Όταν μιλάμε για ‘Green ΙΤ’ το μυαλό μας πηγαίνει στα κέντρα μηχανογράφησης και αυτό δεν είναι εντελώς τυχαίο. Οι λόγοι είναι αρκετοί: Το IT υπάρχει πλέον παντού. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών βασίζονται σε συστήματα IT, ενώ το πλήθος των παρεχόμενων υπηρεσιών αυξάνεται διαρκώς, όπως και ο αριθμός όσων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές. Στο eBay, 13 εκατομμύρια προϊόντα δημοπρατούνται σε ταυτόχρονη βάση. Κάθε στιγμή της ημέρας, 14 με 15 εκατομμύρια χρήστες συνομιλούν μέσω Skype, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τη δραστηριότητα σε κοινωνικά δίκτυα και διαδικτυακά παιχνίδια. Για παράδειγμα, για τη λειτουργία ενός avatar στο Second Life απαιτείται περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει ο μέσος κάτοικος της Μάλτας. Πίσω από όλες αυτές τις εταιρείες και τις διαδικτυακές εφαρμογές υπάρχουν τεράστια συστήματα IT, τα οποία συνήθως μοιράζονται τις υποδομές γιγαντιαίων κέντρων δεδομένων. Παρόλο που η ενέργεια που καταναλώνεται σε κέντρα και δίκτυα ΙΤ αντιστοιχεί μόλις στο 2% του συνόλου της κατανάλωσης μιας ανεπτυγμένης χώρας, αποκτούν δικαιωματικά προτεραιότητα λόγω της δυναμικής που αναπτύσσεται.


Data Center University – Going Green
Για να δώσει την ευκαιρία στους μηχανικούς και τους ειδικούς επιστήμονες του κλάδου να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα σε σχέση με το σχεδιασμό και τη λειτουργία ενός server room ή ενός data center, η APC by Schneider Electric έχει προχωρήσει στην ίδρυση του Data Center University, ενός εκπαιδευτικού κέντρου που προσφέρει δωρεάν ενημέρωση υψηλού επιπέδου γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα. Η μεγάλη σημασία που έχει η πράσινη λειτουργία για ένα κέντρο επεξεργασίας δεδομένων, καταδεικνύεται από το ότι υπάρχει ξεχωριστή θεματική ενότητα στο πρόγραμμα του Data Center University. Μπορείτε να κατεβάσετε το λεπτομερές πρόγραμμα του DCU από τη διεύθυνση www.datacenteruniversity.com, χωρίς χρέωση.


«Τα προγράμματα σπουδών του Data Center University διατίθενται χωρίς χρέωση, ενώ έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να διασφαλίζει την τεχνολογική τους ουδετερότητα, υπό την έννοια ότι δεν προωθούν κάποιο συγκεκριμένο προϊόν οποιουδήποτε κατασκευαστή. Μέχρι σήμερα, χιλιάδες ειδικοί από το χώρο του ΙΤ, μηχανικοί και διαχειριστές εγκαταστάσεων έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των προγραμμάτων, ενώ κορυφαίες επαγγελματικές ενώσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των υποστηρικτών του καθώς διαπιστώνουν ότι μέσα από τα μαθήματα αυτά τα μέλη τους έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις και τις επαγγελματικές τους δεξιότητες. Παρόλο που τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά, δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται όσοι δεν αισθάνονται ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με την επάρκειά τους στη συγκεκριμένη γλώσσα. Το έντυπο υλικό είναι γραμμένο σε απλά και κατανοητά αγγλικά, ώστε να μπορεί κάποιος να ανατρέχει σε αυτό και κατά τη διάρκεια των διαλέξεων», επισημαίνει ο κ. Szarka.


Σήμερα, το Data Center University προσφέρει περισσότερα από 60 διαφορετικά μαθήματα σχεδιασμού, εγκατάστασης και λειτουργίας ενός κέντρου δεδομένων, ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Το πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται σε τρία επίπεδα δυσκολίας – εισαγωγικό, μεσαίο και προχωρημένο. Τα μαθήματα επικεντρώνονται στις πιο κρίσιμες τεχνολογίες και εξετάζουν τις βέλτιστες πρακτικές για το σχεδιασμό και τη λειτουργία ενός σύγχρονου και επεκτάσιμου (scalable) data centre. Ολόκληρο το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση την εμπειρία ειδικών ΙΤ και στελεχών με δεκάδες χρόνια εμπειρία στο χώρο των data centers.


Μπορείτε να κατεβάσετε χωρίς χρέωση το πρόγραμμα σπουδών από τη διεύθυνση www.datacenteruniversity.com. Οι παραδόσεις των μαθημάτων απευθύνονται σε επαγγελματίες IT, μηχανικούς, υπεύθυνους λειτουργίας συστημάτων και υποδομών ΙΤ, προσφέροντάς τους μια μοναδική ευκαιρία να διευρύνουν ουσιαστικά τις γνώσεις τους γύρω από θέματα σχεδιασμού και διαχείρισης ενός data centre. Κάθε μάθημα μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ κάθε μαθητής μπορεί να ακολουθεί το ρυθμό που του ταιριάζει καλύτερα. Από το 2006, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα απόκτησης συγκεκριμένης πιστοποίησης.