Πρόσφατα η Microsoft προχώρησε σε συνομιλίες με τη Nokia, σχετικά με την πιθανότητα εξαγοράς του τμήματος κινητών τηλεφώνων.


Nokia-Elop-BallmerΌπως αναφέρουν αναλυτές πρόκειται για μια καθυστερημένη προσπάθεια να κερδίσει έδαφος σε μια ταχύτατα μεταβαλλόμενη αγορά. Οι συνομιλίες φαίνεται να κόλλησαν κυρίως στο οικονομικό αντίτιμο του εγχειρήματος αλλά και στις ανησυχίες που προκαλεί η συνεχώς επιδεινούμενη θέση τη Nokia στην αγορά. Ο εκπρόσωπος της Nokia μάλιστα ανέφερε σχετικά: «Έχουμε μια στενή συνεργασία με τη Microsoft και δεν είναι ασύνηθες να υπάρχουν τέτοιες συναντήσεις σε τακτική βάση». Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει.


Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα χρήματα ζητάει η Nokia για την πώληση της μονάδας κινητών τηλεφώνων. Η χρηματιστηριακή αξία της Nokia στο αμερικανικό χρηματιστήριο ανέρχεται σε περισσότερα από 14 δισ. δολάρια, με την εταιρεία να έχει κέρδη 40,15 δισ. δολάρια από τον τομέα κινητών τηλεφώνων.
Προμηθευτές hardware και software, μεταπωλητές, τηλεοπτικά δίκτυα και πολλοί ακόμα παράγοντες της αγοράς βλέπουν σταδιακά τα smartphones, τα tablets και άλλες φορητές συσκευές σαν θεμελιώδη στοιχεία του μέλλοντός τους. Οι καταναλωτές από την άλλη πλευρά σπαταλούν περισσότερο χρόνο στα κινητά τους τηλέφωνα, απ’ ότι στους υπολογιστές τους, πάλαι ποτέ κυρίαρχους του τομέα της τεχνολογίας.


Η «επανάσταση των κινητών» φαίνεται να είχε νικητές εταιρείες όπως η Apple και η Samsung, τη στιγμή που άλλοι απέτυχαν να καταλάβουν έγκαιρα τις αλλαγές της αγοράς. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται η Microsoft, πρωτοπόρος στο software υπολογιστών, και η Nokia, μία πρωτοπόρος της πρώτης εποχής των κινητών τηλεφώνων.


Το δίλημμα της Nokia συνοψίστηκε δραματικά όταν ο Stephen Elop, πρώην στέλεχος της Microsoft, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής εταιρείας. Σε ένα ενδοεταιρικό υπόμνημα, ο κύριος Elop παρομοίαζε τη Nokia με έναν άνθρωπο που εργάζεται σε μία φλεγόμενη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη μέση της Βόρειας Θάλασσας. Οι επιλογές αυτού του ανθρώπου είναι να ρισκάρει ένα θάνατο στην καιόμενη πλατφόρμα ή να πάρει το ρίσκο και να βουτήξει στα παγωμένα νερά με την πιθανότητα ότι έτσι θα μπορέσει να διασωθεί.


Ο κύριος Elop έκανε την επιλογή του. Η Nokia «πήδηξε» σε μία συμμαχία με τη Microsoft, η οποία τότε έψαχνε έναν σύμμαχο για το νέο της software για smartphones. Η Nokia επέλεξε το Windows Phone της Microsoft αντί του Android της Google και μπήκε στη μάχη εναντίον της Apple. Οι Microsoft και Nokia συμφώνησαν σε μια εκτεταμένη συνεργασία που έκανε τις δύο εταιρείες βαθιά αλληλοεξαρτώμενες, τουλάχιστον σε ότι αφορά το μέλλον τους στα κινητά. Η Nokia συμφώνησε να χρησιμοποιεί μόνο το λειτουργικό Windows Phone στα smartphones της. Η Microsoft συμφώνησε να ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να βοηθήσει τη Nokia στους τομείς του marketing και της μηχανικής.


