Μάθετε για τις ενδιαφέρουσες αλλαγές και καινοτομίες που φέρνει ο διάδοχος του Android 4.2 σε κινητά και ταμπλέτες.

Android JellyBeanΑν και οι φανατικοί φίλοι του λειτουργικού της Google ευελπιστούσαν φέτος στην άφιξη του Android 5, η ανανεωμένη έκδοση του Jelly Bean (4.3) επιχειρεί να τους αποζημιώσει. Διαβάστε, λοιπόν, ποιες καινοτομίες, διορθώσεις και βελτιώσεις εισάγει η νέα, αναβαθμισμένη γενιά λειτουργικού Android στους κατόχους smartphones και tablets που θα την υιοθετήσουν. Για την ώρα, βέβαια, πρώτοι απολαμβάνουν τις καινοτομίες της Google οι κάτοχοι μιας Nexus συσκευής…

 
Ταχύτερο από ποτέ

Είναι γεγονός, πως κάθε έκδοση του Android παρουσιάζει αισθητές βελτιώσεις όσον αφορά στην ταχύτητα και την αμεσότητα της απόκρισης του συστήματος στις προσταγές του χρήστη. Το Jelly Bean 4.3 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα. Τα πάντα κυλούν ομαλότερα, πιο ρευστά, πιο γρήγορα και αναντίρρητα πιο εντυπωσιακά, ιδιαίτερα όσον αφορά στα γραφικά και τα animations της κεντρικής οθόνης. Μια ενδιαφέρουσα καινοτόμος τεχνική που έχει επιστρατεύσει η Google προκειμένου να αποκρίνεται ακόμα πιο άμεσα το λειτουργικό, είναι η αξιοποίηση της ταχύτητας της CPU στο μέγιστο όποτε αγγίζετε την οθόνη. Αντίθετα, οι ρυθμοί χρήσης του επεξεργαστή πέφτουν αισθητά όταν δεν ακουμπάτε την οθόνη αφής, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.

 
Με τάσειςπαιχνιδομηχανής

Η υποστήριξη του OpenGL ES 3.0 API αναμένεται να… «ξεζουμίσει» τις GPU των σύγχρονων smartphones, παρέχοντας γραφικά ακόμα υψηλότερης ποιότητας που μέχρι σήμερα μόνο παιχνιδομηχανές θα μπορούσαν να υποσχεθούν. Ο τομέας του ήχου δεν θα μπορούσε να μείνει παραπονεμένος, καθώς για όσες συσκευές το τολμήσουν (όπως η επερχόμενη νέα έκδοση του tablet Nexus 7) υποστηρίζεται πλήρως η τεχνολογία virtual surround sound. Ακόμα και η εισαγωγή δεδομένων έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του gaming, εκμηδενίζοντας τις καθυστερήσεις μετάδοσης εντολών από gamepads και joysticks.

 
Ένα tablet για πολλαπλούς χρήστες

Όσοι από εσάς ήδη είστε κάτοχοι ενός tablet, πιθανότατα θα έχετε διαπιστώσει πως αποτελεί… πόλο έλξης για όλη την οικογένεια, ειδικότερα αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Επιτέλους, η Google συνειδητοποίησε την ανάγκη υποστήριξης πολλαπλών χρηστών για την ίδια συσκευή και πλέον μπορεί κάθε μέλος της οικογένειας να εξατομικεύσει το tablet, δίχως να προκαλέσει την… οργή του «επίσημου» ιδιοκτήτη του. Όπως έχουμε συνηθίσει στα desktop λειτουργικά, έτσι και στο Android 4.3, οι πολλαπλοί χρήστες μιας ταμπλέτας μπορούν να έχουν ο καθένας ξεχωριστά την δική τους διαμόρφωση στην homescreen, διαφορετικά backgrounds, τα widgets και τις εφαρμογές της προτίμησής τους, ακόμα και τα δικά τους high scores και ξεκλειδωμένα levels στα games! Η εναλλαγή, μάλιστα, μεταξύ χρηστών γίνεται αστραπιαία, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες log out & log in.

Παράλληλα, μπορείτε να περιορίσετε την χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών και την κατανάλωση περιεχομένου σε συγκεκριμένα προφίλ χρηστών, προκειμένου για παράδειγμα ένας γονιός να εξασφαλίσει την ορθή χρήση της συσκευής από τα ανήλικα μέλη της οικογένειας ή π.χ. μια εταιρεία να περιορίσει στα αυστηρά επαγγελματικά του καθήκοντα το tablet ενός πωλητή της.

 

Έτοιμο για την Bluetooth Smart εποχή

Η έκδοση 4.3 του Android ανοίγει το δρόμο για την τεχνολογία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας Bluetooth Smart, η οποία τείνει να υιοθετηθεί από αξεσουάρ όπως «έξυπνα» ρολόγια, μετρητές γλυκόζης, θερμόμετρα, καρδιογράφους, fitness sensors κ.λπ.

