Στα πλαίσια του Worldwide Developers Conference 2013, η Apple παρουσίασε τη νέα έκδοση του λειτουργικού της για φορητές συσκευές, iOS 7.


wwdc-2013-wallpaperΤο νέο λειτουργικό σύστημα της Apple αποτελεί την μεγαλύτερη αλλαγή που έχει επέλθει στην πλατφόρμα από τότε μέχρι σήμερα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τιμ Κουκ.
Χαρακτηρίζεται από νέο design και λειτουργίες και νέο control panel. Επίσης, έχει υπάρξει επανασχεδιασμός των βασικών εφαρμογών.


Κατά την εταιρεία, ο αρκετά «επίπεδος» σχεδιασμός έγινε έχοντας κατά νου το κινητό να φαντάζει μεγαλύτερο, χάρη στην καλύτερη διαχείριση χώρου στην οθόνη. Γενικότερα, η Apple απομακρύνεται από τον αποκαλούμενο «σκευομορφισμό»: τη χρήση υφών «ξύλου», «χαρτιού» και «δέρματος» στο design του λειτουργικού της, στρεφόμενη σε μία πιο επίπεδη και πιο χρηστική φιλοσοφία.
Επίσης, το iOS 7 χαρακτηρίζεται από καλύτερο multitasking όσον αφορά τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται. Ακόμη, έρχεται στο iOS το AirDrop του OS X, επιτρέποντας τον peer to peer διαμοιρασμό φωτογραφιών και αρχείων με άλλους χρήστες συσκευών με iOS, αρκεί αυτές οι συσκευές να διαθέτουν τα τελευταία ασύρματα chipsets της εταιρείας.
Δύο ακόμα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του ανανεωμένου λειτουργικού είναι η «στροφή» προς τα αυτοκίνητα (θα υπάρχει υποστήριξη για iOS σε αυτοκίνητα των Honda, Mercedes, Nissan, Chevy, Kia, Volvo, Acura κ.α), καθώς και το Activation Lock, για την αντικλεπτική προστασία του iPhone, που θα παρεμποδίζει την ενεργοποίηση του iPhone σε άλλα δίκτυα.


Όσον αφορά τις desktop συσκευές της, η Apple παρουσίασε το νέο της λειτουργικό, OS X 10.9 Mavericks, το οποίο, κατά την εταιρεία, περιέχει πάνω από 200 νέα χαρακτηριστικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και η καλύτερη διαχείριση εγγράφων, καθώς και η βελτιωμένη υποστήριξη για πολλαπλές οθόνες. Το λειτουργικό έχει σχεδιαστεί ειδικά για να συνεργάζεται αρμονικά με το Apple TV.
Επίσης, αναβαθμίζεται και το Safari, με σκοπό να γίνει πιο ανταγωνιστικό προς τον Chrome και τον Firefox, ενώ έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για να είναι καλύτερη η «συνεργασία» μεταξύ των υπολογιστών Mac και των συσκευών με iOS. To Mavericks θα είναι διαθέσιμο για κατέβασμα από το Mac App Store αυτό το φθινόπωρο.


Ακόμη, η εταιρεία έδωσε μία «γεύση» και από το επόμενο Mac Pro της, επιδεικνύοντας το συνολικό της επανασχεδιασμό. «Canʼt innovate anymore, my ass» είπε ο επικεφαλής του τμήματος marketing της εταιρείας, Φιλ Σίλερ, επιδεικνύοντας τον νέο, πρωτοποριακό κυλινδρικό σχεδιασμό του, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει «κλασικό» υπολογιστή, και τα δραματικά βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Το σύστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία, είναι “χτισμένο” γύρω από έναν “θερμικό πυρήνα” και διαθέτει επεξεργαστές νέας γενιάς Xeon της Intel (μέχρι και 12 πυρήνων) και GPU’s (2) της AMD. Αναμένεται το φθινόπωρο.


Πέρα από τα λειτουργικά, η Apple ανακοίνωσε και το iTunes Radio: την streaming μουσική της υπηρεσία, η οποία ευελπιστεί να ανταγωνιστεί υπηρεσίες όπως το Pandora, το Spotify, το Rdio, το Xbox Music, το Google Play Music All Access κ.α. Είναι ενσωματωμένο στην εφαρμογή Music του iOS 7. Η υπηρεσία είναι δωρεάν, με παρουσία διαφημίσεων, ενώ εάν ο χρήστης είναι συνδρομητής του iTunes Match, δεν υπάρχουν ούτε διαφημίσεις.