Το ZTE Open είναι το πρώτο smartphone στον κόσμο που χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Firefox της Mozilla και κυκλοφόρησε επίσημα στην ισπανική αγορά.


ZTE_Open_Orange_whiteΤο ZTE Open που κατασκευάζει η ομώνυμη κινεζική εταιρία, διατίθεται στην αγορά από την ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefonica. Η συσκευή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι φθηνή (πωλείται 69 ευρώ), έχει οθόνη 3,5 ιντσών, μνήμη 265 MB RAM, κάμερα με ανάλυση 3,2 ΜΡ, ενώ ο χρήστης έχει στη διάθεσή του το πρόγραμμα διακτυακής πλοήγησης Firefox.


H Telefonica έκανε γνωστό ότι προτίθεται να διαθέσει συσκευές με Firefox και σε άλλες ισπανόφωνες χώρες όπως η Κολομβία και η Βενεζουέλα. Και άλλες εταιρίες, πλην της ZTE, όπως η γαλλική Alcatel, η νοτιοκορεατική LG, η ιαπωνική Sony και η κινεζική Huawei, σκοπεύουν να βγάλουν στις αγορές κινητά Firefox έως το τέλος του 2013.


Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Mozilla έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να διεισδύσει στην αγορά των smartphones, όπου κυριαρχούν τα λειτουργικά συστήματα της Apple (το iOS) και της Google (το Android), τα οποία «τρέχουν» στο 22% και στο 69% αντίστοιχα των συσκευών «έξυπνων» κινητών παγκοσμίως, δηλαδή από κοινού σε πάνω από το 90%.