Η ισπανική Telefonica εισήλθε στη Γερμανία με την αγορά της γερμανικής μονάδας της KPN, E-Plus, προχώρησε καταβάλλοντας 8,1 δισ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές.


telefonicaΕφόσον εγκριθεί η πώληση της E-Plus, η νέα εταιρεία θα κατέχει περίπου το 30% των εσόδων στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Γερμανίας και συνεπώς θα μπορεί ν’ ανταγωνιστεί καλύτερα τις Deutsche Telecom και Vodafone, η κάθε μία εκ των οποίων κατέχει περίπου το 35% των εσόδων. Η Telefonica τοποθετεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, γεγονός που σημαίνει ότι αναμένει ενδελεχή εξέταση της συμφωνίας από την Κομισιόν.


Η KPN, της οποίας μερίδιο 30% κατέχει η America Movil του Μεξικανού δισεκατομμυριούχου Κάρλος Σλιμ, θα λάβει πέντε δισ. ευρώ σε μετρητά και μερίδιο 17,6% στη νέα συγχωνευμένη εταιρεία, αξίας περίπου 3,1 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση κόστους που θα προκύψει από τη συμφωνία υπολογίζεται μεταξύ 5 και 5,5 δισ. ευρώ. Το τίμημα είναι εννέα φορές υψηλότερο από τα προβλεπόμενα οργανικά κέρδη της E-Plus. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν ο Κάρλος Σλιμ τάσσεται υπέρ της πώλησης της σημαντικότερης μονάδας της KPN στην Telefonica, η οποία είναι ο βασικός ανταγωνιστής της εταιρείας του Σλιμ στην αγορά της Λατινικής Αμερικής.


Η America Movil ελέγχει δύο έδρες στο διοικητικό συμβούλιο της KPN, η οποία δεν ανακοίνωσε αν η έγκριση της συμφωνίας έγινε ομόφωνα. Για την Telefonica, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια πουλάει περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να μειώσει τα χρέη της, η συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα στη Γερμανία, μια αγορά όπου παρά την πρόσφατη κλιμάκωση του ανταγωνισμού, τα περιθώρια κέρδους παραμένουν υψηλότερα απ’ ό,τι στην ισπανική και βρετανική αγορά. Παράλληλα, φαίνεται ότι οι προσπάθειες απομόχλευσης της ισπανικής εταιρείας έχουν αποδώσει, αφού σήμερα βρίσκεται στη θέση να προχωρήσει σε μια σημαντική συμφωνία σε μία από τις αγορές-κλειδιά.