Η Apple παρουσίασε τη σουϊτα εφαρμογών  iLife ’09, με το iDVD, αναβαθμίσεις των iPhoto, iMovie και GarageBand, καθώς και ενημερωμένη έκδοση του iWeb.

ilife09boxΤο iPhoto ’09 εστιάζει στην δυνατότητα της αυτόματης οργάνωσης  φωτογραφιών σε Γεγονότα (Events) μέσω των λειτουργιών Faces και Places, οι οποίες παρέχουν πρωτοποριακούς τρόπους οργάνωσης και διαχείρισης φωτογραφιών. Το iMovie ’09 επεκτείνει τα επαναστατικά και πολύ γρήγορα χαρακτηριστικά δημιουργίας ταινιών του iMovie ’08, προσθέτοντας το βάθος που ζήτησαν οι χρήστες του με καινούργιες, ισχυρές και πολύ εύχρηστες λειτουργίες όπως ο εκπληκτικός Precision Editor, η δυνατότητα σταθεροποίησης video, η προηγμένη λειτουργία drag and drop και οι κινούμενοι χάρτες ταξιδίου. Το GarageBand ’09 παρουσιάζει έναν εντελώς καινούργιο τρόπο εκμάθησης πιάνου και κιθάρας με 18 βασικά μαθήματα και πολλά προαιρετικά από  κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι Sara Bareilles, John Fogerty, Norah Jones και Sting. Το iLife ’09 παρέχεται δωρεάν με κάθε νέο Mac, ή διατίθεται με 83 € (με ΦΠΑ) σαν αναβάθμιση για παλιούς χρήστες.

«Το iLife εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους που οι πελάτες μας επιλέγουν να αγοράσουν έναν υπολογιστή Mac.», δήλωσε ο CEO της Apple, Steve Jobs. «Με το iLife ’09 καταφέραμε να κάνουμε την επεξεργασία φωτογραφιών, την δημιουργία ταινιών και την εκμάθηση μουσικής πολύ πιο διασκεδαστική. Οι χρήστες του iLife ’09 θα αγαπήσουν τα προηγμένα και εύχρηστα νέα του χαρακτηριστικά.»

Το iPhoto ’09 κάνει ακόμα πιο εύκολη την περιήγηση και την αναζήτηση φωτογραφιών, όχι μόνο βάσει της ημερομηνίας που τραβήχτηκαν (Events), αλλά και βάσει των προσώπων που εμφανίζονται σε αυτές (Faces) καθώς και της τοποθεσίας στην οποία τραβήχτηκαν (Places). Το iPhoto σκανάρει αυτόματα τις φωτογραφίες για να αναγνωρίσει τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτές και μόλις δώσετε ένα όνομα σε κάποιο πρόσωπο, αυτόματα βρίσκει κι άλλες φωτογραφίες που εμφανίζουν το ίδιο πρόσωπο. Η λειτουργία Places αυτόματα εισάγει δεδομένα τοποθεσίας από κάμερες με δυνατότητα GPS ή μέσω του iPhone, ενώ σας δίνει τη δυνατότητα να καθορίσετε και μόνοι σας τα δεδομένα αυτά σε μία φωτογραφία, ομάδα φωτογραφιών ή event. Από τη στιγμή που το iPhoto γνωρίζει που έχουν τραβηχτεί οι φωτογραφίες μπορείτε εύκολα να τις ανακαλέσετε με μια απλή αναζήτηση ή με τη χρήση κάποιου αμφίδρομου χάρτη. Με το iPhoto ’09 μπορείτε επίσης εύκολα να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας στο  Facebook ή το Flickr. Οι φωτογραφίες που ανεβάζετε στο Facebook περιλαμβάνουν και τα ονόματα των προσώπων που εμφανίζονται σε αυτές ενώ τα tags που προθέτετε στο Facebook συγχρονίζονται με το iPhoto. Επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας δημιουργώντας slideshow για τα Mac iPhone ή iPod, ή να δημιουργήσετε όμορφα λευκώματα από τα ταξίδια σας με χάρτες από τα μέρη που επισκεφτήκατε.

