Το techpress.gr σας προσφέρει πρακτικές συμβουλές για να μην μείνετε με την «μπαταρία στο χέρι» τη στιγμή που την χρειάζεστε περισσότερο!

Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης

hp_laptopsΌλοι το έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή. Είμαστε στη μέση μιας εργασίας με laptop μας, και ξαφνικά εκεί που βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος, εμφανίζεται το μήνυμα «battery low» το οποίο ακολουθείται από το σχετικό σβήσιμο της οθόνης. Για να μπορέσετε λοιπόν να πάρετε το 100% της μπαταρίας του φορητού σας, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές.

Καταρχήν η λογική λέει πως αν βλέπετε ταινίες ή αν παίζετε παιχνίδια ταλαιπωρείτε περισσότερο την μπαταρία. Όμως πέρα από το να περιορίσετε τις παραπάνω δραστηριότητες, υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε μερικές ώρες ζωής στην μπαταρία σας.


1. Σβήστε τα πάντα!
Μπορεί μερικοί να το θεωρείτε αυτονόητο όμως θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι έχουν συνεχώς αναμμένο το Wi-Fi τους και το Bluetooth όταν δεν τα χρησιμοποιούν. Για αυτό μην ξεχνάτε να τα σβήνετε καθώς αυτά «ξεζουμίζουν» την μπαταρία σας. Συνήθως τα laptops έχουν κουμπιά ή shortcuts τα οποία σας επιτρέπουν πολύ εύκολα να απενεργοποιήσετε τα παραπάνω.


2. Χαμηλώστε την φωτεινότητα
Η οθόνη είναι ίσως ένα από τα εξαρτήματα του υπολογιστή που ξοδεύει την περισσότερη μπαταρία, γιατί δουλεύει συνεχώς. Όσο πιο φωτεινή είναι λοιπόν, τόσο περισσότερο ρεύμα χρειάζεται (φανταστείτε πως είναι μια λάμπα που καίει συνέχεια). Για αυτό, αν θέλετε να κρατήσετε την μπαταρία σας «ζωντανή» για λίγο περισσότερο, χαμηλώστε την φωτεινότητα σε σημείο βέβαια που να μην ενοχλεί τα μάτια σας. Θα εκπλαγείτε με το πόση διάρκεια ζωής θα εξοικονομήσετε.


3. Αφαιρέστε περιττές συσκευές
Δεν υπάρχει λόγος να έχετε συνδεδεμένα usb sticks κάρτες 3G και φορητούς σκληρούς δίσκους αν δεν τους χρησιμοποιείτε. Μπορεί να μπαίνουν σε «sleep mode» αλλά ξοδεύουν αρκετή από τη μπαταρία του φορητού σας. Για αυτό καλό είναι να τις αποσυνδέετε για να κερδίσετε αρκετές ώρες από την μπαταρία του laptop.


4. Βελτιστοποιήστε τις επιλογές ενέργειας
Στα XP και στα Vista, μπορείτε να πάτε στις επιλογές ενέργειας στον πίνακα ελέγχου. Εκεί θα βρείτε έτοιμες επιλογές που αντικατοπτρίζουν τις δικές σας ανάγκες στον τομέα της ενέργειας. Αν λοιπόν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια, μπορείτε να επιλέξετε το προφίλ «economy».


5. Φροντίδα της μπαταρίας σας
Οι μπαταρίες λιθίου δεν χρειάζεται να αποφορτιστούν πλήρως για να τις φορτίσετε ξανά (παρόλο που μερικοί επιμένουν, άγνωστο γιατί, στο αντίθετο). Αυτό που πρέπει να κάνετε όμως είναι να χρησιμοποιείτε την μπαταρία, μόλις την φορτίσετε.


6. Μην δουλεύετε την κάρτα γραφικών σας
Η κάρτα γραφικών, ειδικά αν δεν είναι on board στην motherboard του laptop σας, είναι από τα πιο απαιτητικά υποσυστήματα. Για αυτό καλό είναι να ρίξετε λίγο την ανάλυση του desktop σας, και αν χρησιμοποιείτε Vista να απενεργοποιήσετε τα πολλά – πολλά «τσαλιμάκια». Μην ξεχνάτε πως η κάρτα γραφικών μπορεί να ξοδέψει μέχρι και 12Watts.


7. Περισσότερη μνήμη
Όσο περισσότερη μνήμη RAM έχει το laptop σας, τόσο λιγότερο θα χρησιμοποιείται ο σκληρός δίσκος ο οποίος λόγω των μηχανικών μερών του, ξοδεύει αρκετή από την μπαταρία. Για αυτό, προτιμήστε να έχετε τουλάχιστον 2 ή και 4 Gigabytes μνήμης.


8. Ορίστε τις προτεραιότητές σας
Αν έχετε μια σημαντική εργασία στο Power Point, και βλέπετε πως η μπαταρία έχει μόλις μια ώρα «ζωής», τότε κλείστε όλες τις περιττές εφαρμογές. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να πάρετε το «κάτι παραπάνω» εξοικονομώντας πολύτιμη ενέργεια.


9. Καλύτερα Hibernation
Αν σκοπεύετε να αφήσετε το laptop σας ανοιχτό, για να κάνετε μια άλλη εργασία, καλύτερα να το βάζετε σε Hibernation παρά σε Sleep mode. Ο λόγος είναι πως όταν το βάζετε σε Hibernation τότε το laptop κρατάει μια εικόνα του desktop σας στη μνήμη και απενεργοποιεί όλα τα υποσυστήματα σαν να είναι σβηστό.


10. Βγάλτε τα CD / DVD από το Drive
Κάθε φορά που ξεκινάτε το laptop σας και έχετε ξεχασμένο μέσα κάποιο CD ή DVD το drive γυρίζει ξοδεύοντας αρκετή από την ενέργεια της μπαταρίας, αφού υπάρχουν μηχανικά μέρη. Για αυτό αφαιρέστε CD / DVD αν δεν τα χρησιμοποιείτε!