O Ελβετός αστροναύτης της ESA Claude Nicollier, συναντά το κοινό στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου την Δευτέρα 10 Ιουνίου και ώρα 20:00.


Claude_NicollierΟ κ. Nicollier είναι προσκεκλημένος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τίτλος της ομιλίας θα είναι «Βήματα στο Διάστημα», μέσα από την οποία ο Ελβετός Αστροναύτης -βετεράνος 4 διαστημικών αποστολών- θα μοιραστεί τις εμπειρίες του από το Διάστημα με την ευχή ότι θα εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους.


Την ίδια ημέρα και από τις 19:00 οι επιστήμονες της Διαδραστικής Έκθεσης θα ετοιμάσουν πυραύλους νερού και θα τους εκτοξεύσουν, με τη βοήθειά σας, στην είσοδο του Ιδρύματος Ευγενίδου! Η Πυραυλική ως επιστημονικός κλάδος συνδυάζει πολλά επιμέρους επιστημονικά πεδία, όπως αυτά της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Μηχανικής, της Αεροδυναμικής κ.ά.. Όσο περίεργο, όμως, και αν φαίνεται, οι βασικές φυσικές αρχές που διέπουν την κίνηση ενός πυραύλου είναι αρκετά απλές και θα τις δείτε να εφαρμόζονται σε αυτή την ειδικά σχεδιασμένη δραστηριότητα. Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας αποκαλύπτει τα μυστικά των πυραύλων μέσα από μία διαδραστική εκτόξευση


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία πραγματοποιείται στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Αστροφυσικής που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στη Ρόδο μεταξύ 10-14 Ιουνίου 2013 και έχει προσελκύσει 250 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.


Η είσοδος στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου είναι ελεύθερη. Ειδικά και μόνον για την ομιλία του Claude Nicollier, απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στην Γραμματεία, στην είσοδο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Θα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Γλώσσα. Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr


CLAUDE NICOLLIER
Διαστημικές Αποστολές

1992: STS-46, Space Shuttle Atlantis- 1η δοκιμή δορυφορικού συστήματος Tethered Satellite System (TSS) & EURECA deployment
1993: STS-61 Space Shuttle Endeavor- 1η αποστολή επιδιόρθωσης του τηλεσκοπίου Hubble
1996: STS-75, Space Shuttle Columbia – 2η δοκιμή δορυφορικού συστήματος (TSS)
1999: STS-103, Space Shuttle Discovery – 3η αποστολή επιδιόρθωσης του τηλεσκοπίου Hubble


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Ελβετός αστροναύτης Claude Nicollier σπούδασε Φυσική (B.Sc. 1970) και Αστροφυσική (M.Sc. 1975) στην Ελβετία. Το 1996 αποφοίτησε ως πιλότος της Swiss Air Force, έγινε πιλότος στις αερογραμμές Swissair το 1974 και δοκιμαστής πιλότος το 1988.


Το 1978 επιλέχθηκε στην πρώτη ομάδα αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) όπου και παρέμεινε για σχεδόν 30 χρόνια. Το 1980 έγινε μέλος ομάδας αστροναυτών της NASA για εκπαίδευση στα Διαστημικά Λεωφορεία στο Johnson Space Center του Χιούστον, (Τέξας των Η.Π.Α.), όπου παρέμεινε έως το 2005. Ταυτόχρονα, διατήρησε τη θέση Πιλότου στη Swiss Air Force έως το 2004. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 6300 ώρες πτήσης, με 3800 ώρες ως πιλότος αεριωθούμενων αεροσκαφών. Ο Claude Nicollier έχει συμπληρώσει πάνω από 1000 ώρες στο Διάστημα. Στην αποστολή STS-103 έκανε ένα Διαστημικό περίπατο με διάρκεια άνω των 8 ωρών για την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.


Το 2007 ο Nicollier αποσύρθηκε από τον ΕΟΔ και σήμερα είναι καθηγητής στην Ēcole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EFPL) όπου διδάσκει και συμμετέχει στο πρόγραμμα “Solar Impulse” με στόχο την κατασκευή αεροσκάφους που θα λειτουργεί αποκλειστικά με την ηλιακή ενέργεια και θα κάνει το γύρο του κόσμου με έναν πιλότο. Τέλος, έχει λάβει τίτλο επίτιμου διδάκτορα από το EFPL, καθώς και από τα Πανεπιστήμια της Γενεύης και της Βασιλείας.