China Mobile, China Unicom και China Telecom αναμένεται να μοιράσουν έργα υποδομών 3G ύψους 41 δισ. δολ., στην πλειονότητά τους σε κινέζους κατασκευαστές.

china-flagΤην τελευταία μέρα του 2008, το Κινεζικό συμβούλιο της επικρατείας έδωσε το πράσινο φως στο υπουργείο βιομηχανίας και πληροφορικής της Κίνας προκειμένου να εκδώσει άδειες 3G κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου αναμένονται να εκδοθούν οι πρώτες 3G άδειες, με τους τρεις κυρίαρχους παρόχους κινητής να αδημονούν για την ευχάριστη αυτή εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο μεγαλύτερος πάροχος της Κίνας, China Mobile, διεκδικεί την πρώτη άδεια για υπηρεσίες 3G, τις οποίες θα αναπτύξει πάνω στην πλατφόρμα TD-SCDMA , ενώ οι China Unicom και China Telecom θα αναπτύξουν τις GSM και CDMA υποδομές τους πάνω σε WCDMA και EV-DO.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών καταλήγουν πως οι τρεις πάροχοι αναμένεται να δαπανήσουν συνολικά το ποσό των 41 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες 3G στην Κίνα. Πάνω από το μισό ποσό των επενδύσεων υποδομής ωστόσο, αναμένεται να καταλήξει σε κινέζους κατασκευαστές, όπως οι ZTE, Datang Mobile και Huawei Technologies, περιορίζοντας σε μη πρωταγωνιστικό ρόλο κατασκευαστές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ν.Κορέα.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα της China Mobile, η οποία ανάθεσε το 60% της δεύτερης φάσης ανάπτυξης TD-SCDMA σε Datang Mobile και Huawei Technologies, με την Nokia Siemens Networks να περιορίζεται στο 8% και την Ericsson μόλις στο 4,5% του έργου. Η τάση ενίσχυσης των ομοεθνών κατασκευαστών είχε εκδηλωθεί νωρίτερα, και από την China Telecom, η οποία ανέθεσε το 50% των συμβολαίων αναβάθμισης της CDMA υποδομής στις Huawei και ZTE, αφήνοντας λιγότερο από το 25% σε διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες όπως οι Alcatel-Lucent και Motorola.