 

Έμφαση στην ασφάλεια

Το Android έχει δεχθεί κατά καιρούς αρκετά πυρά όσον αφορά στο θέμα της προστασίας των δεδομένων των χρηστών απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις. Πλέον, η Google δείχνει να παίρνει στα σοβαρά το θέμα της ασφάλειας, χτίζοντας μια ολοκληρωμένη σουίτα ασφαλείας την οποία και ενσωμάτωσε στο λειτουργικό. Κάθε εφαρμογή τρέχει στο δικό της απομονωμένο sandbox, αδυνατώντας να αλληλεπιδράσει ανεξέλεγκτα με τα δεδομένα των υπόλοιπων applications. Επίσης, κάθε φορά που ένας χρήστης του Android 4.3 εγκαθιστά μια εφαρμογή, το λειτουργικό την ελέγχει αυτομάτως για ιούς,.

 

Διαδραστικότερα notifications

Οι ειδοποιήσεις αποτέλεσαν πεδίο βελτιώσεων στις δυο τελευταίες εκδόσεις του Android και εξακολουθούν να δοκιμάζουν τις καινοτόμες ιδέες των στελεχών της Google. Το Android 4.3, λοιπόν, υποδέχεται τα ακόμα πιο «έξυπνα» notifications, τα οποία πλέον έχουν πιο έντονο χαρακτήρα αλληλεπίδρασης με το χρήστη. Σκοπός την Google είναι να μπορεί να διαχειριστεί κάποιος άμεσα μια ειδοποίηση, πατώντας επιτόπου το κουμπί που αντικατοπτρίζει την επιθυμητή ενέργεια, δίχως να χρειάζεται να ανατρέξει στο περιβάλλον της εφαρμογής που πυροδοτεί την εκάστοτε ειδοποίηση.
 
Εξυπνότερα widgets

Ανανεωμένη εμφανίζεται και η εμπειρία χρήσης των widgets, μιας και η homescreen συμπεριφέρεται πλέον εξυπνότερα όταν τα υποδέχεται. Μόλις τοποθετήσετε ένα widget στην homescreen, τα υπόλοιπα μετακινούνται ή αν χρειαστεί αλλάζουν ακόμα και μέγεθος, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος ακριβώς εκεί που επιθυμείτε να τοποθετήσετε το νέο σας widget.

Επιπρόσθετα, η λειτουργία «Daydream» επιτρέπει ση συσκευή να παρουσιάζει χρήσιμες πληροφορίες όταν βρίσκεται σε αδράνεια (και κατά προτίμηση όταν φορτίζει για να μην καταναλώνει ενέργεια). Ο εμπλουτισμένος αυτός screensaver μπορεί να εμφανίζει εκτός από τα άλμπουμ των φωτογραφιών σας, ακόμα και τα τελευταία νέα από το Google Currents.

 

Μοιραστείτε το στην TV

Πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να παρακολουθείτε ένα video στην οθόνη του κινητού σας και να προσπαθείτε να το μοιραστείτε με την παρέα σας, «κουτουλώντας» τα κεφάλια σας γύρω από μια μικρή οθόνη; Στείλτε ασύρματα στην τηλεόρασή σας ταινίες ή YouTube videos από την συσκευή σας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας Miracast, την οποία ήδη ενσωματώνουν συσκευές όπως το Nexus 4. Το 4.3 update του Jelly Bean υπόσχεται να αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα την συγκεκριμένη πλατφόρμα ασύρματης μετάδοσης ήχου και εικόνας.

 

Αξιοποίηση του NFC

Η τεχνολογία NFC δείχνει πως θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί και τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί και η έμφαση που δίνει η Google στην περαιτέρω αξιοποίησή της μέσω της πλατφόρμας ασύρματης μεταφοράς δεδομένων, Android Beam. Εκτός, λοιπόν, από την άμεση μεταφορά επαφών, ιστοσελίδων, εφαρμογών και Youtube videos, στην 4.3 έκδοση του Android η υπηρεσία υποστηρίζει και την μεταφορά των φωτογραφιών και των βίντεο που έχετε τραβήξει με τη συσκευή σας.

 
Πιο εύχρηστο dial pad
Η λειτουργία «Dial pad autocomplete» στο πληκτρολόγιο κλήσης επαφών μέχρι πρόσφατα υποστηρίζονταν μόνο από κάποια εξτρά layers λειτουργικότητας που πρόσθεταν οι κατασκευαστές στα κινητά τους.  Στο 4.3 Jelly Bean έχει ενσωματωθεί στο ίδιο το λειτουργικό, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προτεινόμενα ονόματα επαφών μόλις ξεκινάτε να πιέζετε αριθμούς ή γράμματα στο dial pad. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανατρέξετε στην αναζήτηση επαφών όποτε θέλετε να καλέσετε κάποιον.

 

Ενημερωθείτε ακόμα πιο αναλυτικά για τους νεωτερισμούς του Android 4.3 εδώ:

http://www.android.com/about/jelly-bean/