Οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων στην παγκόσμια μελέτη της Cisco, πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας, οι μισθοί και η ασφάλεια των πληροφοριών θα βελτιωθούν με το IoE.


cisco logo correctΤο Internet of Everything (IoE) αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα παγκοσμίως να δημιουργήσουν συνολικά κέρδη αξίας τουλάχιστον 613 δις δολαρίων το 2013, σύμφωνα με τη μελέτη περί του “Δείκτη Αξίας του IoE” που δημοσίευσε πρόσφατα η Cisco. Η έκθεση, η οποία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο παγκόσμιας συνδιάσκεψης μέσω TelePresence που συνέδεσε περισσότερες από 10 διεθνείς περιοχές, διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις που βελτιστοποιούν τις συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων, διαδικασιών, δεδομένων και πραγμάτων θα παράγουν τα μεγαλύτερη κέρδη.


Η μελέτη με συμμετοχή 7.500 επιχειρήσεων ανά τον κόσμο και υπεύθυνων ΙΤ σε 12 χώρες αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία αναμένεται να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη αξία το 2013. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι εταιρείες ενδέχεται σχεδόν να διπλασιάσουν αυτά τα κέρδη με την εντατικότερη εφαρμογή επιχειρηματικών πρακτικών, πελατειακών προσεγγίσεων και τεχνολογιών που αξιοποιούν το ΙοΕ. Όσο το IoE ήδη οδηγεί τα εταιρικά κέρδη του ιδιωτικού τομέα, εκτιμάται ότι κέρδη αξίας 544 δις δολάρια επιπλέον ενδέχεται να παραχθούν αν οι εταιρείες προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους στην καλύτερη αξιοποίησή του.


Το Internet of Everything είναι η δικτυακή σύνδεση ανθρώπων, διαδικασιών, δεδομένων και πραγμάτων, ενώ αποτέλεσμα αυτού είναι η αυξημένη αξία που προκύπτει καθώς όλοι συμμετέχουν στο δίκτυο. Διάφορες εναλλαγές τεχνολογιών, όπως είναι ενδεικτικά το «Internet of Things», η αυξημένη φορητότητα, η ανάδειξη του cloud computing, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη σπουδαιότητα των big data, συνδυάζονται για να λειτουργήσει το IoE.


Ο Δείκτης Αξίας του Internet of Everything βασίζεται στην έρευνα που διεξήγαγε η Cisco νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η οποία διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις είναι δυνατό να επιτύχουν κέρδη αξίας $14,4 τρις την επόμενη δεκαετία με την αξιοποίηση του IoE με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των πελατών.


Πρόσθετα βασικά ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:
Μεταξύ των επικεφαλείς των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο Δείκτη Αξίας IoE:
– 69% είπαν ότι θεωρούσαν ότι η παγκόσμια αγορά εργασίας θα έμενε η ίδια ή θα βελτιωνόταν λόγω του IoE, και
– 89% θεωρούσαν ότι οι μισθοί θα παρουσίαζαν βελτίωση ή θα παρέμεναν ίδιοι.


Επιπροσθέτως, πιστεύουν ότι το Internet of Everything θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας των πληροφοριών, το οποίο αποτελεί μια ένδειξη ότι κατανοούν τη σπουδαιότητα της ασφάλειας και του απορρήτου ως προς την ανάπτυξη του IoE. 50% των επικεφαλείς ηγετών δήλωσαν ότι το IoE ενδέχεται να βελτιώσει την ασφάλεια ενώ 26% θεωρούσαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή.


Ενώ οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία είναι προετοιμασμένες για να πραγματοποιήσουν το υψηλότερο επίπεδο κερδών του 2013, η αξία του IoE διαδίδεται σε όλες τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Οι 12 χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίες συνιστούν σχεδόν το 70% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αναμένεται να πραγματοποιήσουν την παρακάτω αξία από το IoE το 2013:
(Δισ. δολάρια)
Ηνωμένες Πολιτείες 253,0$
Κίνα 76,9$
Γερμανία 54,4$
Ιαπωνία 41,0$
Αυστραλία 35,6$
Γαλλία 32,2$
Καναδάς 30,2$
Ηνωμένο Βασίλειο 28,4$
Ινδία 18,2$
Βραζιλία 17,3$
Ρωσία 17,0$
Μεξικό 9,2$


Οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων στις αναδυόμενες αγορές σαφώς αναμένουν την αξιοποίηση του IoE προς όφελός τους. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτά τα στελέχη παρουσιάζουν τις περισσότερες πιθανότητες για την επίτευξη αξίας (σε κλίμακα του 1-10):


Ινδία: 8,2
Κίνα: 8,0
Βραζιλία: 7,9
Μεξικό: 7,4
Ρωσία: 7,2
Μη αναδυόμενες αγορές: 6,7


Ενώ το Internet of Everything παράγει μεγάλη ποσότητα εταιρικών κερδών, επιπλέον κέρδη αξίας $544 δις ενδέχεται να επιτευχθούν το 2013 αν οι εταιρείες προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για την καλύτερη κεφαλαιοποίησή του.


Για την επίτευξη μεγαλύτερης αξίας στην οικονομία του IoE, οι εταιρείες πρέπει να:
– επενδύσουν σε τεχνολογική υποδομή και εργαλεία υψηλής ποιότητας,
– υιοθετήσουν και να τηρήσουν συνολικές πρακτικές που δίνουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να συνεισφέρουν, και να
– αναπτύξουν αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης πληροφοριών.


Για τη μεγιστοποίηση της αξίας από το Internet of Everything, οι εταιρείες πρέπει να εστιάσουν στις ικανότητες που δημιουργεί το IoE, οι οποίες θα ωφελήσουν περισσότερο τις βιομηχανίες τους:
– Κατασκευαστικές εταιρείες: πολυδιάστατη ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, συνεργασία μέσω βίντεο, απομακρυσμένη παρακολούθηση υλικών περιουσιακών στοιχείων.
– Ενεργειακές εταιρείες: ενσωμάτωση δεδομένων αισθητήρα, ικανότητα εντοπισμού ειδικών, προγνωστική ανάλυση.
– Έμποροι λιανικής πώλησης: προγνωστική ανάλυση και απεικόνιση δεδομένων, BYOD και διάδραση με πελάτες με χρήση πλούσιων μέσων, πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου και απομακρυσμένη παρακολούθηση πελατών.


Μεταξύ των βιομηχανιών, οι υπηρεσίες (158,8 δις δολάρια) και οι κατασκευές (103,1 δις δολάρια) αναμένεται να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη αξία IoE το 2013.


Οι βασικοί παράγοντες αξίας IoE το 2013 αναμένεται να είναι:
Εφοδιαστική αλυσίδα: 158,7 δισ. δολάρια
Εμπειρία πελατών: 145,2 δισ. δολάρια
Καινοτομία: 110,5 δισ. δολάρια
Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων: 109,7 δισ. δολάρια
Παραγωγικότητα υπαλλήλων: 89,3 δισ. δολάρια


Μια ανάλυση των κερδών που προκύπτουν από το IoE τονίζει ότι το μέγεθος μιας εταιρείας δεν αποτελεί απαραίτητα δείκτη των εταιρειών που θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτό. Στην πραγματικότητα, η μελέτη επισημαίνει ότι η δέσμευση της αγοράς διακυβεύεται όσο η απήχηση του IoE αυξάνεται.


Αναμενόμενα κέρδη από το ΙοΕ το 2013 ανά μέγεθος εταιρείας:
500-1.999: 54,1% ή 118,0 δισ. δολάρια
2.000-9.999: 53,3% ή 159,7 δισ. δολάρια
10.000+: 52,4% ή 335,6 δισ. δολάρια


Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του Internet of Everything, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν τεράστια κίνητρα για να το υιοθετήσουν τώρα και να επωφεληθούν. Την επόμενη δεκαετία, κέρδη αξίας $14,4 τρις είναι δυνατό να επιτευχθούν από εταιρείες που αξιοποιούν το IoE είτε για τη δημιουργία νέας αξίας είτε για την απόκτηση αξίας από ανταγωνιστές που δεν υιοθετούν τόσο γρήγορα ή αποτελεσματικά ώστε να επωφεληθούν από νέες καινοτομίες.


Για περισσότερες πληροφορίες, προσπελάστε την πλήρη αναφορά περί του Δείκτη Τιμών του ΙοΕ, τις 10 κορυφαίες αναλύσεις της μελέτης, και τις Συχνές ερωτήσεις ή επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.internetofeverything.com/.