Το iMovie ’09 παρέχει ισχυρά αλλά εύχρηστα νέα χαρακτηριστικά που σας δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξετε γρήγορα ταινίες καθώς και να βελτιώσετε ή να προσθέσετε ειδικά εφέ στο έργο σας αν έχετε τον χρόνο. Μπορείτε να κάνετε drag and drop  ένα κλιπ πάνω σε ένα άλλο και να αξιοποιήσετε τις προηγμένες επιλογές επεξεργασίας όπως, αντικατάσταση, προσθήκη, ήχος μόνο, και εικόνα σε εικόνα και πράσινη οθόνη. Με τον επαναστατικό Precision Editor, μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάποιο τμήμα του video για να μεγεθύνετε και να δείτε τα καρέ από κοντά. Έτσι, μπορείτε να κάνετε επεξεργασία ακριβείας για να καθορίσετε τι θέλετε να κρατήσετε, να υπολογίσετε με ακρίβεια  το σημείο που θα κόψετε το κλιπ, να χρησιμοποιήσετε τον ήχο από ένα κλιπ και το video από κάποιο άλλο και πολλά ακόμη. Το iMovie ’09 κάνει ανάλυση του video και μειώνει το κούνημα της κάμερας στα κλιπ που προσθέτετε στο έργο σας. Οι νέοι τίτλοι, οι μεταβάσεις, τα κινηματογραφικά εφέ οι αλλαγές ταχύτητας και οι κινούμενοι χάρτες ταξιδίου προσθέτουν μια επαγγελματική πινελιά στις ταινίες σας.

Το  GarageBand ’09, η ενημερωμένη έκδοση του δημοφιλέστατου λογισμικού της Apple, που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες για να παίζουν και να ηχογραφούν μουσική, τώρα προσφέρει στους ανερχόμενους μουσικούς έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο για να μάθουν να παίζουν κιθάρα ή πιάνο. Τα Basic Lessons σας δίνουν τη δυνατότητα να μάθετε τα βασικά με το δικό σας ρυθμό ακολουθώντας τις οδηγίες της Apple μέσα από τα όμορφα HD video που δείχνουν τα όργανα και τις παρτιτούρες. Τα Artist Lessons περιλαμβάνουν πραγματικούς καλλιτέχνες που σας δείχνουν πώς να παίξετε τις μεγάλες επιτυχίες τους με λεπτομερείς οδηγίες που περιλαμβάνουν τις θέσεις των δακτύλων και τις τεχνικές, ενώ επίσης αναλύουν και την ιστορία του κάθε τραγουδιού. Μπορείτε να ακολουθήσετε τα μαθήματα μεγάλων καλλιτεχνών όπως: Sara Bareilles, Colbie Caillat, John Fogerty, Ben Folds, Norah Jones, Sarah McLachlan, Patrick Stump των Fall Out Boys, Ryan Tedder των OneRepublic και Sting.Τα Artist Lessons πωλούνται ξεχωριστά από το νέο GarageBand Lesson Store, που περιλαμβάνεται στο GarageBand ’09. Το GarageBand ’09 επίσης περιλαμβάνει και τα νέα εκπληκτικά εφέ guitar amp και stomp-box καθώς και το Magic GarageBand Jam που σας δίνει τη δυνατότητα να συνοδεύετε την εικονική μπάντα που εσείς έχετε δημιουργήσει.

Το iLife ’09 περιλαμβάνει την εφαρμογή iWeb ’09 για την κατασκευή προσωποποιημένων websites και το iDVD ’09 για τη δημιουργία DVD. Το iWeb ’09 περιλαμβάνει νέα εργαλεία iWeb όπως τα  video και οι φωτογραφίες iSight, ένα χρονόμετρο, YouTube video και ενημερώσεις RSS. Με τη νέα ενσωματωμένη δυνατότητα FTP publishing μπορείτε να δημοσιεύσετε το site σας σε οποιαδήποτε υπηρεσία hosting ενώ οι ενημερώσεις που κάνετε μπορούν να εμφανίζονται αυτόματα στο προφίλ που έχετε στο Facebook.

Το iLife ’09 απαιτεί λειτουργικό σύστημα Mac OS X έκδοση 10.5.6 ή νεότερη, υπολογιστή Macintosh με επεξεργαστή Intel, PowerPC G5 ή 867 MHz ή ταχύτερο PowerPC G4, 512MB μνήμης RAM (προτείνεται 1GB), QuickTime 7.5.5 ή νεότερο (συμπεριλαμβάνεται), ένα DVD drive για την εγκατάσταση και 4GB διαθέσιμο χώρο στο σκληρό δίσκο. Οι υπηρεσίες εκτύπωσης iPhoto και τα GarageBand Artist Lessons διατίθενται σε επιλεγμένες χώρες. Πλήρεις απαιτήσεις συστήματος και περισσότερες πληροφορίες για το iLife ’09 μπορείτε να βρείτε στο www.apple.com/ilife.


Επίσημος διανομέας της Apple στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι η Rainbow ΑΕ (Πληροφορίες: τηλ.: 210-9012892, fax: 210-9012540, www.rainbow.gr)