Αλλά η συνεργασία μέχρι τώρα έχει αποτύχει στον βασικό στόχο να εξυψώσει τις δύο εταιρείες στον τομέα των κινητών τηλεφώνων. Ενώ το Windows Phone δίνει «μάχη» για την τρίτη θέση των κορυφαίων λειτουργικών συστημάτων για smartphones με την Research In Motion και το BlackBerry, οι πωλήσεις συνεχίζουν να μειώνονται και να μην μπορούν να προσεγγίσουν τη Samsung και τους άλλους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν Android.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Steve Ballmer, συνεχίζει να υπερασπίζεται την υπόσχεση ότι το λειτουργικό για κινητά της εταιρείας του θα γίνει ο κύριος ανταγωιστής της αγοράς. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Η εταιρεία ερευνών IDC λέει ότι το Windows Phone αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από το 3% των smartphones που παράχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ σχεδόν το 75% των νέων smartphones χρησιμοποιούν Android.


Η Nokia είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πωλητής συσκευών με Windows Phone, αντιπροσωπεύοντας το 79% όλων των Windows συσκευών για το πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC. Επιπλέον, η Nokia είναι ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής που χρησιμοποιεί αποκλειστικά το λειτουργικό της Microsoft. Αυτό σημαίνει ότι η Microsoft χρειάζεται τη Nokia να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη και δεσμευμένη σε αυτήν. Ο κύριος Ballmer δείχνει, όλο και περισσότερο, την επιθυμία του να αποκλίνει από τα παραδοσιακά αντικείμενα της εταιρείας, όπως είναι η κατασκευή software για υπολογιστές. Αλλά αφήνοντας το σχεδιασμό και το marketing των PCs, των tablets και των υπολοίπων gadgets στους συμμάχους της Microsoft.


Η Microsoft τον προηγούμενο χρόνο λανσάρισε το Surface tablet, έχοντας παράλληλα προκαλέσει αναστάτωση στις σχέσεις της εταιρείας με τους συνεργάτες της, όπως για παράδειγμα την Intel. Η Wall Street Journal είχε προηγουμένως αναφέρει ότι η Microsoft δοκιμάζει διάφορα σχέδια προμηθευτών για να δημιουργήσει το δικό της smartphone. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι το status της εταιρείας σαν κατασκευαστής smartphones δεν είναι ξεκάθαρο.


Ακόμη και με τη νέα έμφαση της Microsoft στο δικό της hardware, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί θα πρέπει να δείξει ενδιαφέρον στην απόκτηση του κομματιού της Nokia που κάνει την ίδια δουλειά. Άλλωστε η ισχύουσα συμφωνία μεταξύ Microsoft και Nokia, έχει μετατρέψει την φινλανδική εταιρεία σε απολύτως εξαρτώμενη από τη Microsoft, χωρίς να χρειάζεται ο κύριος Ballmer να εξαγοράσει κομμάτια της.
Παράλληλα, ο κύριος Elop, παραμένει υπό πίεση μέχρι να ανακάμψει η Nokia. Για όσο βρίσκεται στο τιμόνι της Nokia, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει πέσει από τα 30 στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτή την άνοιξη. Να σημειώσουμε ότι η αξία της φινλανδικής εταιρείας τη δεκαετία του 2000 είχε φτάσει και τα 303 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συνομιλίες με τη Microsoft, ακόμη και αν αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία, δείχνουν ότι μεγάλα κομμάτια της εταιρείας γίνουν αντικείμενο εξαγοράς.


Η Nokia τον προηγούμενο χρόνο εξέτασε το ενδεχόμενο λανσαρίσματος ενός υπό-προϊόντος της Navteq, της εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες χαρτών, digital-location services και GPS στη Microsoft και άλλους κατασκευαστές. Ο κύριος Elop ωστόσο απέκλεισε την ιδέα. Ακόμη, η Nokia εξετάζει ακόμη την εξαγορά από την συνέταιρό της Siemens, στη Nokia Siemens Networks.