Ανεπηρέαστη από τη διεθνή κρίση φαίνεται η IBM, με τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 12% στο δ’ 3μηνο του 2008, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ibm_logo1Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη της ΙΒΜ στο δ΄ τρίμηνο του 2008. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο 12% φτάνοντας στα 4,43 δισ. δολάρια ή 3,28 δολάρια ανά μετοχή, έναντι κερδών 3,95 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αν και ο τζίρος της συρρικνώθηκε οριακά στα 27 δισ. δολ. από 28,9 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας πτώση 6,4%, το τελικό κερδοφόρο αποτέλεσμα, σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας στην διοίκηση της εταιρείας, η οποία και ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει να επηρεαστούν τα αποτελέσματα του 2009 από την κρίση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις από αναλυτές σε δημοσκόπηση της εταιρείας FactSet Research είχαν εκτιμήσει χαμηλότερα τα κέρδη της εταιρείας στα 3,03 δολ. ανά μετοχή με έσοδα ύψους 27,9 δισ. δολαρίων περίπου για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008.
Η IBM ανακοίνωσε ότι αναμένει κέρδη τουλάχιστον 9,20 δολ. ανά μετοχή το 2009, αιφνιδιάζοντας εκ νέου τους αναλυτές που λόγω της ύφεσης εκτιμούσαν τα κέρδη της στα 8,75 δολ. ανά μετοχή.
Για το 2008 η IBM ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 103,6 δισ. δολάρια, τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 16,7 δισ. δολάρια και τα κέρδη ανά μετοχή στα 8,93 δολάρια.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, Samuel J. Palmisano δήλωσε: «το 2008 οι επιδόσεις της IBM ήταν καλές σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Σαφώς η στρατηγική μετασχηματισμού μας συνεχίζει να αποδίδει, γιατί δίνει μεγαλύτερο βάρος στα πιο επικερδή τμήματα της βιομηχανίας. Επενδύουμε στις αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, ενισχύοντας τα σχέδια των επιχειρήσεων και οργανισμών για αύξηση της παραγωγικότητας»